© Цветелина Белутова Още по темата Двуцифрен ръст за пазара

...
© Цветелина Белутова Още по темата Двуцифрен ръст за пазара
Коментари Харесай

Агенцията по храните и фермерите преговарят за по-малки ограничение заради птичия грип

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Двуцифрен растеж за пазара на птиче месо до 620 млн. лева

Двигател е търсенето на пилешко филе и увеличените цени в Европа
7 ное 2018
Заради новите огнища на птичи грип страната ускорява контрола над птицефермите
от Дневник,1 ное 2018
Загубите от птичи грип не престават

Най-голяма част от засегнатите са в Пловдивския район, където са съсредоточени огромна част от фермите за патици
2 мар 2017 Идеята на организацията по храните да се предложи криминализиране на нерегламентираното развъждане на животни ще се отнася единствено до случаите, при които това е с комерсиална цел, а не за персонални потребности. Това излиза наяве от известие на институцията.

Мярката беше препоръчана на фона на митингите на птицевъди от началото на седмицата поради мощните ограничавания за бизнеса като предварителна защита на разпространяването на птичи грип. В четвъртък следва нова среща сред сектора и институциите, където ще се търси излаз от обстановката. В момента в България има 22 огнища на птичи грип, а по данни на съюза на птицевъдите през последните три години са унищожени стотици хиляди птици.

Идеи за криминализацията

В понеделник след среща с птицевъдния отрасъл, който излезе на митинги поради мощни ограничавания на бизнеса като предварителна защита на болестта птичи грип, шефът на организацията по храните Дамян Илиев заяви, че ще предложи да се криминализира развъждането на животни в нерегистрирани обекти. В сряда от институцията оповестиха, че " възможната смяна ще засегне всички, които отглеждат и развъждат животни в прорез със законодателството и ги осъществят на пазара или получават дотации за това ". Така предложенията няма да визира стопани, отглеждащи животни за персонална консумация, оповестиха от организацията.

От институцията показват още, че " последните години се ускори практиката за безотговорно отглеждане и търговия с животни и продукция от тях, което се отрази и на епизоотичната конюнктура ", а актуалното предложение цели " да се сътвори естествена атмосфера за бизнес на изрядните животновъди ". Производството и търговията с животни е под контрола на същата организация.

Нови договаряния сред администрацията и протестиращи

Meждувременно в четвъртък предстоят нови договаряния сред организацията по храните и протестиращите в последните два дни птицевъди, които са недоволни от строгите ограничения, налагани като предварителна защита против разпространяването на птичи грип. " Още няма действителна картина за зараза от птичи грип. Има съмнителни проби, само че дали ще потвърдят болестта, следва да разберем ", разяснява ръководителят на професионалната организация на производителите на водоплаващи птици Иван Йовчев. По думите му предстоят срещи с организацията по храните. " Сигурен съм, че ще има разговор и ще се създадат взаимни отстъпки и от двете страни ", сподели още той.

В момента в страната са регистрирани 20 огнища на болестта като съгласно организацията по храните рисков интервал за увеличение на заболеваемостта е сред октомври и май. Сред ограниченията, които институцията наложи, са ограничавания в търговията и придвижването на птици в избрани периметри, стопиране на развъждането на нови птици до юни идната година в стопанства, в които е имало повтаряемост на болестта и други, което пък съгласно бизнеса ще докара до големи загуби.

По данни на съюза на птицевъдите през последните три години в страната са открити 80 огнища на птичи грип, като в множеството случаи те са засягали развъждането на кокошки. " В огромни ферми бяха убити стотици хиляди кокошки - в Дончево 337 хиляди, в Генерал Тошево - 140 хиляди, в Садово - 60 хиляди, в Трилистник - 40 хиляди ", даде образец ръководителят на съюза доктор Димитър Белоречков. По думите му това са огромни ферми и изплащаните обезщетения покриват част от разноските, до момента в който при водоплаващите птици казусът е по-сложен, тъй като те се отглеждат в отворени пространства, предполагащи повече контакти и риск от болести.

" При патиците с изключение на сериозните производители и ферми се нароиха голям брой мимолетни производители, които не съблюдават условията за биосигурност ", счита Белоречков. Така съгласно него част от дребните ферми са в сивия бранш и доста мъчно се управляват, което пък е наложило организацията по храните да стартира да ревизира всички здания. " Това е много закъсняла реакция, на процедура страната беше подценила дребните ферми ", сподели още той пред " Капитал ". По думите на Белоречков някои от фермерите в този момент са срещу ограниченията, които оферират институциите, тъй като те ги задължават да вършат проучвания за птичи грип за своя сметка, да дават контролни проби, а някои от тях ще се наложи да връщат и дотации за хуманно отношение към животните.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР