© Цветелина Белутова Г-жо Драгийска, какви са конкретните мерки на

...
© Цветелина Белутова Г-жо Драгийска, какви са конкретните мерки на
Коментари Харесай

"Лидл България" ще учреди специален фонд в подкрепа на местните производители

© Цветелина Белутова Г-жо Драгийска, какви са съответните ограничения на вашата верига за поддръжка на дребните районни производители и особено за осъществяване на Постановление 70 на Министерски съвет?
- От първите дни на рецесията тематиката с българските производители стана още по-приоритетна за нас поради компликациите, пред които изключителната обстановка изправи бизнеса като цяло. Затова инвестирахме спомагателни старания и запаси, с цел да разтеглим работата си с български снабдители и да осигурим спомагателни благоприятни условия за тяхната реализация.

Само от началото на рецесията сме вкарали в непрекъснатия си подбор над 90 нови български продукта, като планираме да надвишават 100. В този лист влизат както хранителни, по този начин и нехранителни артикули. Голяма част от тях сме предложили и преди на акционен принцип, само че в този момент към този момент са част от непрекъснатия ни подбор. Други са напълно нови в асортимента. Аналогична е обстановката и със самите производители - част от тях са наши сегашни снабдители, само че има и нови сътрудници, с които не сме работили досега. Само за три седмици оборотът, осъществен от тези над 90 нови български артикули, надвишава 2.6 млн. лева Потенциалът за развиване е голям и ще продължи да пораства, тъй че интензивно ще работим в тази посока. В тази връзка мога да дам образец с няколко нови продукта, които разработихме с нашия снабдител на самун. Един от резултатите на рецесията бе понижаване на потреблението на прясно изпечени самун и хлебни произведения от " Фурната на Lidl ". За да компенсираме тази наклонност, единствено за няколко дни разработихме 4 нови продукта - замразени хлебчета и кифлички, които хората могат да изпекат у дома.

[``Лидл България``]
Какви други съответни стъпки в помощ на локалните производители предприемате?
- Освен разширението на бизнеса на сегашни български снабдители разширихме контактите и започнахме доста сериозна и задълбочена работа по описите с производители, предоставени ни от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Още от първия ден мобилизирахме спомагателни запаси и създадохме нужната организация в комерсиалния ни отдел, с цел да можем да улесним този развой и да потърсим благоприятни условия действително да помогнем на съответни производители, които имат проблеми с реализацията на продукцията си. Проведени са стотици диалози и първите резултати към този момент са налице. Още за Великден успяхме да осъществяваме българско агнешко месо от 5 кланици, включени в описите на МЗХГ. Всяка от тях добива агнетата от по-малки животновъди от няколко района, т.е. става дума за поддръжка към доста по-широк кръг от производители.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Общо за Великден и Гергьовден агнешкото месо, което предложихме, доближи близо 230 тона от районите Търговище, Шумен, Разград, Русе, Силистра, Пловдив, Пазарджик, Сливен и Кърджали.
Мога да дам различен образец с плодовете и зеленчуците, където обстановката е по-сложна, само че също съумяваме да осъществяваме прогрес. Тук предпочитано започнахме да работим с производителите на ягоди и малини, чиято продукция има най-скорошна потребност от реализация. Успяхме да намерим трима нови за нас снабдители, в които виждаме капацитет за развиване и с които сега водим дейни диалози, като се опитваме да компенсираме компликациите във връзка с логистика, опаковки и така нататък посредством наши към този момент съществуващи снабдители, които да улеснят процеса. Тъй като процедурата, която изминаваме с всеки наш нов снабдител, лишава месеци, с които сега не разполагаме, това е метод да осигурим краткосрочно работещо решение, с което да помогнем най-нуждаещите се.

Именно в поддръжка на такива по-малки производители, изключително аграрни, само че освен, които имат потребност от финансова помощ за сертификация или усъвършенстване и модернизиране на процеси, една от ограниченията, по които интензивно работим сега, е обезпечаване на специфичен фонд в размер на 50 хиляди лева от нашия бюджет. Планираме този фонд да бъде доста повишен с в допълнение финансиране от Европейската банка за възобновяване и развиване (EBRD). В момента сме на финала на сделките с тях, тъй че напълно скоро ще имаме и повече елементи за съответните условия и благоприятни условия. Това е краткосрочна мярка, която обаче ще има дълготраен резултат, защото ще спомогне за развиване на бизнеса на тези дребни и междинни производители, ще усъвършенства тяхната конкурентоспособност и ще им отвори нови благоприятни условия за реализация.

Това са единствено част от ограниченията, по които работим, само че непрекъснатото разширение на партньорството с български производители е стратегическа линия на развиване на Лидл България, надалеч преди приемането на Постановление на Министерски съвет 70. Нашето партньорство върви в две направления - увеличение на броя на доставчиците и размера на продукцията им на вътрешния пазар, както и разширение на опциите им да осъществят производството си на интернационалните пазари. В резултат на тези старания, единствено за последната година имаме осъществен експорт за над 40 млн. лева, което е растеж от 33% по отношение на миналата година. По отношение на реализацията на българския пазар - всяка година нарастват броя на българските производители и размерите, които те създават за нашите лични марки. Отделно от това, създадохме и сполучлива линия единствено за български артикули " Родна стряха ", която за 18 месеца усили броя на продуктите от 31 на 82 и продължава да пораства, в това число и в серията " От личната плантация ", фокусирана върху млечни артикули и месо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР