© Цветелина Белутова Българските градове отдавна не могат да бъдат

...
© Цветелина Белутова Българските градове отдавна не могат да бъдат
Коментари Харесай

Десетте най-четени истории от "Капитал Градове" през 2019 г.

© Цветелина Белутова Българските градове от дълго време не могат да бъдат сравнявани статистически със столицата, която притегля човешкия капацитет и се развива в своя лична икономическа вселена. В София се намират една трета от работещите в България, които през 2015 година са произвели 43% от цялата продукция на страната, а градът е съумял да притегли над половината непознати вложения, сочи разбор на ИПИ.

През 2019 година ножицата сред София и останалите районни центрове се резервира необятно отворена, само че налице се откроява и положителна наклонност. Областите, като Стара Загора и Пловдив, чието развиване се намира във прогресивен тренд, забързват темпото на напредък. Лошата вест е, че областите, които са на дъното на икономическия разцвет, затъват от ден на ден. Това е един от главните заключения на " Капитал Градове " за 2019 година Годината беше посрещната с упования поради локалните избори, резултатите от които демонстрираха, че въздействието на ГЕРБ в страната отслабва. Партията съумя да завоюва кметските мандати единствено в 15 области, при 21 области през на изборите през 2015 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Другият извод е, че зад развиването на градовете като фактор стои освен интензивността на локалната власт, само че и силата на локалните хора и бизнеси. През годината " Капитал Градове " описа вдъхновяващи истории за личностите, концепциите и упоритостта да избутваш границите на локалното. Някои от тях са измежду най-четените тематики за 2019 година Ето и подредбата на топ 10:

1. Ханове и пирамиди, или какво стои зад Историческия парк край Варна

Полуоткриването на Историческия парк във варненското село Неофит Рилски донесе горделивост на основателите на плана Ивелин Михайлов и доцент Николай Нинов. За основаването на " Дисниленд " за ханове и траки е планувана обща инвестиция от 250 млн. лева Според Михайлов 70 млн. лева от тях са събрани по скица, която беше проверявана от Комисията за финансов контрол (КФН), и за която има подаден сигнал до прокуратурата. Специално основаното сдружение " Исторически парк " емитира акции, чиято цена се дефинира без ясни критерии, а по преценка на набиращия капитал. Освен това няма оповестена процедура по набиране на капитал, което значи, че даже и някой да купи акции, това може да стане от действителен акционер, т.е. парите постъпват в персонални сметки, а не в касата на сдружението. В случая вложителите си ги купуват от физическо лице, най-често представител на консултантската компания " Тогедър ", в която Ивелин Михайлов е шеф. Така най-интересното в парка се оказаха не възстановките на артефакти, а финансовият модел, който стои зад всичко.

Фотограф: Цветелина Белутова Към днешна дата " Исторически парк " към този момент не набира пари посредством продажба на акции, а самият парк още веднъж е затворен – за построяването на втората част от него. Обещаните стотици хиляди туристи не се появиха в село Неофит. Откъде стартира всичко и какво обещаваха (и към момента обещават) основателите на плана, четете тук.

2. Ryanair пристигна, видя и си отпътува

Фотограф: Надежда Чипева Спрените полети на нискотарифната самолетна компания Ryanair се отразиха отрицателно на въздушния трафик към летище Бургас, а от там и на очакванията за мощен туристически сезон през 2019 година С отдръпването си компанията сподели на процедура, че напъните на общините за договаряне на условия за привличане на огромните нискотарифни авиопревозвачи нямат изключително значение. Четири общини от района – Бургас, Созопол, Поморие и Несебър сътвориха фонд, с който покриваха част от разноските на Ryanair. Във фонда бяха заделени 400 хиляди лева, а ангажимент на оператора против използването им беше да поддържа две линии целогодишно.

3. Добрата концепция на Стамболийски

Стамболийски стана първата българска община с безвъзмезден градски превоз, откакто с бюджетни средства бяха купени два нови турски рейса на цената, на която е годишното заплащане към локалния транспортьор. Автобусите са актив на общината, а в бюджета има заложени и средства за работна заплата на двамата водачи – по 1000 лева месечно, плюс 1000 лева за бензин, с който се покрива дистанциите освен вътре в град Стамболийски, само че и до прилежащите села Йоаким Груево, Куртово Конаре, Ново село и Триводици.

Проектът беше видян и оценен в състезанието " Иновации в политиката ", където се класира в първите 10, в конкуренция с 600 други от 11 европейски страни.

4. Милиардерът от Русе

Напусналият преди 80 години България Игнат Канев се връща в родното си село Горно Абланово всяка година. Той развива строителен бизнес в Канада, а благосъстоянието му, съгласно данни на сп. Forbes възлиза на 1.2 милиарда $. Канев е прочут с благотворителната си активност в русенското село, само че и в самия град Русе, където е родена брачната половинка му. В Горно Абланово той подкрепя редица планове, измежду които ремонтът на локалната черква, обзавеждането на компютърен кабинет в учебното заведение и построяването на ново читалище. Каузите му в Русе са с фокус върху образованието и опазването на здравето. Даренията му в тези две посоки надвишават 3 млн. лева

5. Заключеният свят на Търново

Старата столица с съображение се гордее с богатата си история и просвета, само че към момента не съумява да капитализира тези преимущества и да случи капацитета си. Откъснат в средата на Северна България, без естествена връзка със столицата, морето и Дунава, 15-ият по величина град в страната остава ненапълно заключен в предишното. Тази изолираност значително дефинира и икономическия образ на Търново, където непознатите вложители са по-скоро изключение. Няма и огромни компании, които да привлекат дребни бизнеси и да издърпат района нагоре. Лошата инфраструктура пък пречи на града да се развие като мощен туристическия център, за който има толкоз доста исторически и естествени дадености. Въпреки това градът е жив, а свежа сила му носят хилядите студенти във Великотърновския университет.

6. Дълго чакана зала

Фотограф: Надежда Чипева Мегапроектът за спортната зала " Арена Бургас " е най-големият изграждащ се инфраструктурен обект в града. Стойността му е над 54 млн. лева, а дълго отлаганото му довеждане докрай беше обещавано за 2019 година

В края на годината е ясно, че този период ще бъде преместен още, тъй като освен строителството не напредва, само че и нескрито излиза потребността от спомагателни средства, които най-вероятно ще бъдат обезпечени от бюджета.

Забавянето в строителството на залата се дължи ненапълно и на това, че водещият сътрудник в обединяването, което завоюва социална поръчка за осъществяване на плана беше свързаната тогава с Делян Пеевски " Водстрой 98 ". Към момента градежът се прави от втория сътрудник " Билдинкс ".

7. Предприемачът, който обича Русе

Фотограф: Цветелина Белутова Историята на първенеца в куриерския бизнес - " Еконт " стартира в Русе и към този момент 26 години, макар всички произлизащи от това компликации, централа на компанията продължава да е там. Важните решения за " Еконт " идват от Русе, а нейният мажоритарен притежател Николай Събев работи интензивно за основаването на условия и среда, в която модерните градски хора да живеят пълноценно, въпреки и надалеч от столицата.

8. Варна: Третият град

Областта е една от най-големите стопански системи в страната, след София и Пловдив, и притегателна мощ младите, само че очевидно изостава по напредък.

Добавената стойност в локалната стопанска система се усилва с 56% при приблизително 63% в страната, а Брутният вътрешен продукт на човек отбелязва петия най-нисък ритъм на покачване в страната - едвам 48% при приблизително 72% в България. Ако не броим остарелия промишлен център Девня, Варна остава в периферията на икономическата интензивност в страната - новите фабрики рядко избират тази локация.

9. Как Бургас преобрази превоза си

Бургас внедри напълно нова идея за метода, по който би трябвало да действа градския превоз. Освен обновяване на целия автобусен и тролейбусен парк, новопостроена или възобновена транспортна инфраструктура на града, въвеждане на електронно таксуване и информация в действително време по спирките и в рейсовете, концепцията е, че цялата скица е подчинена на бърза централна линия и няколко довеждащи.

През деветте години от старта на плана за интегриран градски превоз са вложени 130 млн. лв.. В града са построени велоалеи, напълно е ремонтирана постройката на общинската компания транспортьор " Бургасбус ". Напълно актуализирана е бургаската автогара. Създадено е общинско дружество, което следи трафика в Бургас и предотвратява вероятните произшествия и тапи по линиите на градския превоз.

10. Булевард, дупка, стадион

Фотограф: Цветелина Белутова Варна има проблем с дъждовете и това не е загадка. Канализацията на града не работи изключително добре. Но един различен проливен дъжд - златен, също се оказа проблематичен. През последните няколко години Варна получи от държавното управление над 200 млн. лева за няколко плана. С тях тя трябваше да изплува, да реши проблеми на изоставената си инфраструктура, да притегли вниманието на вложителите. Над локална власт и града обаче продължава да тегне стигмата на " черна дупка ", в която потъват всички положителни планове, очаквания и оптимизъм.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР