© Цветелина Белутова Ако не сте онлайн, все едно не

...
© Цветелина Белутова Ако не сте онлайн, все едно не
Коментари Харесай

Седалка на клик разстояние

© Цветелина Белутова Ако не сте онлайн, все едно не съществувате. Правилото важи от години за търговците на артикули и услуги, като електронната търговия пораства с бързи темпове и заема все по-голям дял. Това важи и за един релативно закостенял пазар, какъвто е автобусният.

Един от образците за сполучлив план за електронна продажба на автобусни билети е Busticket.bg на софтуерната IBS. През платформата се продават билетите на превозвача " Биомет ", която има мощни позиции по маршрута София - Варна. Проектът е на 10 години, като през годините среща песимизъм, нормативни и софтуерни ограничавания на средата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сега обаче към 22% от билетите на автобусната компания се продават онлайн, като за тази упованието е за растеж от 30%. Или и 100 рейса в днешно време не са гаранция, че ви има на пазара, в случай че седалките им не са налични с няколко клика.

В началото е гарата

Историята на Busticket.bg на " Ай Би Ес България " стартира от Централна автогара София, споделя Горан Ангелов, шеф на сдружението. (Технологичната компания е работили и по един от няколкото плана на БДЖ за въвеждане на електронната система продажба на билети, която към момента не внедрена изцяло, като в този момент със задачата се занимава държавната " Информационно обслужване " ).

Задачата на IBS е да създаде програмен продукт за потребностите на автогарата. Участие там има " Етап Адресс ". Междувременно автобусният транспортьор взема решение да изиска да се разшири обсега и да се създаде и програмен продукт за продажба на билети. Т.е. да има покритие на всички каси на компанията за продажба на билети и те да бъдат включени в една обща система. Софтуерът е изработен, като IBS си резервира авторското право върху него, тъй че да може той да се продава и на други. Остава единствено внедряването му.

От " Етап Адресс " обаче се сблъскват с две провокации. През 2004-2005 година интернет покритието не е на всички места и да включиш всички билетни центрове в една обща мрежа и то при компанията, която разполага с много такива, се оказва комплицирано и скъпо начинание. Проектът изпреварва и времето си, като преди повече от 10 години измежду автобусните компании вложенията от към 100 хиляди лева в data център са всичко друго, само че не и известни. Така в последна сметка " Етап Адресс " се отхвърля да внедрява системата и планът стопира.
Горан Ангелов, шеф на " Ай Би Ес България ": Има все по-голямо навлизане на e-commerce решенията в живота на хората

Фотограф: Цветелина Белутова
Пристигането на " Биомет "

Година и половина-две по-късно с софтуерната компания се свързва един от главните съперници на " Етап Адресс " - " Биомет ". Подходът на IBS този път е друг. Те оферират да създадат системата за ръководство на автобусната компания и по-конкретно на билетните й каси и да им я дават като услуга против комисиона.

Този път системата е внедрена сполучливо, а през 2005-2006 година IBS оферират на " Биомет " да създадат и онлайн платформа за продажби. " Те споделиха, че няма кой да купува онлайн, и взехме решение да разработим платформата, като парите да постъпват по сметка на " Биомет ", а тя да заплаща комисиона ", изяснява Горан Ангелов. Или платформата се предлага още веднъж като услуга за клиентите.

През първите три години онлайн продажбите порастват с по 50%, след това с по 10-15%, като пред 2016-2017 година нещата застиват на едно равнище.

През 2018 година обаче има нов скок на покупките онлайн с 20%, а за 2019 година той се чака да е 30%. Като част от всичките продажби на " Биомет " 22% минават през платформата, а като стойност това са продажби за 1.5 млн. лева

През годините IBS не маркетира интензивно продукта си и не се пробва да го продава. В началото на съществуването му той като че ли е изпреварил времето си. А сега компанията е по-ангажирана с другата си активност.

" За нас този бизнес не е водещ бизнес. Ние сме систематичен интегратор и софтуерна компания. Този план е като лаборатория и подготвителен плац. Като благо дете, за което се грижим ", споделя той. Вече обаче има и втора компания, която употребява системата за ръководство на касите за продажби, само че към момента не и Busticket.bg. Това е " Либърти лайнс ", която работи с по-компактни рейсове с по 20-22 места, споделя Ангелов.

Пътят е в интернет

Горан Ангелов изяснява растежа на онлайн продажбите с все по-голямото навлизане на e-commerce решенията в живота на хората, като от ден на ден клиенти избират този метод на пазаруване на билета.

На пазара има и съперници. Един от тях е платформата за продажби BusExpress, която работи с разнообразни автобусни компании на правилото на контрактувани квоти.

Голяма част от фирмите са пуснали и лични решения за директни онлайн продажби, като такива имат " Юнион Ивкони ", " Карат С ", " Етап Адресс ". Едно от обясненията собсвените решения да бъдат по този начин известни е, че по този начин цялата информация остава в границите на компанията.

Системите са разнообразни. При " Етап Адресс " да вземем за пример клиентът получава номер, с който би трябвало да отиде на касата, с цел да получи билета си преди пътуването. При " Карат С " принтирането на билета се прави от клиента, като хартиеният притежател остава наложителен без значение дали клиентът се намира в затънтено градче без принтер и това би било проблем (виж карето).

Според Ангелов, макар, че зрелостта внедрените системи може да е друга, " сме в крайник с това, което се случва ", а чужденците, които са към 20% от потребителите, не намират разлика с онлайн платформите за продажби в чужбина. Десет години след началото нещата са разнообразни. Онлайн системите за билети се трансформират в нещо наложително, а пред превозвачите към този момент не съществува избора дали да усъвършенстват електронните си продажби или не. Принтирай, в случай че можеш

Продажбите на онлайн билети към момента не могат да се случват единствено в интернет пространството. Причината е, че към момента съгласно законодателството билетът би трябвало да е на хартия, като се явява застраховка. В законодателството има още моменти, които затрудняват електронната продажба. Например наложителното издаване на фискален бон, който би трябвало да бъде връчен, като не е ясно по какъв начин и къде може да се случи това. Или законодателството е остаряло и не се актуализира навреме по отношение на новото предложение и търсене.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР