© Николай Дойчинов Митичният КОЙ тук винаги е бил Кремъл.

...
© Николай Дойчинов Митичният КОЙ тук винаги е бил Кремъл.
Коментари Харесай

Мнения Daily - Москва ще плати всяка цена, за да контролира България

© Николай Дойчинов Митичният КОЙ тук постоянно е бил Кремъл. Още по тематиката
Мнения Daily: За Тръмп, самохвалството и проблемите на света

И още: И през 2018 година субсидирана претовареност вместо квалификация; Уроците от олелията с Истанбулската спогодба
28 яну 2018
Мнения Daily - Президентът трябваше да е ням и кьорав, с цел да замълчи

И още: Когато духовниците стартират да се месят на светската държава; Корупцията не е сянка на демокрацията, а фантом
25 яну 2018 Геополитика

Москва ще заплати всяка цена, с цел да управлява България

От разбор на Димитрин Вичев, съпредседател на Атлантическия съвет на България.

Какво може да се случи с участието на България в НАТО? В момента, в който Кремъл реши, че е пристигнало време ролята на България в НАТО като " троянски кон " да бъде изиграна, въпросът с оставането на страната в Алианса ще бъде решен безусловно за няколко месеца. Такава истерична акция могат да провеждат, че свят ще ни се завие. Например, в случай че се изострят и мощно изопнат връзките сред НАТО и Русия във връзка приемането на Република Македония в НАТО.

Пак ще бъдат задействани верните публицисти с верните медии. Владици, учени, политолози, социолози и патриоти ще стартират диспути и полемики по провеждането на референдум да вземем за пример, за овакантяване на НАТО. Не забравяйте, че Сидеров и сходните на него така наречен патриоти, които упорстваха за такова допитване до народа преди две години, през днешния ден са на власт. Като се знае, че Народното събрание в този момент е цялостно с проруски депутати, държани в зависимост, а също и какви са настроенията на безпросветните и елементарно манипулируеми маси, то резултатът от възможен референдум по тази тематика е авансово явен.

Ще има неистини, сълзи и драми от телевизионните екрани за неприятните натовци, които ни карат да водиме война с нашите братушки-освободители, ще има втълпяване на страхове, че нуклеарните ракети на Русия към този момент са ориентирани към България и така нататък

Какво значение тогава ще има фактът, че НАТО е защитителен съюз, откакто отровата на лъжите и операциите е постигнала задачите си. Резултатът може да бъде – България напуща НАТО или затвърждава реномето си на нерешителен член на който не може да се има доверие и участието му е единствено проформа.

Това отношение към отговорностите ни към съдружниците в НАТО изяснява за какво държавното управление не бърза с превъоръжаване на българската войска със съвместимите с НАТО оръжейни системи, а налива стотици милиони левове за ремонт на остарялата руска техника. Няма нищо инцидентно в тази политика на разтакаване и бавене, и тя най-вероятно се диктува от Москва.

Какво може да се случи с участието на България в Европейския съюз? Докато текат милиарди от Европейски Съюз и има пари по така наречен кохезионна политика, българските управници на власт, без значение от коя партия са, ще си кротуват. Свършат ли парите, Европейски Съюз към този момент няма да им е необходим. Защото те не желаят нито правосъдна промяна, нито някой от Брюксел да им споделя по какъв начин да се отнасят към природата, от кое място да минават газопроводите, по какъв начин да се борят с корупцията и така нататък Не им би трябвало нито еврозона със непоколебим надзор върху банковата система, нито Шенген с надзор от съюзническите служби на контрабандата и трафика на хора през външните граници на България и Европейски Съюз.

В избран миг отделянето на страната от Европейски Съюз ще бъде показано като избавяне на България от " колониалната " европейска и американска взаимозависимост, от " еврогейските " полезности и така нататък Но към този момент петата колона на Москва стиска зъби, блокира и бави промените, а в това време алчно краде от българските и европейските жители и данъкоплатци. Това е и една от аргументите за голямата и ненаказана корупция в България през днешния ден.

Русия ще направи всичко належащо и ще заплати всяка цена, с цел да държи още дълго България в своята сфера на въздействие и надзор. Това е нейна цел повече от 140 години. Ще внася раздори на Балканите, ще предизвика етническо напрежение и спорове сред балканските страни.

Така, както България може да стане първата страна член на Европейския съюз, която няма да ратифицира Истанбулската спогодба, по този начин тя елементарно може да стане първата страна от Европейски Съюз, която напуща НАТО. А след Англия може да стане втората страна, която да излезе от Европейски Съюз. Вече на всички ни е ясно, че каквото е решила Москва през последните 73 години, това става в България. Защото митичния КОЙ тук постоянно е бил Кремъл.

------- Намесата в " Денят стартира с просвета " не е " фамилен скандал " или " информационен проблем ".

Свобода на словото

Мониторингът на Съвет за електронни медии над активността на господин Кошлуков е неизбежен

От коментар на Тони Николов за " Портал Култура "

Фотограф: Надежда Чипева
Когато един програмен шеф стартира да " свежда " какви въпроси да бъдат задавани на дадени посетители в предаване за просвета, още повече в социална телевизия като Българска национална телевизия, това към този момент не е публицистична политика. Това е интервенция, прерастваща в цензура.

А когато същият този програмен шеф подрежда даден посетител в същото това предаване за просвета да бъде изписан на екрана не с професионалното си занимание, а с партийната си принадлежност, това е повече от съществено нарушаване на гражданските свободи.

Да не приказваме, че въпросът може да се обърне – прочее каква е " политическата обективност " на самия програмен шеф Емил Кошлуков, поредно минал, доколкото си припомням, най-малко през три партии – от Съюз на демократичните сили, през Национална движение „Симеон Втори", към " Новото време " (на което бе даже водач!)? Тази " политическа еластичност " ли е формулата на " медийния плурализъм ", която ще подсигурява високи професионални стандарти в неговата активност като програмен шеф и водещ на дискусионно политическо предаване, въпреки да подухва мисли таман за тесни пристрастия? В този смисъл мониторингът на Съвет за електронни медии над активността на господин Кошлуков е неизбежен. Той е съществено предизвикателство и не е ясно за какво Българска национална телевизия би трябвало да си го предизвиква. Бележка в кръга на шегата: не знам на практика допустимо ли е да се направи лист на кандидат-депутатите от обединенията, чийто партиен кадър е бил господин Кошлуков, освен това с разбъркванията им из цялото политическо пространство. Ако Съвет за електронни медии имаше подобен запас, резултатите от сходен опит щяха да се извънредно забавни. Като представителна извадка за политическите нрави в обществото, в което живеем.

Но да не се отклоняваме от тематиката. А тя е, че намесата на Емил Кошлуков в предаването " Денят стартира с просвета " на Българска национална телевизия въобще не е " фамилен скандал ", нито единствено " информационен проблем ".

И не е по никакъв начин инцидентно, че на този опит за цензура реагираха две журналистически организации – Съюз на българските журналисти и АЕЖ, че поддръжката си на предаването дадоха СБХ и " Музикаутор ", както и от ден на ден хора, за които културата не е " начин на живот ", а поле за творчество и рефлексия. Нито е инцидентно, че в интернет върви подписка за оставката на Емил Кошлуков като програмен шеф на Българска национална телевизия 1.

" Денят стартира с просвета " би трябвало да бъде подсилен, и то непременно, тъй като е от дребното островчета, които носят смисъл измежду безчет комерсиализирани телевизионни пространства на преливане от пусто в празно.

------------ Битката на обстоятелствата и здравия разсъдък против лъжата се оказа отчайващо неравна.

Пропаганда

В България няма диспути, а реплика, замяна и имитация

От коментар на Ясен Бояджиев за " Дойче Веле "

Фотограф: Юлия Лазарова
Тези дни чух по малкия екран, че на българите им липсвала " дебатна просвета ". Това е доста меко казано, което си пролича мъчително ясно в двата най-шумни " дебата " през предходната седмица. Между тях има доста разлики и една огромна аналогия: и в единия, и в другия случай става дума за реплика, замяна, фалшификат.

" Дебатът " по импортирания от Българска социалистическа партия избор на съмнение на държавното управление " поради неуспеха в политиката за противопоставяне на корупцията " имаше един преобладаващ лайтмотив – отсъствието ( " оглушително " по думите на вносителите) на министър-председателя. Това обаче не бе единственото неявяване. Както постоянно, го нямаше депутатът-бизнесмен Пеевски. А най-оглушителна бе цялостната тишина за това, което прави всякаква политика за противопоставяне на корупцията невъзможна - тайното завладяване на страната и подчиняването на нейните институции на частни ползи. Затова никой не си разреши да каже нито дума за проведения банкрут на КТБ, за последвалото плячкосване на активите й, за случая " Дунарит ". Да попита кой е притежателят на " Юлен " или на кого бе продадена " Общинска банка ".

Самите вносители на вота, претендиращи за " правото да бъдат лидер на битката с корупцията ", мълчат за всичко това, тъй като, в действителност, са съучастници в установяването на този модел. А с сходни имитационни и безсмислени " вотове " и " диспути " единствено му оказват помощ да укрепне. През това време неговите съперници са подложени на скалъпени обвинявания и оскърбителен акции, които ги трансформират в цели на националния яд като " предатели ", " продажници ", " прислужници на олигархията ", " соросоиди ", " либерасти " и така нататък. А " необятните национални маси ", отвратени от цялото шоу, не се интересуват от тази тематика, тъй като им била прекомерно непозната, комплицирана и неразбираема.

Далеч по-близки и разбираеми за тях се оказаха въпросите на половата еднаквост и по тази причина те се включиха с цялостна мощ в " дебата " за Европейската спогодба за предварителна защита и противопоставяне на насилието над дами и домашното принуждение. Тук фалшификацията е още по-зашеметяваща. Ако " дебатът " за корупцията бе обезсмислен от премълчаването на най-важния проблем, обвързван с нея, " дебатът " за конвенцията е напряко неосъществим, тъй като неговият главен предмет се основава напълно на една неистина – че в конвенцията написа или се има поради нещо, което ще докара до замяна на биологичните полове, признание на " трети пол ", налагане на " еднополови бракове " и други сходни. Всякакви причини, пояснения и даже, съдържащи се в самата спогодба, дословни опровержения на сходни тълкования, се оказаха изцяло безсилни против тази неистина.

Дали обаче в края на краищата конвенцията ще бъде призната или не, няма никакво значение, тъй като борбата на обстоятелствата и здравия разсъдък против лъжата се оказа отчайващо неравна. Каква е повода за това? Някои я виждат в съчетанието сред " напълно естествени всеобщи страхове от особеното " и напълно обикновено неведение и незнание. Но с изключение на " естествените ", има и други аргументи, доколкото е явно, че някои напълно умишлено популяризират лъжата, раздухват и дирижират цялата нервност.

Тази нервност е рисково оръжие, тъй като отприщва мрачната и неконтролируема мощ на омразата. Умело насъскван, гневът бързо се трансферира от външните " заговорници " (Европа и " Брюкселския Коминтерн " ) към вътрешните им " помагачи ", които са чели повече и не опасяват да изобличават лъжата – " пъплещи джендъри " и " соросоиди ", " еврохунвейнбини " и " еврогейове ", " национални предатели "...
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР