© Велко Ангелов Обикновено през юли и август новинарският поток

...
© Велко Ангелов Обикновено през юли и август новинарският поток
Коментари Харесай

Вечерни новини: Новият главен прокурор е ясен; Иван Тотев няма да се кандидатира за кмет на Пловдив

© Велко Ангелов Обикновено през юли и август новинарският поток е напълно тъничък - политици и бизнес са във ваканционен режим. Тази година е друго. Скандалът с приключването на данните за милиони българи от Национална агенция за приходите не съумя да разклати държавното управление. Дори в противен случай - властта, наподобява, се консолидира за извънредно значимия избор на идващ основен прокурор.

По-долу може да видите селекцията от най-важните вести през днешния ден, обяснени по този начин, че да се схваща освен какво се случва, само че и какво значи то.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

Иван Гешев ще е идващият основен прокурор

Ситуацията в резюме : Прокурорската квота във Висшия правосъден съвет номинира публично настоящия заместител основен прокурор Иван Гешев за правоприемник на Сотир Цацаров.

- Мандатът на настоящия обвинител N1 изтича в края на годината. Процедурата за избор на негов заместител стартира предходната седмица и може да продължи до края на есента.

- Изборът обаче завърши в този момент, тъй като Иван Гешев има нужните гласове да завоюва, когато и да се случи формалното гласоподаване.

Предопределеният избор : Според информацията на " Капитал " той към този момент има обезпечени над нужните 17 гласа от всички 25 членове на съвета.

- Гешев има зад тила си поддръжката на основния прокурор Сотир Цацаров и на цялото лоби в правосъдната власт на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски .

- Всичко това значи, че кандидатурата му към този момент е съгласувана сред всички хора с действителна власт в страната и (освен в случай че няма доста огромни изненади) изборът му може да се смята за сигурен.

Защо е значимо това: Прокуратурата е най-мощната институция в страната. Тя разполага с голяма и на практика безконтролна власт. Честната и ефикасна прокуратура може да проверява в действителност корупцията и да промени България за няколко години.

- Ако основният прокурор е подвластен , може да бъде употребен за акции като аферата " Костинброд ", която промени резултатите от парламентарните избори през 2013 година и докара на власт държавното управление на Орешарски.

- Подчинената прокуратура може да се употребява освен с цел да подсигурява безотговорност за закононарушенията на превзелите я, само че и с цел да нападна техните съперници.

- Когато съперниците на превзетата прокуратура са честните хора , те и техните бизнеси могат да станат жертва на беззаконието.

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Трите вести от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Иван Тотев няма да е повече кмет на Пловдив

Самият той разгласи, че няма да се кандидатира за трети мандат поради " насъбрано вътрешно напрежение ". Истинската причина е, че управлението на ГЕРБ от дълго време смъкна политическото доверие от него . До момента обаче партията на Бойко Борисов няма друга мощна кандидатура и това основава теоретичната опция ръководещите да изгубят втория по величина град в България на локалните избори през есента.

Утре излиза наяве кой е новият министър председател на Англия

В понеделник завършва гласуването за избора на водач на английската Консервативна партия, като спечелилият и надлежно новият министър председател на Обединеното кралство ще бъде разгласен във вторник. Това ще бъде или считаният за любимец Борис Джонсън, или неговият конкурент Джереми Хънт. Анализаторите се сплотяват към мнението, че това е седмицата, в която, от една страна, всичко се трансформира, а от друга, всичко си остава същото - въпреки да има промяна на индивида, отпред на Обединеното кралство, огромна част от изискванията и събитията към Брекзит са непроменени.

Украинският президент комедиант завоюва и парламентарните избори

Президентът и някогашен комедиант Володимир Зеленски завоюва безапелационно предварителните парламентарни избори в Украйна , които свика след успеха си напролет. Така Зеленски ще поеме контрола върху Народното събрание, което е наложителен стадий в дълбокото преустрояване на страната, което той даде обещание на гласоподавателите напролет. В предизборната стратегия на комедианта попадаха обещания за битка с корупцията, по-високи заплати, по-високи пенсии , правдивост и сигурност, положителни пътища и даже бърз интернет, само че не и ясна тактика за тяхното осъществяване.

Полицията на Хонконг употребява сълзотворен газ и гумени патрони, с цел да разпръсне антиправителствени стачкуващи. Протестиращи, публицисти и наблюдаващи бяха нападнати и бити от навалица въоръжени с бухалки бандити на една от гарите. Бившата английска колония за следващ път стана сцена на демонстрации против законопроект, допускащ екстрадиция на хора в континентален Китай. Той беше отдръпнат от водача на хонконгското държавно управление Кари Лам, само че част от протестиращите упорстват Лам да подаде оставка.

[Reuters]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР