© Георги Кожухаров Това е все едно да призовеш някого

...
© Георги Кожухаров Това е все едно да призовеш някого
Коментари Харесай

Мнения Daily - Вотът на недоверие за сигурността е имитация

© Георги Кожухаров Това е все едно да призовеш някого на двубой, а да си не запомнил оръжието си у дома. Още по тематиката
Мнения Daily - Ердоган може да падне

И още: Върховенството на силата води до произвол; Балканите още са игра с нулев общ брой
20 юни 2018
Мнения Daily - Спешно би трябвало общо европейско решение за миграцията

И още: Диктат на Европейски Съюз няма; Дъблинският правилник може да е погребалния звън на Европейски Съюз
19 юни 2018 Псевдоопозиция

Вотът на съмнение за сигурността е реплика

От коментар на Иван Бедров за " Дойче Веле "

Българска социалистическа партия внесе втория избор на съмнение против държавното управление на ГЕРБ и " Обединени патриоти ". Този инструмент на парламентарната народна власт в никакъв случай не е бил употребен за събаряне на държавни управления - сполучлив избор на съмнение до момента няма. Смисълът от упражнението е опозицията да притегли внимание върху наболял проблем, да уточни грешките на ръководещите и да предложи своите работещи решения. Но и това няма да се случи, тъй като Българска социалистическа партия внесе вота с двайсетина страници констатации какъв брой зле е ситуацията, само че без никакъв опит за разбор и търсене на аргументите и без никакъв намек да имат концепция по какъв начин страната да излезе от този " батак ". Това е все едно да призовеш някого на двубой, а да си не запомнил оръжието си у дома.

Особеното в тази ситуация с Българска социалистическа партия е, че те изреждат действителни обстоятелства - Министерство на вътрешните работи в действителност записва неуспех след неуспех, кой от кой по-зрелищен. Усещането за всекидневна сигурност в действителност е ниско, каквото е, прочее, от десетилетия насам. Социалистите обаче не смеят да стигнат до същината на казуса - Министерство на вътрешните работи и ДАНС са наследници на тромави системи от социализма, постоянно " пробити " от някогашната Държавна сигурност и от проведената престъпност. И харчещи голям обществен запас. И ръководещи, и съпротива се опасяват от радикална промяна на бранша, а това подсигурява прекарването на системата, която продължава да яде, само че без да лови мишки. Така ще станем очевидци на яростна замяна на празни приказки, а най-после ГЕРБ ще установяват: " Да, имаме проблем, само че вие не сте никаква опция ". И ще бъдат прави.

Така същински спор за положението на Министерство на вътрешните работи няма да има. Защо тази конструкция ще похарчи през 2018 година 1,161 милиарда лв. за заплати? Защо сумата пораства непрестанно, без да порастват резултатите? Защо хем няма съкращения, хем не стигат служителите на реда? Защо ръководещите позволиха на общините да си основават свои полиции и да наемат частни охранителни компании за запазване на публичния ред, а в това време парите за Министерство на вътрешните работи не понижават? Докога системата ще е на доизживяване и по кое време дефинитивно ще рухне? Това са значимите въпроси, които Българска социалистическа партия не смее да зададе. Защото току-виж някой им припомнил по какъв начин преди пет години избраха Делян Пеевски за ръководител на ДАНС. От такава неможеща и страхлива съпротива ГЕРБ единствено печели. Да си я бяха поръчали, надали щяха да им я произведат толкоз комфортна.

----------

Последовател- ност има единствено при отбраната на АЕЦ " Белене ".

Политически други възможности

В Българска социалистическа партия няма нищо ляво

От коментар на Емилия Милчева за " Клуб Z "

Фотограф: Юлия Лазарова
Бойко Борисов е случил на съпротива. Слушка, директория и понякога внася някой избор на съмнение, с цел да оправдае мястото си на втора неуправляваща политическа мощ. Именно в удобната зона на опозиционното второ място Българска социалистическа партия претърпява поредна година в ръководството на ГЕРБ. Без да диша учестено в гърба на Гражданите за европейско развиване на България. Въпреки комфортни социологически прогнози за " топяща се разлика " посред им.

Обезличаването на Българска социалистическа партия като лява партия върви от години, само че през днешния ден към този момент е елементарно за диагностициране и от политолози второкурсници, тъй като признаците са блестящо изявени. Българска социалистическа партия наподобява по малко на всички останали партии в България - и по нищо на лява.

Русофилска е - като " Атака " и " Воля ". Толкова, че даже Вътрешна македонска революционна организация приветства името " Северна Македония ", само че не и Българска социалистическа партия, която си навлече гнева на ПЕС. Националистическа е. Меко. Но в днешно време кой не е. " Дясна " е - като ГЕРБ, тъй като от много време ползите на едрия бизнес са ѝ по-мили от ползите на " българските трудови хора, пенсионери и обществено слаби ", чиито ползи окончателно би трябвало да пази една лява партия. Това си има своето историческо пояснение - общо ДНК със стихийното замогване и образуване на частния капитал през прехода.

Уж гръмко поддържа ГЕРБ за възбрана на рекламата на хазарта. Но депутатите й гласоподаваха дружно с останалите за изпращане на законопроекта, който я постанова, за нотификация в Брюксел - т.е. причислиха се към контрактуваното другаде туптене на топката.

Дадоха път и на законопроекта за горивата, за който интензивно е съдействала " Лукойл България " и който разчиства от пазара дребните и междинните играчи, оставяйки двайсетина огромни. Верно, зам.-председателят на парламентарната група Жельо Бойчев даде обещание да следи какво се случва сред първо и второ четене, тъй като не одобряват този закон " да преурежда връзки в бранша ". Всъщност - одобряват.

Не тъй като брачният партньор на лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова работи в " Лукойл ". А тъй като посредством и на тяхното ръководство през днешния ден рафинерията в Бургас, благосъстоятелност на съветската частна петролна компания, държи над 90% от данъчните хранилища за бензин и 82% - за дизел, което препятства конкурентен импорт на горива.

Консервативна е - съвсем колкото Петър Москов, немски християнконсерватор и Църквата на адвентистите от седмия ден, взети дружно. Защото извади артилерия за Истанбулската спогодба и по този начин сбъдна желанията на протестантски деноминации в България. Така една (номинално) лява партия се разгласи против Конвенцията на Съвета на Европа против насилието над дами.

Българска социалистическа партия не е лява. Ако беше, щеше поредно да отстоява ползите на разнообразни уязвими групи в обществото - освен когато майките на деца с увреждания създадат палатков лагер пред Народното събрание. Вместо съществени диспути за неслучващата се промяна в опазването на здравето Българска социалистическа партия се опълчи на отстраняването на шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доктор Камен Плочев. Въпреки че в края на предходната година Нинова разгласи, че опазването на здравето става приоритет № 1 за Българска социалистическа партия през 2018 година

Единствената поредност, която Българска социалистическа партия е проявявала в дейностите си, е отбраната на плана за АЕЦ " Белене ". Но това надали може да бъде несъмнено като лява политика.

-----------

Може да се окажем " втора класа " поради прекомерна битка с " двойния стандарт ".

Ово йе стандарт

Да сменяем ли шоколада " Милка " с " Пенка "

От коментар на политолога Даниел Смилов за " Дойче Веле "

Фотограф: Цветелина Белутова
Един фантом броди из Европа - призракът на " двойния стандарт ". Така, както преди време комунистите обещаваха дефинитивна равноправност на онеправданите и изгубването на класите, по този начин през днешния ден и борците против " двойния стандарт " се грижат да няма " втора класа " - всички би трябвало да са в първа!

Само че дяволът се крие тъкмо в подтекста и детайлите. Така, както Марксовата идея за " употреба " е съмнителна, по този начин и самата формулировка и приложимост на понятието " двоен стандарт " са мощно проблематични.

Да стартираме с българските способи на приложимост на аргумента за " аршина ":

- Италианската паста: българите са " втора класа ", тъй като купуват италианска паста на цени по-високи от тези в Италия. Грешен мотив – като се вземат поради разноските за превоз и търсенето на този артикул, разликата в цените става безусловно обяснима.

- Цените в София и Лондон: цените на избрани артикули в магазини от едни и същи вериги са по-ниски в Лондон, в сравнение с в София - ерго, българите са " втора класа ". Отново сгрешен мотив, който не регистрира размерите на търгуваните количества - колкото са по-големи размерите, толкоз са по-ниски цените. Понеже популацията на Лондон е по-многобройно от това на цяла България, е напълно разумно там някои артикули да се търгуват в по-големи размери от тези в София;

- Дизелът в България е " кръстен ": правилно е, че горивата в България са с ниско качество и постоянно запушват дюзите на возилата. Но по тази причина сме си отговорни сами - позволили сме слаб надзор върху горивата, а той е извънредно народен. Вярно е, че сме по-зле третирани, само че аршинът си е наш личен и никой различен не ни третира като " втора класа ".

- Лешниците в шоколада: този мотив е по-силен от останалите. Наистина е неприятно, когато под една и съща опаковка се крие друг артикул, а единствено в ситния шрифт е казано, че в него има два лешника по-малко. Вярно е, че този артикул е по-евтин от другия с множеството лешници, само че въпреки всичко е някак обидно. По принцип там, където покупателната дарба е по-ниска, или ще се купува по-малко, или ще се купува по-евтиното - тъй че не е чудно, че компаниите се пробват да се нагодят към тези действителности. Представете си обаче, че те сменят сегашната си политика и стартират да създават напълно разнообразни артикули за Източна Европа - да кажем шоколад " Пенка ", който има два лешника по-малко от шоколад " Милка ". Дали тогава борците с " двойния критерий " ще са удовлетворени?

Така, както Маркс " открива " в баналните правила на търсенето и предлагането " скрит план " против пролетариата, по този начин и борците против " двойните стандарти " са подмолно настроени. Във всяка пазарна флуктуация, във всяко гонене на пазарен интерес, те търсят демоничен проект за дискриминация и систематична доминация против себе си.

Парадоксът е в това, че най-гръмогласните борци против " двойните стандарти " са тези, които са и най-големите скептици във връзка с груповите форми на запазване на националните ползи. По сякаш " патриотични " подбуди те тласкат България към маргинализация в Европейски Съюз. А това е нещото, което сигурно би я направило " второразреден член ". Тоест - действителният риск за България е да се окаже " втора класа " поради прекомерна битка с " двойния стандарт ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР