© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

...
© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Коментари Харесай

Веригите за стоки за дома: Ръст от над 11%

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Статията е част от специфичното издание Регал 100 , което подрежда най-големите компании в бранш " Търговия " с неговите основи подсектори и прави разбор на тяхното развиване. Вижте още »

Класацията на топ 40 на веригите за мебели и интериорни артикули, строителни материали и от вида " Направи си самичък " демонстрира, че чистите им доходи общо надвишават 1.57 милиарда лева за 2018 година против 1.409 милиарда лева през 2017. Това е растеж от 11.4%.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Таблицата включва търговци на артикули от няколко групи: продажби на артикули за дома, материали за настоящ ремонт, мебели и осветителни тела, килими и подови настилки, домашен текстил, артикули за семейството, принадлежности, машини и други

Възходящите продажби в тази пазарна ниша се дължат на растежа в строителството на жилища и офис здания през 2018 година, който води до нарастване в покупките на мебели, както и на артикули за ремонт и уют в дома, на работното място, в градината. Ниските лихви по заемите и растежът съгласно формалната статистика на приходите също са фактори, които въздействат на търсенето.

Три компании - " Практикер ритейл " (Praktiker), " Хаус маркет България " (IKEA) и " Метро кеш енд кери България " (Metro Cash&Carry), регистрират приходи от над 100 млн. лева за 2018 година, като при " Метро кеш енд кери " в класацията са взети поради единствено приходите (брутни) от групите " Стоки за дома ". Тези три компании общо държат 24.4% от пазара в стойност.

Други девет сдружения са с обороти сред 50 и 100 млн. лева и 43.1% пазарен дял в стойност. Общо 19 компании са с чисти доходи сред 10 и 40 млн. лева през предходната година и с 27.6% общ пазарен дял. С годишни продажби под 10 млн. лева и с 4.9% общ дял от пазара са девет сдружения в таблицата.

Общо 32 компании в класацията регистрират по-високи доходи през 2018 година по отношение на миналата година, 16 означават двуцифрен растеж, 14 – едноцифрен, а две са с под 1% нарастване. В топ 3 по растеж на чистите доходи от продажби са " Юск бул " - 43.7% (12-а позиция), " Темакс България " (11) и " Мьомакс България " ( " Моббо " ) - 37.19% (22).

Осем от сдруженията регистрират понижение на годишните приходи – спадът е под един % при три от тях, едноцифрен - при други три, и максимален при " Зона дом " - 22.87% (35), и при " Хикови " – 13.11% (32).

" Баумакс България " (7) регистрира най-висока облага в топ 40 на сдруженията – 26.8 млн. лева В топ 3 по този индикатор са още " Метро кеш енд кери България " (финансов резултат от всички стокови групи) и " Хаус маркет ". На загуба са работили пет компании, като тя е най-голяма при " Картекс П " (25) – 1.008 млн. лева

С най-висока доходност са Home Max (7) и IKEA (2).

Шест сдружения в топ 40 са дребни (до 50 заети), 21 - междинни (до 250), 13 – огромни. Най-голям шеф в топ 40 е " Метро кеш енд кери България " - 2364 заети, следван от " Практикер ритейл " - 1054, и " Виденов груп " (5-о място) - 976.

Топ 3

С доходи на 167.7 млн. лева и облага от близо 8.5 млн. лева за 2018 година Praktiker още веднъж оглавява секторната ранглиста. Притежаваното от " Видеолукс холдинг " сдружение има два хипермаркета в столицата и в още 10 града в страната, които оферират продукти в няколко продуктови категории: принадлежности и железария, строителство и санитария, баня и кухня, интериор и украса, домашен използва, градина и свободно време, отопление и климатици. В магазините се правят и доста услуги – рязане на повърхности, разкрояване на завеси, тониране на бои, ключарско ателие и други

Трите продуктови групи, които образуват най-голяма част от приходите на компанията за 2018, са: материали за настоящи поправки, принадлежности и машини, мебели и осветителни тела.

" Постигнатите през 2018 година резултати ни дават съображение да оценим годината като сполучлива. Дружеството съумя да се утвърди на пазара и да приключи годината с позитивен финансов резултат ", регистрира годишният отчет за активността на компанията. В него се прецизира, че компанията се финансира напълно със лични средства. Мениджмънтът на веригата чака растеж за 2019 година в рационални граници – малко над или в границите на пазарния.

" Хаус маркет България " - сдружението, през което работи гръцкият франчайзьор на IKEA, се класира на второ място с доходи над 111 млн. лева и облага над 13 млн. лева Компанията, която е част от гръцката група Fourlis, е втора по доходност в топ 40. Магазинът в София бе открит през септември 2011 година, през юли 2015 година беше отворен център за поръчки на IKEA във Варна, през 2016 година - в Бургас, а през декември 2018 година – и в Пловдив. От април 2015 година сдружението продава и онлайн. По данни на компанията през 2018 година посетителите в обектите на IKEA в страната надвишават 2.9 млн.

Миналата година сдружението влага 300 хиляди евро в възобновяване на част от магазина в София. Пак през 2018 година логистичното обслужване за клиентите на центровете за продажба във Варна и Бургас, както и онлайн доставките на IKEA в страната бяха поети от българския клон на " Карго-партнер " (Cargo-partner), определен след тръжна процедура.

Другата компания в огромната тройка тази година е " Метро кеш енд кери България ". Компанията взе участие в класацията единствено с приходите (брутни) от продуктовата категория " Стоки за дома ", като съществена част от тях се образуват от " артикули за семейството " и " домашен артикули за краткотрайна приложимост ". Постъпленията резервират стойностите си от 2017 година Рентабилността на сдружението за 2018 година обаче е изчислена върху общите му чисти доходи.

Между 50 и 100 млн. лева

Девет сдружения в топ 40 са с доходи сред 50 и 100 млн. лева " Доверие Брико " (4) ръководи на франчайз 11 магазина Mr. Bricolage в страната. Нетните доходи на компанията през 2018 година се усилват с 9.3%, а облагата – със 112% до 8 млн. лева Марката Mr. Bricolage участва в България от 2000 година, когато е отворен първият магазин от вида " Направи си самичък ". Най-новият обект – 11-ият в страната и 3-и в София, беше открит в SofiaRing Mall. " Доверие Брико " ръководи по един магазин Mr. Bricolage в Македония и Сърбия и държи правата за развиване на марката и на територията на Черна гора, Албания и Косово.

" Виденов груп " (5) създава и търгува с мебели " Виденов ". Съдружници в фамилната компания са Данчо Виденов и синовете му Добри и Григор Виденови. Групата отбелязва над 36% растеж на чистите доходи от продажби, които надвишават 95.7 млн. лева, и близо 319% скок на облагата за 2018 година

С растеж от 26.6% и чисти доходи над 88.6 млн. лева " Аико мулти консепт " (Aiko) се подрежда на 6-о място в топ 40. От 2015 година мажоритарният капитал на Aiko е владеене на втората по величина в света мебелна група - австрийската XXXLutz, която купи и веригата Mobbo, а създателят на двете марки – Мариан Душков, остана като съучастник. Година след покупката Mobbo смени концепцията и името си на Mömax (фирма " Мьомакс България " е на 22-ро място).

Спад от 3.5% на чистите доходи регистрира " Баумакс България " (7), която ръководи веригата Home Max, само че облагата скача с 4452% - от 588 хиляди на 26.8 млн. лева Компанията ръководи осем хипермаркета в седем града с обща комерсиална повърхност над 105 хиляди кв.м. Средната застроена повърхност на всеки от магазините е над 13 хиляди кв.м. Обектите на веригата са посещавани всекидневно от 15 хиляди клиенти, излиза наяве от отчета за активността на сдружението. Мажоритарен притежател на капитала в " Баумакс България " е " Хедус ". През 2014 година " Хедус " купи бизнеса на Baumax от австрийския притежател, който имаше съществени финансови усложнения. След това веригата смени името си на " Хоум макс " (от Baumax) и разшири доста асортимента си в пет съществени групи – градина, строителство, санитария, интериор и техника. Усилията на мениджмънта ще бъдат ориентирани към разкриване магазини " дребен формат " за селища с сред 40 и 80 хиляди поданици и увеличение на интернет търговията. Деветдесет и пет % от капитала на " Хедус " са владеене на " Родна земя холдинг " – сдружението, което при започване на септември т.г. закупи 100% от капитала на " Хит хипермаркет " от Hit Bulgarien, Германия, и стана притежател на два магазина за бързооборотни хранителни и нехранителни артикули в България, намиращи се в столичните квартали " Младост " и " Люлин ".

Приходите на осмата в класацията – компания " Господинови строймаркет " - надвишават 73 млн. лева, което е растеж от над 16%. Компанията, в която съдружници са братята Диян и Галин Господинови, има лични търговски и складови бази " GS строймаркет " в София, Варна, Добрич, Шумен и Каварна. В комерсиалните обекти се оферират строителни материали, строителна химия, материали и аксесоари за мебелното произвеждане. Компанията продава в междинните ценови сегменти, само че съществува риск при повишаване на конкуренцията в бранша на бизнес услугите да се понижи нормата на доходност, отбелязва мениджърският екип в отчета за активността.

Деветата в класацията – " Ангро трейд " - Перник, има строителна борса Angro и регистрира растеж и на приходите, и на облагата за 2018 година Съдружници в компанията са Людмил Петров Христов и Петър Людмилов Петров. Регистрирана е през 2003 година след превръщане и смяна на правната форма на СД " Ангро Христов и сие ". Компанията търгува със строителни материали от разнообразни снабдители, измежду които " Фибран България ", " Златна Панега цимент ", " Кнауф България ", " Винербергер ". Основният й снабдител е обвързваното сдружение " Ангро ", учредено през февруари 1991 година, което разполага със личен цех за сухи строителни лепила и мазилки в с. Гурмазово, община Божурище.

Едноцифрен растеж на приходите и леко по-ниска облага спрямо миналата година регистрира " Бошнаков " (10). Компанията е притежател на веригата за строителни хипермаркети Masterhaus. Създадена е през 1991 година, благосъстоятелност е на Павел Николов Бошнаков и има магазини в Бургас, Равда, Приморско, Айтос, а от декември 2014 година - и електронен магазин. Притежава също склад на едро в Бургас, склад за четки и дистрибуция, както и кафе към хипермаркета си в Бургас. През 2018 година компанията е погасила трите си дълготрайни заема, установи годишният отчет за активността. Плановете за 2019 година плануват сдружението да продължи да усилва вноса на артикули от Европейски Съюз и трети страни и да усили предложенията към клиентите си.

Ръст на чистите доходи от близо 42%, само че по-малка облага спрямо 2017 година демонстрират данните за " Темакс България " (11), което ръководи строителните хипермаркети TeMax. Едноличен притежател на капитала е записано на Сейшелите сдружение - " Аврос лимитед ". Първият ТеМax магазин е построен в Добрич през 2007 година Днес веригата има обекти и в София, Монтана, Враца, Пазарджик, Кърджали, Раднево, Сливен, Севлиево, Търговище, Разград, Шумен, Силистра. В тях се оферират материали за строителството, ремонта, обзавеждането и декорирането на дома и за градината.

С над 43% растеж на чистите доходи завършва 2018 година " Юск Бул " (12) – компанията, посредством която в България оперира датската верига JYSK. Тя стъпи в страната през 2005 година, само че стартира да се разраства през 2013 година, откакто компанията майка закупи собствеността върху магазините, които до тогава бяха на франчайз. Днес има 28 магазина в страната и възнамерява откриването на нови. (Интервю с мениджъра й за страната Алекс Брату четете тук.)

Онлайн продажбите на веригата имат 7% дял от общите доходи и означават 32% растеж от септември 2018 година до март т.г. Най-продаваните стокови групи са мебели, завивки и възглавници, сезонни артикули и обзавеждане за градината, показват от сдружението.

Между 10 и 40 млн. лева

" Ди Ес хоум " – Добрич (13), притежател на строителните хипермаркети DS Home, регистрира близо 10% растеж на чистите доходи през 2018 година Съдружници в компанията са Иван Маринов Иванов и Добромир Иванов Маринов. Във фирмените хипермаркети в Бургас, Равда, Добрич, Албена, Варна и София се оферират артикули за строителството и за довършителни действия, материали и аксесоари за мебелното произвеждане.

Магазините Praktis регистрират близо 12% растеж на приходите, само че и загуба от над 300 хиляди лева през предходната година. Компанията притежател - " Мегадом ", е на 14-а позиция в топ 40. Веригата оперира в сегмента " Направи си самичък " и има два магазина в София и по един в Стара Загора, Видин, Велико Търново, Хасково, Русе и търговски център в Стара Загора. Дружеството е записано през 2001 година и търгува със артикули за интериора и строителството, подови настилки, облицовки, осветителни тела и други Съдружници в " Мегадом " са Любен Константинов Милчев и Даниела Кирилова Милчева.

Друг представител на сегмента " Направи си самичък " - " Ташев-Галвинг " (15), е с лек растеж на чистите доходи и лек спад на облагата през 2018 година Съдружници в компанията са Христофор Атанасов Ташев, Станка Колева Браткова-Ташева и Емил Лука Маджаров. Дружеството има магазини в София и в Ямбол, където има и шоурум, и централен склад. Компанията разполага и с съвременна сервизна база за гаранционно и извънгаранционно обслужване на стоките, които продава. Тя е формален представител, пряк вносител и дистрибутор на над 80 марки. Търговските обекти оферират над 60 хиляди продукта. Клиенти са огромни строителни компании, както и физически лица.

" Крез България " (16) ръководи веригата " Крез " в Пазарджик и отбелязва едноцифрен растеж на приходите и лек спад на облагата. Компанията е благосъстоятелност на Костадин Тодоров Тошев и търгува на едро и на дребно със строителни материали и артикули за бита. В годишния отчет за активността сдружението прави оценка 2018 година като сполучлива и преценя, че подобряващият се финансов резултат обезпечава постоянен източник на средства за вложение в нови артикули и по-хубави условия на труд.

С над 10% растеж на чистите доходи и с 209% скок на облагата " Баухаус България " (Bauhaus) заема 17-о място в класацията. Компанията има един магазин в София, открит през 2012 година, с над 120 хиляди продукта, обособени в 15 профилирани отдела. От средата на 2016 година сдружението продава и онлайн. Деветдесет и девет % от капитала на компанията са благосъстоятелност на Bauhaus Depot, Австрия. Основните провокации пред бизнеса са свитото ползване и конкуренцията на пазара, само че все пак управлението чака нарастване на чистите доходи от продажби през 2019 година, написа в годишния отчет за активността.

Повече от 50% загуба и лек растеж на чистите доходи през 2018 година регистрира " Домко " (18) - компанията, която ръководи едноименната верига с 13 магазина Domko с обща комерсиална повърхност 20 500 кв.м. Компанията е профилирана във вноса и продажбата на стенни и подови покрития, текстил, спални комплекти, осветителни тела, аксесоари. Продава и на едро – посредством дистрибутори и на корпоративни клиенти. Притежава и две складови бази с 5000 кв.м обща повърхност. Съдружници в " Домко " са Владимир Георгиев Миков и " Домко трейд ", в която Миков е едноличен притежател на капитала.

" Сико - С " (19) регистрира алегоричен спад на чистите доходи и над 30% растеж на облагата. Компанията е учредена в София през 1989 година и е благосъстоятелност на Съби Христов Събев и Толя Георгиева Събева. Управлява веригата " Сико " с 15 магазина в 8 града в страната, в които се оферират обзавеждане за баня и кухня, подови и стенни покрития, паркети и ламинати, строителни материали. За 2018 година сдружението регистрира понижение на оперативните и административните разноски и придобиване на ДМА за 86 хиляди лева

" Студио Модерна - България " (20) взе участие в класацията с приходите (брутни) от групите " Стоки за дома ". Мултиканалната компания за пряк маркетинг и електронна търговия е учредена в Словения през 1992 година Сред най-разпознаваемите й марки са " Космодиск ", " Топ шоп ", " Дормео ", " Делимано ". Компанията участва в 21 европейски страни, където има 390 магазина. Притежава 140 уеб страницата на 21 езика, за нея работят 3000 чиновници в 33 кол-центъра. В България сдружението стъпва през 1996 година, през днешния ден има 28 физически магазина, два от които са открити през предходната година.

Основните аргументи за растежа в продажбите, съгласно годишния отчет за активността са запазването на закупеното телевизионно време, продължаващата агресия в броя на комерсиалните обекти на дребно, забележителният растеж в продажбите по интернет.

Софийската компания " Прима груп 2004 " (21), в която съдружници са Анатолий Венелинов Лазаров, Владимир Венелинов Лазаров и Магдалина Петрова Маркова, създава LED осветителни тела с марката OPTONICA. Компанията регистрира непретенциозен растеж на чистите доходи от малко над 1%. Основната част от приходите са от продажби отвън България - в Румъния, Гърция, Сърбия, Италия, Украйна, Египет, ОАЕ и други, където продава на едро посредством голям брой дистрибутори.

С чисти доходи над 21 млн. лв. (над 9% ръст) " Интериор И " – София заема 23-то място в класацията. Дружеството, в което съдружници са Владимир Димитров Димитров и Калина Николова Димитрова, предлага материали за мебелната индустрия и е сътрудник на водещи европейски производители в сектора.

Следващата в класацията – софийската компания " Термокс " (24), е притежател на магазините Berg. Основната активност на сдружението е импорт и продажба на ламинирани плоскости за под от Германия и Швеция, естествени паркети от Полша и Литва, аксесоари за под от Полша и Германия, камини от Чехия и други Има седем фирмени магазина, огромни складови площи и дистрибутори в цялата страна. Едноличен притежател на капитала е Асен Стефанов Стоянов.

Спад от съвсем 10% на чистите доходи за 2018 година регистрира " Картекс П " (25) – компанията, притежател на магазините за подови настилки CarpetMax. Основен акционер в сдружението е Пейо Иванов Николов. Разполага с комерсиална верига от 10 магазина и 23-годишен опит в сектора. В комерсиалните обекти се оферират килими, мокети, балатуми, ламиниран паркет и други подови настилки и аксесоари. Освен това компанията става все по-популярна като търговец на кухни с необятна гама от модели, декори, стилове, ценови граници.

Приходи от съвсем 15 млн. лева регистрира " Еником М " (26), която ръководи едноименни магазини за мебели, осветяване, аксесоари и интериор. Съдружници в компанията са " И Кей пропъртис " и " Хоум фърничър енд трейд ", в които едноличен притежател е Цветомир Душков Душков (брат на създателя на магазините Aiko Мариан Душков). Фирмата има четири магазина в София. Сред тях " Еником-М Люлин " е най-големият, открит е през 2015 година и е с комерсиална повърхност 5000 кв.м. Той предлага колаборация сред " Еником-М " и студио КАRЕ (за професионални препоръки и правене на повсеместен план за интериор) посредством първия KARE Shop-in-Shop център в София. Останалите магазини са " Еником-М Дружба ", " Enikom Home Accessories Надежда " и " Enikom Home Textile Надежда ".

Създадената през 1990 година " Балканика " - Пловдив (27), търгува със строителни материали, топло- и хидроизолации, мазилки, бои, лакове, принадлежности, железария и други Дружеството има личен превоз и логистична база и е благосъстоятелност на Минчо Христов Бояджиев. Според годишния отчет за активността измежду главните доставки през 2018 година са цимент от Турция, керемиди и тухли от Сърбия и Гърция, газобетон, шпакловки и лепила от Гърция, фибран, стиропор, гипс картон, шперплат – от България.

Съдружници в " Мартинели " (28) са Мартин и Йорданка Несторови. Компанията е учредена през 2003 година и обезпечава сложно обзавеждане на дома, вилата, офиса, хотела. Разполага със лична складова база с 20 хиляди кв. метра повърхност, личен автопарк от над 100 леки и товарни автомобила, 14 шоурума Martineli в 10 града в страната и развита дистрибуторска мрежа.

" Дипол " (29) – Стара Загора, създава и търгува с мебели " Мондо ". Дружеството е с едноличен притежател Иван Георгиев Стефанов и регистрира над 22% растеж на чистите доходи през 2018 година Първоначално компанията работи в търговията на едро, зареждайки огромна част от магазините в страната, а през 2007 година отваря и първия си личен магазин. Днес има 15 търговски обекта, продава и онлайн.

" Уницем " (30) ръководи едноименните строителни магазини Unicem. Компанията има над 20-годишна история на българския пазар, има четири магазина в София, продава и онлайн. Съдружници в нея са Костадин Димитров Василев и Хриска Дочкова Ставрева.

" Тед керамика " (31) – Пловдив, търгува със санитарна керамика, керамични плочки, изолационни и интериорни строителни материали, стенни и подови плочки, фасади. Разполага с магазини в Пловдив и Кърджали. Едноличен притежател е " ТЕД кепитал " със съдружници Тодор Димитров Тодоров, Димитър Тодоров Тодоров, Елин Тодоров Тодоров.

Под 10 млн. лева

С годишни продажби под 10 млн. лева и с 4.9% общ дял от пазара са девет сдружения в топ 40.

Фирма " Хикови " (32) регистрира 13% спад на чистите доходи, само че по-висока облага през предходната година. Предлага изцяло обзавеждане за баня и има повече от 25 години опит в бранша. Компанията е пряк вносител на плочки, хигиеничен фаянс и други от Испания, Италия, Турция и други Има мострени зали в седем града в страната.

Ръст на продажбите от над 15% регистрира компания " Тракия маркет " - Пловдив (33), която от 2003 година предлага мебели с марката " Идеа ". Съдружници в сдружението са Ралица Панайотова Стоянова и Чавдар Тодоров Стоянов. Компанията има магазини в Пловдив, Бургас и София, прави и продажби онлайн.

" Рила 1 " - Пловдив (34), e със алегоричен растеж на чистите доходи и лек спад на облагата през 2018 година Строителният хипермаркет " Рила " разполага с 13 000 кв.м повърхност и предлага продукти в секторите " строителство ", " ремонт ", " всичко за банята ", " домашни използва ", " принадлежности ", " осветителни тела " и други Компанията прави и продажби онлайн и има профилирана изложбена зала за мебели. Едноличен притежател на капитала е Иван Петков Вичков.

" Зона дом " (35) – сдружението, което ръководи мебелната верига ZONA for Home - регистрира двуцифрен спад на чистите доходи, само че 416% растеж на облагата през предходната година. Компанията е благосъстоятелност на " Евро паралел " и " Паралел ", като мажоритарният дял се държи от Йордан Христов Ковачев. Веригата има магазини в кварталите " Люлин " и " Младост 4 " в столицата, а също и в Севлиево. Йордан Ковачев е притежател и на " Паралел " – Севлиево, която е измежду най-големите компании в мебелния отрасъл, снабдител на IKEA, производител и на матраци с марката НАНИ. Миналата година " Паралел " стартира трето следващо уголемение и възобновяване, което е на стойност 27 млн. лева

Строителният хипермаркет " Румик " (36) в София се ръководи от едноименната компания, основана през 1997 година Компанията търгува с електроматериали и принадлежности, бои, битова химия, домашни използва, строителни материали. Съдружници са Весела Михайлова Тодорова и Румен Благоев Тодоров.

" ХВГ комерс " (37) има магазини и хранилища в Шумен и Разград и колор център в Русе и предлага строителни материали, всевъзможни типове бои, ръчни електрически принадлежности. Компанията е със седалище в Русе, основана е през 1993 година

" Мебелни къщи Ралица " (38) регистрират близо 28% по-високи чисти продажби и 871% скок на облагата през 2018 година (при много ниска изходна база от 35 хиляди лева за 2017 г.). Веригата е учредена през 1994 година Собственост е на Красимир Тодоров Узунов и " Интерсервиз Узунови ", в което дялове имат и брачната половинка и щерка му. Компанията е вносител и дистрибутор на мебели и обзавеждане и е един от огромните снабдители по покупко-продажби за сложно хотелско обзавеждане в България.

" Габровски " (39) е профилирана в производството и търговията с осветителни тела и аксесоари под лична марка - Puralux. Компанията има индустриална база във Варна и шоурум в София, Пловдив и Варна. Собственост е на Слави Георгиев Габровски, Дарин Славов Габровски и Кунка Христова Габровска.

Фирма " Мебели Лудвиг България " (40) ръководи хипермаркета за мебели и аксесоари СОМО в столицата. Едноличен притежател на капитала е K. Ludwig Gesellschaft, Австрия. В България магазинът е от 2005 година и е ситуиран на 10 хиляди кв. метра повърхност. През предходната година сдружението отбелязва под 1% спад на чистите доходи. В годишния отчет за активността компанията дефинира 2018 година като добра и си слага за цел да продължи с усъвършенстване на разноските, повишение успеваемостта на комерсиалните процеси и на качеството на продуктите. Топ 3

" Практикер ритейл "

" Практикер ритейл " ръководи верига хипермаркети за дома и градината Praktiker. Създадена е в Германия през 1978 година На българския пазар стъпва през 2004 година и за малко време се подрежда измежду водещите вериги, които развиват този бранш в страната. Веригата в началото е благосъстоятелност на компанията ASKO, а от 1995 година (след нейното сливане с Metro Cash & Carry) - на Metro. На 11 юли 2013 година холдинговата Praktiker афишира фалит. Несъстоятелността на компанията майка обаче съвсем не се отразява на дъщерните сдружения зад граница и те са продадени, като резервират името и марката. В България дъщерната компания е закупена през 2014 година от " Видеолукс холдинг " - притежател на " Технополис " - верига за бяла, черна, офис техника и IT. Новият собственик стартира поредна рационализация и възобновяване на всички хипермаркети " Практикер " и избор на по-удобни местоположения за някои от тях. Днес веригата има магазини в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Враца, Ямбол и Шумен.

" Хаус маркет България " (IKEA)

Шведският мебелен колос IKEA стъпи на българския пазар през 2011 година посредством контракт за франчайз с компания House Market. " Хаус маркет България " е член на гръцката група Fourlis, която държи франчайз правата за IKEA и за Гърция и Кипър. Акциите на Fourlis Holding се котират на Атинската фондова борса. В България групата има един магазин, три центъра за поръчки – във Варна, Бургас и Пловдив, и онлайн продажби в цялата страна. Според годишния отчет за активността през 2018 мениджмънтът на компанията възнамерява възстановяване на конкурентните преимущества на сдружението в няколко области: доверие на клиентите, умел личен състав, финансова непоклатимост, опит в ръководството на вериги за търговия на дребно и пазарната позиция на IKEA.

" Метро кеш енд кери България "

Дружеството е част от групата на Metro в България, като едноличен притежател на капитала е Metro Cash & Carry International Holding със седалище в Холандия. Първите магазини " Метро София 1 " и " Метро Пловдив " отварят на 18 март 1999 година, последвани през годините от обекти в Русе, София 2, Варна, Стара Загора, Бургас, Благоевград, Велико Търново, Плевен, Пловдив-Марица, както и складови бази в Банско и Слънчев бряг и логистичен център за доставки в София. През 2017 компанията разшири с 440 кв. метра специфичната зона в магазин " Пловдив 2 ", без да усилва общата повърхност, а през 2018 разшири специфичната зона в магазина във Варна, като добави 550 кв. метра към площта.

През 2017 веригата отвори складова база с 5500 кв. метра повърхност, предопределена да обслужва клиенти с директна доставка на стоката на място в обектите им.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР