© Надежда Чипева Спад от 10.7% на пътниците отчитат летищата

...
© Надежда Чипева Спад от 10.7% на пътниците отчитат летищата
Коментари Харесай

Морските летища имат спад на пътиците от 10.7% за 2019 г.

© Надежда Чипева Спад от 10.7% на пасажерите регистрират летищата във Варна и Бургас по отношение на рекордната 2018 г.Това заяви компанията концесионер на черноморските аерогари - " Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт ". Броят на пасажерите за 2019 година е бил 4.9 млн. души.

" След една толкоз забавна и предизвикателна за сектора година, нашият блян през 2020 година е още веднъж да възвърнем позитивните равнища на напредък на пътникопотока ", разяснява Улрих Хеппе, основен изпълнителен шеф на " Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт " АД.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво ново

Операторът на летището оповестява, че нови направления се чакат през 2020 година с новата директна линия Бургас - Виена, която самолетна компания Lauda ще започва два пъти седмично на 31 март.

Към момента са декларирани полети и до шест нови дестинации - трите града Лвов, Харков и Виница в Украйна, Ростов в Русия и Шчечин и Люблин в Полша ще започват през 2020 година, както и 3 нови самолетни компании ще стартират да оперират за първи път на летището.

Във Варна през 2020 година ще бъдат открити два нови маршрута - на самолетна компания Lauda, която ще оперира Варна - Виена три пъти седмично от 31 март, и на испанската самолетна компания Volotea, която ще започва линията Варна - Нант от 14 април.

Заявените полети по нови дестинации са: Oрхус, Дания, Краков и Ржешов в Полша и Девил, Франция, които ще стартират да се обслужват през 2020. Броят на новите самолетни компании, които ще стартират да оперират на летището, е пет.

На юг

Спадът на летището в Бургас е от 12%. То е обслужило над 2.85 млн. пасажери, като рекорден е бил 2 август с 35 649 пасажери.

Една от значителните аргументи за спада е отлитането на Ryanair или най-малко на основна част от програмата му. В края на март 2018 година нискотарифният транспортьор откри 11 линии, което обезпечи на летището над 1200 излитания и кацания (самолетодвижения). Авиокомпанията разгласи, че открива и база в Бургас и ще поддържа и две линии целогодишно. Това освен, че не се случи, само че през октомври 2018 година тя остана единствено с 3 линии: Краков, Варшава и Братислава и едвам 214 самолетодвижения.

Летището опита да компенсира това, като от май нискотарифната британска самолетна компания Jet2.com свърза Бургас с девет летища във Англия: Белфаст интернешънъл, Бирмингам, Източен Мидландс, Единбург, Глазгоу, Лийдс Брадфорд, Лондон Станстед, Манчестър и Нюкасъл.

Най-много пасажери летището е посрещнало от Англия (564 хил.), с 10% растеж по отношение на миналата година. Следват гостите от Русия (507 хил.), Полша (399 хил.), Германия (297 хил.) и Чехия (266 хил.).

И на север

През летище Варна броят на миналите пасажери е над 2 млн. пасажери, което е спад от 8.6% по отношение на 2018 година Най-много пасажери са пристигнали от Германия (535 хил.), което е 26% от всички пасажерите минали през летището, вътрешните полети са генерирали трафик от 260 хиляди пасажери. На трета позиция е Англия - със 191 хиляди пасажери, Полша е четвърта със 171 хиляди души. Следват Русия (165 хил.) и Австрия (124 хил.).

Отчита се растеж на пасажери от Англия с 26% и Австрия с 15%. Най-натовареният ден през годината беше 30 юли с общо 15 960 обслужени пасажера.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР