© Надежда Чипева Още по темата Пенсионни партиди за 130

...
© Надежда Чипева Още по темата Пенсионни партиди за 130
Коментари Харесай

Пенсионни партиди за над 260 млн. лв. смениха управляващите си фондове

© Надежда Чипева Още по тематиката
Пенсионни партиди за 130 млн. лева смениха фондовете

Най-големият печеливш от рулетката през първото тримесечие още веднъж е " ДСК-Родина "
4 юли 2017
Над 75% от работещите българи не са избрали сами своя пенсионен фонд

Това е най-големият дял на служебно разпределените от общия брой новоосигуряващи се лица
8 мар 2017

Пенсионни партиди от спомагателното обезпечаване, които са на обща стойност над 260 млн. лева, са били трансферирани през първите шест месеца на 2017 година от един в различен пенсионен фонд. Данните демонстрират, че това е най-голямата сума, прехвърляна в границите на едно полугодие, откогато се води такава статистика. За съпоставяне от 2010 година насам междинният размер на партидите, които сменят ръководещия си пенсионен фонд е с 30% по-малък.

Основната причина за повишаването на трансферираните партиди е по-голямата сума, която с времето е спестена във всяка една от тях. Така да вземем за пример през първото полугодие на 2017 година междинната стойност на една партида, която е била трансферирана в различен пенсионен фонд е била 2600 лева, до момента в който през 2010 година - единствено 1000 лева Също по този начин известна – въпреки и по-незначителна – роля изиграва и увеличаващият се брой на осигуряващите се лица, които избират да трансформират ръководещия си фонд. За първите шест месеца на тази година те са били 102 хиляди души, с близо 10% повече спрямо 2010 година По прехвърлянето на партидата от един в различен фонд за в допълнение обезпечаване към този момент не се дължи такса от 20 лева, както беше до 2015 година, като клиентите могат да сменят фонда си един път годишно.

Универсални фондове

Около 90% от всички прехвърляния се правят в границите на универсалните пенсионни фондове. Това е обикновено, като се има поради, че тъкмо там са към 80% от всички 11 мрлд. лева в системата за в допълнение обезпечаване. През първото полугодие на 2017 година те са били 235 млн. лева, което е 18% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.
Най-голям печеливш от прехвърлянето на партиди е универсалният фонд на " ДСК-Родина ". В последна сметка в него са постъпили над 6000 повече партиди, в сравнение с са били " изгубени " в интерес на някой различен пенсионен фонд. На езика на парите това се превежда като 15 млн. лева повече активи за ръководство. Огромна роля тук играят банковите клонове на Банка ДСК. " Банката има над 300 клона в страната, в които чиновниците са подготвени по какъв начин да оферират и пенсионните артикули на ДСК-Родина. Така че до момента в който клиентите посещават банков офис, с цел да уредят ежедневното си банкиране, те могат да трансферират и пенсионната си партида при нас. Това е сполучлив бизнес модел и наклонност, която използваме не от през днешния ден или от през вчерашния ден, а към този момент в продължение на няколко години ", разяснява за Капитал основният изпълнителен шеф на сдружението Николай Марев.

На другия завършек на класацията е универсалният фонд на " Доверие ", който макар че има позитивна чиста разлика в броя на партидите, като цяло е изгубил близо 7 млн. лева активи поради прехвърлянията. Причината за това са партиди с огромни спестявания, които са били трансферирани в други фондове. Така да вземем за пример над 800 партиди, всяка от които със междинна стойност близо 4000 лева са били трансферирани във фонда на " ЦКБ-Сила ", 200 партиди по 3600 лева - във фонда на ПОИ, 925 партиди със междинна стойност 3100 лева в " Ен Ен " и така нататък

Доброволни фондове

При доброволните фондове, които към края на полугодието ръководят 943 млн. лева, обаче най-голяма чиста разлика има при този на " Съгласие ", които са привлекли 310 повече клиенти и партиди на обща стойност от 692 хиляди лева, в сравнение с са изгубили. Най-много са били клиентите, напуснали фонда на " Алианц " - 240 повече, в сравнение с са избрали услугите му, което се е отразило като 685 хиляди лева по-малко активи за ръководство. Не постоянно загубата на клиенти значи загуба на активи. При ДСК-Родина да вземем за пример има чист отлив на клиенти, само че все пак общата сума на партидите се усилва с 166 хиляди лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР