© Надежда Чипева Още по темата Новото държавно предприятие за

...
© Надежда Чипева Още по темата Новото държавно предприятие за
Коментари Харесай

Два големи язовира ще се ремонтират спешно

© Надежда Чипева Още по тематиката
Новото държавно дружество за язовирите ще харчи по 47 млн. лева на година

Парите са отвън 500-те млн. лева за ремонт. Предвижда се да бъдат назначени 156 души, които да се грижат безстопанствените общински уреди
20 сеп 2018
ДКК ще харчи непрозрачно 500-те милиона за язовирите

Държавният холдинг не е длъжен да организира процедури по Закона за публичните поръчки
27 юли 2018
Половин милиард - да си харчат

Парите за ремонт на язовирите бяха отпуснати на ДКК без количествено-стойностна сметка за нужните разноски. При разпределянето им може да се заобиколи Закон за обществените поръчки.
20 юли 2018
Бели Искър, черни мисли

Проблемите с водното оборудване, което доставя София, повдигнаха доста въпроси за поддръжката на язовирите изобщо
1 дек 2017
Чия е виновността за неприятното положение на язовир " Бели Искър "

Година и половина откакто е открито, че положението на язовира, който зарежда София, е рисково, към момента никой не е поел отговорност за ремонта
22 ное 2017 Два от най-големите язовира в България - " Огоста " в Монтанска област и " Бели Искър " в Софийска, ще бъдат ремонтирани незабавно. На съвещанието си в сряда Министерски съвет реши да ги добави в листата с обекти, на които би трябвало да се извърши главен ремонт или реорганизация. За тази цел още през лятото бяха отделени 500 млн. лева за " Държавната консолиданционна компания " (ДКК) - сдружение с разнородна активност, което не афишира публичните си поръчки в обществения указател и което беше натоварено и с ремонта на оборудванията.

Нови допълнения в листата

Списъкът с язовири, нуждаещи се от незабавен ремонт, включва над 400 обекта, преобладаващата част от които са дребни. В сряда обаче държавното управление реши да добави към него и два от най-големите язовири в страната. Става въпрос за второто по величина оборудване - " Огоста ", и " Бели искър ", който обезпечава към 20% от водата на столицата. Според формалното известие на държавното управление прибавянето им в листата основава условия " да се подхващат нужните ограничения за обезпечаване на изправното техническо положение на язовирните стени на двата обекта и оборудванията към тях и за тяхната безвредна употреба ".

Язовирите " Огоста " и " Бели Искър " са в тежко положение от години. През 2017 година от инспекция на прокуратурата за стопанисване на водните уреди стана ясно, че " Бели Искър " се нуждае от незабавен ремонт, само че към него има дългогодишни разногласия кой в реалност го стопанисва, което стопира и каквито и да е дейности по укрепването му. През тази пролет Окръжната прокуратура в Монтана е внесла предложение до земеделското министерство, стопанисващо язовир " Огоста ", да се подхващат ограничения за незабавен ремонт след получени сигнали за рисковото му положение. Препоръки за ремонт дава и експертна комисия през 2014 година, само че нито една от тях не е изпълнена до инспекцията на прокуратурата, стана ясно тогава.

Кой ще ги ремонтира

През лятото за незабавните поправки на рискови язовири държавното управление избра Държавната консолидационна компания " (ДКК), а отделеният бюджет за това е 500 млн. лева Oт известието в сряда на държавната пресслужба не излиза наяве дали двата нови обекта ще се търсят в допълнение средства или ще се употребяват към този момент наличните.

ДКК беше основана от първия кабинет " Борисов " за парите от приватизацията да постъпват в нея вместо в Сребърния фонд. За осемгодишното битие на сдружението обаче то претърпя трансформация - в него бяха апортирани всевъзможни разнородни активи, в това число огромни държавни оръжейни компании като " ВМЗ Сопот " и " Кинтекс ", както и редица други основни предприятия на страната, в това число за кисело мляко, маслодайни рози, вино, малко летище. Особеното при ДКК е нейният статут, наподобяващ този на " Българския енергиен холдинг ". Той явно разрешава компанията да не се преглежда като възложител по закона за публичните поръчки. През лятото инспекция на " Капитал " откри, че откогато е основана, ДКК няма нито една обществена процедура, а всички нейни търгове и разгласи минават единствено с съобщение на уеб страницата на Министерството на стопанската система, без обаче да има обществена информация кои компании са се явили на тях, кои са определените реализатори, както и какви са параметрите на подписаните с тях контракти.

Тогава организацията по публични поръчки не се ангажира с изрично мнение дали ДКК би трябвало да ползва напълно закона за публичните поръчки, стана ясно от информация на институцията в отговор на сложени въпроси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР