© Надежда Чипева Още по темата Корнелия Нинова предложи България

...
© Надежда Чипева Още по темата Корнелия Нинова предложи България
Коментари Харесай

Влизане в банковия съюз значи по-евтино финансиране за държавата и бизнеса

© Надежда Чипева Още по тематиката
Корнелия Нинова предложи България да не влиза в еврозоната

Българска социалистическа партия показа визията си за ръководство на страната в четири сфери, търси " ум "
21 юли 2018
Колко ще е дълъг пътят към еврото

България даде обещание на Брюксел от дълго време отлагани промени. От държавното управление и Българска народна банка зависи какъв брой време ще е нужно, с цел да се създадат
20 юли 2018
Владислав Горанов: Категорично ни беше показано, че това е пътят към еврозоната

Министърът на финансите пред " Капитал "
20 юли 2018
България подава поръчка за банковия съюз до края на деня

Влизането в " тясно съдействие " с ЕЦБ е едно от предварителните условия за участие в ERM II
18 юли 2018
България има всички шансове да се причисли в банковия съюз и ERM II през юли 2019 година
от Дневник,13 юли 2018
България получи " да " за по едно и също време влизане в банковия съюз и ERM II

Ориентировъчната дата е юли 2019 година, само че преди този момент страната би трябвало да направи промени, а ЕЦБ да оцени финансовата й система
12 юли 2018 Влизане на България в банковия съюз и в механизма ERM II, който предшества еврозоната, би дало на страната дълготраен документ за качество, което ще направи по-евтино финансирането на страната и бизнеса. Това сподели пред Българското национално радио (БНР) ръководителят на Асоциацията на банките Петър Андронов във връзка на подадената от страната поръчка за присъединение. Андронов успокои, че макар неяснотите към определения за България модел, локалният регулатор няма да изгуби позиции в надзора на бранша и че отсега нататък това ще бъде споделена и координирана активност сред Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската национална банка (БНБ), което значи още една гаранция.

Въпреки, че не е ясна методиката, по която ЕЦБ ще желае да ревизира редовно значимите банки в страната, специалистът съобщи, че в бранша няма терзания, защото и в този момент най-големите на пазара са под контрола на ЕЦБ, поради банките им " майки ". По отношение на хипотезата, че в възможната селекция за инспекция, може да попаднат банки с установени проблеми при стрес теста от преди две години и половина, Андронов изрази убеденост, че " в случай че разпознатите тогава въпроси са решени, не би трябвало при инспекция в този момент да възникне основна паника ".

Секторът се приготвя за еврото

" Не бих споделил, че приемането в банковия съюз ще увеличи лихвите, в противен случай! Би трябвало поради усъвършенстваното качество на финансовото ходатайство да се стигне до противоположния резултат ", а точно " кредитирането на такава страна и стопанска система става по-евтино " съобщи Андронов на един от известните в обществото въпроси дали влизането в еврозоната няма да докара до инфлация и да сътвори задължение за потребителите.

Петър Андронов, който с изключение на ръководител на браншовата асоциация е отпред и на третата по величина банка в страната - ОББ, увери, че секторът е спокоен и че участниците на пазара се приготвят за предстоящата поредна инспекция по пътя към участие в европейските финансови структури. Той не пропусна да означи, че моделът, по който ще се работи за влизането на България в тях, е чужд до в този момент и това поражда " въпроси " дали изискванията към локалните участници няма да са по-тежки, в сравнение с към другите страни.

Тревога поражда и неяснотата за това каква ще е методиката, по която ЕЦБ би правила инспекцията на баковия бранш. " Със сигурност методиката, по която ще бъдат оценени банките, е универсална, планувана за всички страни на Европейски Съюз и носи в себе си презумпцията, че пазарите разполагат с доста добра финансова информация. Това не постоянно е по този начин. В България за доста интервенции, да вземем за пример при недвижимите парцели, който е значителен пазар, няма обществено добра статистика. Често тези покупко-продажби не могат да бъдат остойностявани, осреднявани по еднакъв метод, тъй че да служат за оценка на активите на банките ", даде образец Андронов.

Имаме приоритет

Въпреки изброените терзания и заплахата процесът да отнеме по-дълго време от нормалното, банкерът съобщи, че това е приоритет, който си заслужава. " Трябва да приоретизираме значимите неща, а то е да намерим постоянен, стабилен излаз от сегашната уредба на валутния ръб като режим на парични връзки. Нещо, към което постоянно сме се стремили ", сподели Петър Андронов в изявлението за държавното радио.

Андронов обърна внимание, че с изключение на банките, процесът на присъединение към еврозоната е провокационен и за другите стопански и публични браншове в страната, от които също се изискват резултати. Той добави още, че пътят оттук насетне ще зависи и от самодейността на европейските сътрудници, които изисквайки повече от България желаят да се предпазят от негативи като тези, понесени с страни като Гърция и Италия. Позицията на България обаче е мотив за възторженостти, тъй като " даде явен сигнал на нашите контрагенти, че ние нямаме желание да протакаме това до безспир ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР