© Надежда Чипева Балотажът на местния вот, разбира се, бе

...
© Надежда Чипева Балотажът на местния вот, разбира се, бе
Коментари Харесай

Уикенд новини: Фандъкова остава кмет на София, ГЕРБ губи три областни града

© Надежда Чипева Балотажът на локалния избор, несъмнено, бе централната тематика на неделяни ден. След извършения през днешния ден втори тур за избор на кмет в доста общини картина на локалната власт в България остава без значима смяна. При малко под 40% изборна интензивност балотажите в София и доста от регионалните градове резервираха преобладаващата позиция на ГЕРБ, само че този път ръководещите изгубиха кметската конкуренция в три регионални центъра спроед екзит-половете на организациите.

НАЙ–ВАЖНОТО ОТ ИЗБОРНИЯ ДЕН

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Фандъкова остава кмет на София, ГЕРБ изгуби Русе, Благоевград и Ямбол

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е и зам.председател на ГЕРБ, завоюва третия си следващ мандат (след като довърши мандата на Бойко Борисов) в оспорвано съревнование в общественото пространство с някогашния омбудсман Мая Манолова, взела участие като самостоятелен претендент, само че подкрепена от Българска социалистическа партия и дребни десни партии.
Надпреварата посред им приключи с резултат от екзит-половете, вариращ към разликата, с която Фандъкова победи и на първия тур - десетина %. Според социолозите на " Галъп " и " Тренд " Фандъкова е мобилизирала главно гласовете на ГЕРБ, до момента в който Мая Манолова е събрала доста друга поддръжка , в това число по-голямата част от решилите да гласоподават на втори тур гласоподаватели на " Демократична България " и на самостоятелния претендент за кмет от " Спаси София " Борис Бонев. Изненадващо в тази ситуация, е че от близо половината от гласоподавателите на Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация, които са дали своят вот и на балотажа, са подкрепили Манолова.Победата на Фандъкова в София беше основен залог и за стабилността на ръководството на ГЕРБ и премиера Борисов. Данните на ЦИК от първия тур демонстрират, че ръководещите търпят забележителен спад в поддръжката за тях, измерена в брой гласове, по отношение на локалните избори през 2015 г.От 18-те регионални града, в които кметското ръководство на ГЕРБ беше оспорено с втори тур, по предварителните данни партията на Борисов губи три - Русе, Благоевград и Ямбол . В Русе печели претендентът на Българска социалистическа партия, в Благоевград и Ямбол - самостоятелни претенденти. Интересни развития могат да се чакат и в други градове , в това число области, в които обаче през днешния ден не се организираха екзит полове и няма предварителна информация. Пълната картина на резултатите от локалните избори тази година ще дадат данните на Централната изборна комисия след преброяването на бюлетините от втория тур.Тъй като балотажите за районни кметове в София не са включени в прогнозните данни на организациите, към този момент не е ясно има ли смяна в съотношението на силите на това ниво. С изключение на Банкя и Кремиковци втори тур имаше във всички останали столични региони, като в 10 от тях против претендентите на ГЕРБ се изправиха представителите на " Демократична България ". КАКВО ДРУГО ВАЖНО ОТ УИКЕНДА

Притеснително напрежение сред България и Франция

Какво се случи? В изявление за крайно-дясното издание Valeurs actuelles, френският президент Еманюел Макрон съобщи, че избира легални мигранти от Гвинея или Брега на слоновата кост, в сравнение с " български каналджии и незаконни украинци ". Защо това е значимо? Извън " патриотичната " изразителност това изявление на Макрон дава противен сигнал за отношението на Франция към България в основен миг от напъните ни за присъединение към банковия съюз и предверието на еврозоната - механизма ERM-II. Очаква се решението за това да бъде взето в първите месеци на идната година. Франция е една от водещите страни, от чиято поддръжка (или противопоставяне) зависи крайният резултат. Защо Макрон се изрече по този метод? Причините за съответното изявление са напълно вътрешно-политически. Във Франция обясненията за това той да даде изявление навръх това издание с тъкмо тези послания, се свързват по-скоро със идващите президентски избори и желанието му да отслаби позициите на крайните националисти. Как реагира България? Накратко - остро. Българското външно министерство излезе със мощно сериозна публична нота, а френската посланичка в София е извикана в понеделник за пояснения. Макрон опита да понижи напрежението. Веднага откакто тази тематика стана значима в България, френският президент се обади на Бойко Борисов, с цел да дедраматизира обстановката. Обяснението му беше не изключително истинското за тази обстановка, че думите му са били извадени от подтекста. Самият Борисов в неделя съобщи, че предстоят " още диалози " и че Франция е основен сътрудник за приемането на България в еврозоната. ОЩЕ НОВИНИ

Фотограф: Hamad I Mohammed

Саудитският пазарен регулатор е одобрил настояването за излизане на борсата на петролния колос Aramco , като това слага началото на процедурата по първично обществено предложение (IPO) на най-печелившата компания в света. Сега следва да се дефинира дефинитивна цена за акциите- на 4 декември, след което те ще се търгуват на саудитската борса. Идеята за най-голямото обществено предложение в света изглеждаше обречена, откакто преди няколко седмици Рияд ненадейно се отхвърли от нея, само че в този момент процедурата въпреки всичко бе задвижена.

Англия постанова неотложен мораториум върху фракинга (хидравличното разбиване) за рандеман на шистов газ, разгласи държавното управление. Причината е съществено безпокойствие измежду локалната общественост поради непрекъснатите земетресения. Правителството на Борис Джонсън преди този момент поддържаше добива на шистов газ на фона на опитите да се понижи зависимостта на страната от вноса на природен газ - към 80% от семействата употребяват природен газ за отопление.

Продължават демонстрациите в Ливан с присъединяване на хиляди хора, които упорстват за сформиране на ново държавно управление с технократи и бързо разрешаване на икономическите проблеми на страната. По-рано тази седмица ливанският министър председател Саад Харири и държавното управление му подоха оставка след близо две седмици на антиправителствени митинги, само че президентът Мишел Аун повери на Харири настоящите задания до съставянето на нов кабинет. Протестиращите в този момент желаят също отдръпването на президента Аун и разпускането на Народното събрание.

СЪБИТИЯТА, КОИТО ЩЕ СЛЕДИМ ИДНАТА СЕДМИЦА

Делегация на Венецианска комисия идва на диалози за закона за следствие на " тримата огромни "


Докладчиците от Европейската комисия за народна власт посредством право (т.нар. Венецианска комисия) идват в София на 7 и 8 ноември по покана на правосъдния министър Данаил Кирилов, с цел да обсъдят с институции и експертната общественост лансирания от Кирилов законопроект за нов механизъм за следствие и премахване от служба на тримата огромни в правосъдната власт – основния прокурор и ръководителите на висшите съдилища. С този законопроект българските управляващи се надяват да убедят Съвета на Европа, че извършват уговорката си за въвеждане на гаранции за дейно без значение следствие на основния прокурор.
Основният проблем, който би трябвало да арбитрира Венецианската комисия, е дали е съответно " пакетирането " в едно на основния прокурор с двамата висши съдии и дали това основава ефикасни гаранции за самостоятелното му следствие.

Страните членки разискват за следващ път предлагането за преустановяване на мониторинга върху България

Дипломатите от страните членки ще разискват за следващ път тази седмица предлагането на Европейска комисия за преустановяване на постоянните отчети по Механизма за съдействие и инспекция за България. Преди две седмици, по време на първото съвещание, сред 8 и 11 страни членки бяха изразили запаси дали България е подготвена за рухването на така наречен мониторинг. Европейска комисия може и сама да вземе решение, откакто на 22 октомври тя заключи, че България е покрила заложените през 2007 година цели, изключително в случай че няма единодушие сред страните членки по какъв начин да се процедура. Засега обаче няма упования за бързо решение, защото краткотрайната работна група за Мехнизма към Съвета на Европейски Съюз има планувано още едно съвещание след две седмици. Много е евентуално решението - позитивно или негативно, да се проточи до декември.

Испания гласоподава на повторни парламентарни избори

Испанците ще гласоподават на парламентарни избори на 10 ноември, откакто предходният избор през април докара до блокаж в Народното събрание. Сега социологическите изследвания сочат, че повторните избори могат да бъдат също толкоз неубедителни, като опитите за съдружно държавно управление ще бъдат сложни. Според последните прогнози социалистите на и.д. министър председател Педро Санчес още веднъж биха спечелили, само че с по-малко места спрямо април. Санчес отхвърля опцията за сформиране на " огромна коалиция " с консервативната Народна партия, макар че упованията са никоя партия да не получи задоволително гласове, с цел да ръководи независимо.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки хиляди стачкуваха за самостоятелност в Шотландия


Фотограф: Russell Cheyne Близо 20 000 души излязоха по улиците на Глазгоу в събота вечер, с цел да показват за самостоятелност на Шотландия от Англия. Никола Стърджън, първи министър на Шотландия и водач на Шотландската национална партия, също взе участие в демонстрацията. " Независима Шотландия е по-близо от всеки път. Наистина е на разстояние единствено едно допиране ", написа тя часове преди демонстрацията.В петък Стърджън съобщи, че ще изиска нов референдум за самостоятелност от Лондон до края на декември. На предния референдум за самостоятелност в Шотландия през 2014 година 55% гласоподаваха срещу разединение от Обединеното кралство. По време на референдума за Brexit през 2016 година 62% от шотландците обаче гласоподаваха за оставане в Европейски Съюз.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР