© Мария Съботинова Златен векБългария е най-добре от 150 години

...
© Мария Съботинова Златен векБългария е най-добре от 150 години
Коментари Харесай

Мнения Daily - България е най-добре от 150 години насам

© Мария Съботинова Златен век

България е най-добре от 150 години насам

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на икономиста Красен Станчев за " Свободна Европа "

Най-накрая и в. " Гардиън " призна очевидното и на рождения ми ден разгласява публикация под заглавие " Това е златният век ": изключителното 30-годишно възобновление на Източна Европа. Основният извод е следният: " 30 години след мрачните есенни дни на 1989 година редица индикатори демонстрират, че преходът от комунизъм към капитализъм е незабравим триумф ".
Недоволство от " прехода " произтича съвсем изцяло от наследството на социализма.
Ако някой счита, че тези заключения са натягане на статистиката или не се отнасят за България, може да прегледа появилия се, както нормално по това време на годината, отчет на " Креди Суис " за световното благосъстояние. В него за България се обобщава, че след 2000 година растежът на общото благосъстояние на страната е малко над девет пъти, а това на хората със междинен публичен статус, т.е. медианен статус (при него стойностите на благосъстоянието са честотно разпределени по този начин, че да има идентична възможност да паднат над или под междинната стойност) – над 10 пъти. При друга методика, същата динамичност на благосъстоянието се наблюдаваше и от сътрудниците от " Индъстри Уоч ".

Успехът на България и другите страни е толкоз голям, че мъчно предстои на обозрение. Но историята, съгласно която по някакъв метод някои аспекти от живота преди 1989 година са били по-добри, е безусловно неправилна. Картината е същата и в по-дългосрочна вероятност: благополучието на нашите страни, в това число България, е на най-високо ниво от към 150 години насам.

Но 2000 година е доста значима не тъй като от този момент са обзорите на " Креди Суис ". Това е първата година след края на прехода, приключил във всички страни, включили се по-късно, през 2004-2007 година, към Европейски Съюз.

Преходът е напредване от едно към друго място във времето и пространството. В смисъл на геополитическа ориентировка той свършва през 1998-1999 година, когато тези страни стартират договаряния за присъединение към Европейски Съюз. След 1999 година страната се придвижва по траектория, заложена от промените на 1997 и 1998 година На тях се дължи благосъстоянието. Общественото неодобрение от " прехода " произтича съвсем изцяло от наследството от режима преди 1989 година и политическите пристрастия на нашето съвремие.

В политически смисъл преходът свършва с одобряването на многопартийната изборна система, т.е. с вторите общи избори на 13 октомври 1991 година След това промяната на ръководещите партии става към този момент по обезпечено кротичък метод и в резултат на свободното волеизявление на гласоподавателите. Такова волеизявление в България не е имало 55 години преди 1989 година и изборите през 1991 година потвърждават, че връщането обратно е съвсем необикновено.

Икономиката не е всичко и не изяснява всичко. Но тя дава релативно явен ориентир какво е напредването и по кое време то завършва.

------------

Борис Бонев не е " откраднал " гласове от " Демократична България ".
Криворазбраната цивилизация

Какво ще прави " градската десница " със селяните

От коментар на политолога Евгений Дайнов за Offnews.bg

Някои хора тялом съумяха да влязат в 21-ви век, само че си оставиха главите в 20-ти. Това е обяснението за драмите, набъбващи в средите на " градската десница " в София след първия тур на изборите.

Да стартираме със самия етикет, с който тези хора все по-често дефинират себе си, въпреки той да беше фиктивен от външни на тях среди. " Градска десница "? Първият въпрос към този етикет е чисто процедурен: какво вършим със селяните? София въпреки всичко включва 34 села; а " градската " еднаквост на градове като Банкя, Бухово и Нови искър е мощно под въпрос.

Още по процедурен път, когато се наречеш " градска ", непринудено обръщаш тил на един значителен % от гласоподавателите. Да забележим втория, същностния въпрос: " десница "? Този въпрос е значимият, тъй като всички разногласия и драми се въртят около него. Никой (т.е. с изключение на селяни като мен) не страда за отритнатите села; само че маса народ към този момент години се върти в кръга " кой е по-най-истински десен ".

Тук клопките са повече от един. А той, единият, е явен.

Ако Демократична България е среда от " десни " хора, то по какви тъкмо аргументи те не биха подкрепяли претендентите на ГЕРБ, които също са " десни "? Имат си и диплома за това, в качеството си на пълноправни членове на ЕНП. Ако " дясно " изчерпва идентичността на Демократична България, по какъв начин биха могли законно да откажат на флирта, препоръчан им в изборната нощ и от Борисов, и от Фандъкова? Флиртът и на двамата е учреден навръх посланието " ние сме десни, вие сте десни – дори сте градска десница (т.е. по-умни даже от нас), айде да сме дружно на балотажа против тая алена костинбродска кукувица... "

Другите клопки са по-фундаментални и това проличава сега около попържните по тематиката " тоя Бонев ни сцепи гласовете ". Нищо не е сцепил индивидът, защото е единственият претендент, чийто глас е формиран от цели 65 % от хора, които не са дали своят вот за главните партии преди. Т.е.: неговите гласоподаватели просто нямаше да гласоподават, в случай че той не беше се явил.

Не е " откраднал " гласове от " градската десница ". А не е, тъй като профилът на неговите гласоподаватели най-вече не е " десен " и това го знае всеки, който е общувал с тях. Това са прогресивни, будни младежи, смятащи Европа за собствен натурален дом. Повечето ми студенти в последните години са такива. И – дръжте се крепко за стола – считат себе си за " леви ", или " зелени ", или и двете.

Това е ситуацията.

Както в цяла " градска " Европа, по този начин и в " градска " България демографската картина на политическите полезности е ясна. Колкото си по-млад – толкоз за по-ляв мислиш себе си. И няма никакъв, но никакъв метод някой да убеди тези младежи, че: първо, те са десни; и, второ, че като такива са длъжни не да цепят гласа, а да си гласоподават за Демократична България. И в случай че не го създадат са някакви предатели на дясното. Не са, обаче, тъй като не са " десни ". И в техните очи тези, които им приказват сходни неща, са някакви леко истерични чичковци-динозаври, някак примъкнали се в 2019 година с мислене от 1999 година.

---------

Кирил Добрев с едно изречение затри напъните на Мая Манолова да е " самостоятелен претендент ".

Междинен резултат

Как се оправи ГЕРБ без Цветанов?

От коментар на Емилия Милчева за " Дойче веле "

Окончателните изборни резултати още не са оповестени от Централната изборна комисия (ЦИК), само че не е изненада, че за 11-ти следващ път ГЕРБ са първа политическа мощ на избори. Макар и с по-малко общински съветници от предходните локални избори и най-вероятно с по-малко кметове от досегашните 129 (от общо 265 общини).

Фотограф: Анелия Николова

" Докато сме първа политическа мощ, няма оттегляне ", съобщи пред публицисти министър председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, определил резултатите като " безапелационна победа " и пердах на Българска социалистическа партия. В следизборните студия политолози ги изтълкуваха като затвърждаване на статуквото заради липса на опция и възможност ГЕРБ да изкара цялостен трети мандат.

Как се оправи ГЕРБ без Цветанов? Въпреки първия за ГЕРБ балотаж в София, съгласно Борисов, не са се оказали правилни предсказанията за оттегляне на ГЕРБ в смесените региони, пристигнали откъм досегашния Втори. Но по Българска национална телевизия Първан Симеонов от " Галъп интернешънъл " съобщи, че " Движение за права и свободи уголемява своята електорална биография, изключително на Северозапад ".

Със София стартира интригата на тези локални избори - и със София ще приключи, или ще прерасне в нова, на 3 ноември. Разликата от близо 40 000 - 50 000 гласа сред Фандъкова и Манолова незабавно подхрани две спекулации: а) дали в столицата не може да се повтори прецедентът от Будапеща, където унгарската съпротива в лицето на леви и десни партии се сплоти против властническия Орбан и б) дали президентът Румен Радев няма да се " включи " в прегрупирането на силите за втория тур - да вземем за пример с отвод да подпише указа за новия основен прокурор Иван Гешев против активизиране на (някаква) поддръжка за Манолова от градските десни.

Още в изборната нощ потеглиха залози коя от двете претендентки биха подкрепили гласоподавателите на градската десница на втори тур. Фандъкова и Манолова към този момент се обърнаха с послания към тях - първата към " десните ", втората към " претендентите на смяната ". Зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев с едно изречение затри напъните на някогашния омбудсман да построи облик на " самостоятелен претендент ", заявявайки, че " за левицата в София това е първият балотаж от 2005-та насам ".

На въпрос дали е сигурна успеха на Фандъкова на балотажа, Борисов отговори: " Никога нищо не е несъмнено в тоя живот. Единственото несъмнено нещо е Орландовци ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР