© Капитал Наред с всички останали проблеми, които създава коронавирусът

...
© Капитал Наред с всички останали проблеми, които създава коронавирусът
Коментари Харесай

Коронавирусът и заплахата за демократичните свободи

© Капитал Наред с всички останали проблеми, които основава коронавирусът пред страните и международната стопанска система, може ли световната пандемия да задълбочи и възхода на популизма и авторитаризма? В изискванията на изключително състояние хората се съгласяват непринудено на редица ограничавания на свободите и всекидневния им живот, само че има водачи, които употребяват това, с цел да огъват демократичните правила в своя изгода. Техният вкус за повече безконтролна власт среща по-малко опозиция поради суматохата и непосредствените закани от вируса.

Това е тематиката на новия епизод на " Гласът на Капитал ", а специфичен посетител е политологът Димитър Бечев, учител в Университета в Северна Каролина и старши помощник към тинк-танка Атлантически съвет, основан във Вашингтон, Съединени американски щати.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Последното десетилетие властническите или полуавторитарните управници усъвършенстват непрестанно тези трикове - по какъв начин да се резервира фасадата на демократичното съревнование и демократичните институции, само че в последна сметка те да са овладени и манипулирани в интерес на властимащите. Полудемокрацията е опасността на нашето време ", споделя той в подкаста.

В епизода ще чуете още дали икономическата рецесия, подбудена от COVID-19, ще се окаже спънка пред втория президентски мандат на Доналд Тръмп, по какъв начин Европейският съюз може да влияе върху Виктор Орбан и по какъв начин корона рецесията сложи непредвидени провокации пред модела на хипецентрализирано ръководство на Владимир Путин.
АУДИО Коронавирусът и опасността за демократичните свободи Your browser does not support the audio tag.
Бележка от редактора: Разговорът е записан на 27 април.

" Гласът на " Капитал " е седмичен подкаст, в който публицистите описват забавна настояща тематика от политиката, стопанската система или бизнеса в дълбочина, с подтекст и разбор.

Ако този епизод ви хареса и желаете да слушате новите епизоди незабавно щом излязат, абонирайте се за " Гласът на " Капитал " в Apple Podcasts, Гугъл Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата стратегия за подкасти.

Обратна връзка за " Гласът на " Капитал " можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на " Капитал " във Фейсбук и Twitter.

Чуйте и предходния епизод:

Достига ли България пика на епидемията
Аудиокоментар на публицистите Деси Николова и Алексей Лазаров за това на какво се дължи взривът на инфектирани с ковид и какъв е напредъкът в създаването на ваксина
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР