© Kai Pfaffenbach Още по темата Китайските производители на коли

...
© Kai Pfaffenbach Още по темата Китайските производители на коли
Коментари Харесай

Volkswagen се опитва да ограничи конкуренцията от... Škoda

© Kai Pfaffenbach Още по тематиката
Китайските производители на коли настигат по качество международните играчи

През 2020 година китайските марки ще са с по-високо качество от междинното, демонстрира проучване на JD Power
4 окт 2017
Volkswagen получи нов удар за 2.5 милиарда евро поради абсурда с нездравословните излъчвания

Германската компания задели спомагателни запаси за разрешаването на проблемите
29 сеп 2017
Jaguar Land Rover се оглежда за придобивания

Целта на английската автомобилна компания е да създава нови модели
26 сеп 2017 Синдикатите и мениджмънтът се стремят да реалокират част от производството от Чехия в Германия

Škoda се развива толкоз сполучливо, че отвоюва пазарен дял освен от съперниците, само че и от Volkswagen
Ръководителите и профсъюзите в немския авто колос Volkswagen се пробват да задушат конкуренцията от чешката компания Škoda Auto, да реалокират от Чехия в Германия част от производството и да накарат чешкия бранд да заплаща по-скъпо за споделената технология. Това заяви Reuters в извънреден репортаж, посозаващ се на източници от немската компания.

Бързо развиване на чешката компания

Škoda се развива толкоз сполучливо, че отвоюва пазарен дял освен от съперниците, само че и от Volkswagen и маржът на оперативна облага предходната година даже надвиши този на Audi. Докато във VW се пробват да понижат работните места и разноските в немските предприятия и да се измъкнат от абсурда дизелгейт, положителните оценки за продукцията и облагите на Škoda ускориха съперничеството в границите на немския тръст, допъва организацията. Годишните продажби на чешката компания надвишиха 1.1 млн. коли.

Източниците на Reuters споделят, че в този момент се обмисля ограничение на преимуществата на чехите - комбинацията от немски технологии с по-евтина работна ръка - с цел да се затвърди репутацията на Volkswagen, преди да е почнала вълната на електрическите автомобили на всеобщия пазар.

За три години оперативната облага на Škoda се удвои до 1.2 милиарда евро през 2016 година, а маржът на облага доближи 8.7%. В рамките на немската автомобилна група по-добре се показва само Porsche. В същото време маржът на облагата на марката VW понижа с една трета до 1.8%. В международен мащаб Volkswagen продава много по-добре от Škoda, само че в Европа растежът е по-бавен.

Освен изгодата от индустриалната платформа MQB през последните 5 години чехите оферират и по-евтина работна ръка. В Чехия час работа на конвейра коства приблизително 10.10 евро, до момента в който в Германия цената е 38.70 евро, сочи формалната статистика на федералната република.

Високо напрежение

Това напрежение сред двете компании възражда разногласието в централата на Volkswagen за салдото сред облага и работни места, както и сред централния надзор и автономността на 12-те марката. " Вместо да се отдадем на това да победим Tesla, можем да се окажем затънали в ялов вътрешен спор ", споделя един от мениджърите.
След обявата на Reuters от профсъюза в чешката компания обявиха, че в случай че бъде изнесено произвеждане от предприятието, те ще се борят да се понижи изключителното работно време в най-големия експортьор на чешката стопанска система. Синдикалният водач Ярослав Повшик споделя в писмо до организацията, че не приема изказвания, че компанията употребява непочтено преимущество.

" Подобни вести са ориентирани против Škoda, чиновниците, отдадени на триумфа, гъвкавостта в производството и бизнес резултатите им. Зад всичко това стои голям труд на всички служащи, даже през уикенда за счете на фамилията ", се споделя в текста. " Ако обстановката продължава по този метод и не се стигне до бързи корекции, профсъюзите няма повече да поддържат гъвкавото работно време и други детайли, нужни за растежа на компанията ", предизвестява Повшик.

Всичко това се разиграва малко преди съвещанието на надзорния съвет на VW на 17 ноември, на което би трябвало да бъде утвърдена годишната капиталова стратегия.
Чешкият синдикат пресмята, че пренасяне на произвеждане отвън страната ще коства на Škoda 2000 работни места. С изключение на краткотрайно заетите, в края на 2016 година за чешката компания са работели 28 000 чиновници. Намеси се и министър председателят Бохуслав Соботка, който желае управлението и синдикатите на Škoda да обсъдят каквато и да е сходна смяна в производството.

Проблемите в Германия

В продължение на 26 години чешката компания се управлява от групата VW и си завоява устойчиво място в междинния сегмент коли. В същото време Volkswagen би трябвало да понижи потенциала на немските си фабрики и да редуцира хиляди чиновници, в това число поради намалялата известност на марките " Пасат " и " Голф ". Затова и немските профсъюзи възприемат чешката компания по едно и също време като опасност, само че и като опция да прелеят в Германия част от нейното произвеждане, с цел да не се постанова да редуцират хора.

Профсъюзните водачи предложили също Škoda да заплаща по-високи такса за потребление на MQB - главната патформа на Volkswagen за приблизително огромни модели, до която имат достъп още Audi и SEAT.
Матиас Мюлер, ръководителят на групата VW, не може да не се преценява с обстоятелството, че немските профсъюзи управляват половината от 20-те места в надзорния съвет. Провинция Долна Саксония заема още две места и също доста държи да запази работни места на германци.

От своя страна, Херберт Дис, основният изпълнителен шеф на марката Volkswagen, се пробва да отбрани моделите си от директна конкуренция с по-евтините шкоди, твърди още Reuters. Неотдавна на среща с сътрудниците си той призовал да се направи по-голямо разграничение сред пазарите и клиентите на двете компании, изключително в бъдещите електрически автомобили. И германците, и чехите възнамеряват през 2020 година да предложат на пазара електрически SUV с обхват 500 км, а групата има упоритостта до 2025 година да изкара на пазара 25 електрически модела.

Говорител на групата сподели за организацията, че " бъдещото позициониране на марките се проучва и полемиките не престават ". Дис разяснява също, че няма конкуренция, а че при продуктова линия от близо 100 модела може да се случи и някъде да се припокрият ползите на обособените производители. " Но известна вътрешна конкуренция оказва помощ ", прибавя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР