© Георги Кожухаров Още по темата Вим Вендерс идва отново

...
© Георги Кожухаров Още по темата Вим Вендерс идва отново
Коментари Харесай

Вим Вендерс: "Липсва ми само повече време"

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Вим Вендерс идва още веднъж на " София филм фест "
от Дневник,7 фев 2018
Нещата се случват

" Всичко ще бъде наред " на Вим Вендерс е за зимата на възприятията
22 май 2016 " Когато станах на 70 години, споделих на брачната половинка си, че към този момент ще я карам по-полека. Но вместо това работих по два кино лентата по едно и също време и направих общо три през последната година ", сподели немският режисьор и фотограф Вим Вендерс пред " Капитал " малко след пристигнето си в България, по време на среща с публицисти. " Така че няма липса на възторг, липсва ми единствено повече време. Харесвам това, което върша. Харесвам даже конференциите ".

Режисьорът на " Париж, Тексас " и " Криле на желанието " е специфичен посетител на 22-ото издание на " София филм фест ", тъкмо десетилетие след последното си посещение в България. Вендерс идва за премиерата на излязлата наскоро драма " Потапяне " и го прави единствено три дни откакто е приключил изцяло идващия си план – документален филм за папа Франциск, който назовава един от най-впечатляващите хора, с които се е срещал. Въпреки че е прочут най-много с игралните си продукции, Вендерс е троент притежател на " Оскар " за работата си като документалист, по-специално за филмите си за кубинската група Buena Vista Social Club, хореографката Пина Бауш и фотожурналиста Себастиао Салгадо. Също по този начин, предходната година той издаде книга с полароидната си снимка от 70-те години и приготвя галерия с най-ранните си фотоси.

На фона на тази хиперактивност, защо не му остава време? " За всичко останало. Не чувам задоволително музика, не чета задоволително книги, не виждам задоволително филми – само че вардя жива вярата си, че това ще се промени. Все още пътувам доста. Странно е, че не познавам нито един човек на който времето да му стига. "

Днес (11 март) от 10:30 ч. Вим Вендерс ще показа документалния си 3D филм " Катедрали на културата " в Дом на киното, а след това цифрово възобновена версия на " Криле на желанието " от 13:30 ч. От 16 ч. той ще направи мастърклас за процеса на възобновяване, а от 19:30 ч. в зала 1 на НДК ще бъде показан най-новия му филм - " Потапяне " с Джеймс Макавой като шотландец, държан в плен от ислямисти в Африка, Алиша Викандер и Шарлот Рамплинг. Тазгодишното издание на " София филм фест " включва и ретроспектива на игралните и документални филми на Вим Вендерс.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР