© Георги Кожухаров Камери ще следят входовете, изходите и измервателните

...
© Георги Кожухаров Камери ще следят входовете, изходите и измервателните
Коментари Харесай

Акцизните складове ще се наблюдават с камери 24/7 и ще пазят архив

© Георги Кожухаров Камери ще наблюдават входовете, изходите и измервателните уреди във всеки данъчен склад. Влизащите и излизащите от тях транспортни средства ще бъдат снимани и записвани. Схемата ще работи непрекъснато, а големите масиви информация ще се пазят най-малко 3 месеца. Новите условия към притежателите на бази за предпазване на акцизни артикули са написани в план за смяна на Закона за акцизните и данъчните хранилища, оповестени за публично разискване на уеб страницата на Министерството на финансите. За готвената мярка заяви още предходната седмица министър Владислав Горанов.

От петролния отрасъл не са сюрпризирани от предложенията, като някои мениджъри показаха неодобрение от непрекъснато изменящата се нормативна база и условия към тях. Изразиха и подозрение към опциите за администриране на толкоз голям масив от данни, като някои окачествиха измененията като " поредна PR акция ". Разходите за покриване на новите условия варират според от размерите на складовете - от няколко десетки хиляди $ до 180 хиляди $ за рафинерия да вземем за пример, разясниха от сектора. В пакета от документи, съпътстващи законовата корекция, има оценка на въздействието, само че в нея няма калкулации за разноските на бизнеса.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Големият брат ще гледа, само че какво ще вижда

" Дистанционното 24-часово видеонаблюдение на всички процеси, извършващи се в данъчните хранилища, ще изиграе основна превантивна роля във връзка с нерегламентираното придвижване на акцизни артикули, като ще окаже и доста дисциплиниращо влияние върху лицата ", се споделя в претекстовете към измененията в Закона за акцизите и данъчните хранилища.

" Ще е налице ясна проследимост в исторически аспект на транспортните средства, обитавали на територията на данъчните хранилища, както и на осъществените товаро-разтоварни действия и ще минимизира риска от нерегламентирани действия ", написа още в документа.

Промените плануват системата за видеоконтрол да работи в действително време и да разрешава разпознаването на регистрационните номера на транспортните средства - авто- или жп цистерни. Камерите ще има на всички места, през които се влиза или излиза в обекта, на всички места, където се мери и управлява въвеждането и извеждането на акцизни артикули в данъчния склад. Камерите ще снимат и средствата за премерване и надзор.

Информацията ще се съхранява върху цифровите регистратори за период, не по-малък от 1 месец. След това тя ще се архивира и ще се съхранява в данъчния склад за период, не по-малък от 2 месеца. Митническите органи ще могат да вършат копия на архива, " когато за задачите на контрола е нужен по-голям период за предпазване на информация ", написа още в препоръчаните текстове.

Плуват ли деца с пояси пред камерите

Темата за видеонаблюдението над данъчните хранилища стана изключително настояща, откакто преди месеци се развихри спор сред към този момент някогашния общоприет шеф на " Лукойл България " Валентин Златев и притежателя на пристанище Бургас Кирил Домусчиев за влезлите през врата танкери на петролната компания " Инса ойл ".

На това министър председателят Бойко Борисов отговори в средата на пролетта с покана към медии и политици да посетят Центъра за противопоставяне с контрабандата, намиращ се в Главна дирекция " Борба с проведената престъпност ", където трябваше да се показва, че " на всеки кран, на всяко пристанище, на всяка гемия " има видеонаблюдение, което не разрешава " дете с пояс да влезе във водата " и да остане невидяно.

Всъщност към оня миг стана ясно, че видеонаблюдението, за което изясни министър председателят Борисов, не е навсякъде и включва главно наложителното видеонаблюдение по пристанищата и опитно видеонаблюдение в складовете за произвеждане на горива. Темата затихна, само че в този момент още веднъж излезе на дневен ред.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР