© Георги Кожухаров ХазартноВ политиката сте това, което е Гошо

...
© Георги Кожухаров ХазартноВ политиката сте това, което е Гошо
Коментари Харесай

Мнения Daily - В политиката сте това, което е "Гошо от Почивка" в моята сфера

© Георги Кожухаров Хазартно

В политиката сте това, което е " Гошо от Почивка " в моята сфера

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на Ицо Хазарта в e-vestnik

Наистина ли тъкмо тези, на които най-вече помогнах, в този момент седят и ме плюят с такова ентусиазъм?

Пичове, в случай че бях на мястото на Бойко Борисов – милиони бих ви давал, с цел да продължите да сте такива, каквито сте, и да играете ролята на съпротива. В " Ъпсурт " към този момент нямате човек.

Аз, гласувайки за вас, ви давам моята поддръжка – да разпределите налозите ми, да водите България напред, и да пазите моя интерес пред хищници като Ердоган или Путин. Как тъкмо ще ми пазите интереса пред хора от тоя диаметър, като за най-дребни неща не умеете да се разберете между тях, и все някой различен ви е отговорен.

Сега Борис Бонев ви е отговорен, а не това, че издигнахте три месеца преди изборите един човек явно кадърен, само че тотално чужд на хората в нашия град. В политиката вие от години сте това, което е " Гошо от Почивка " в моята сфера. Една десета от неуспеха ви през тия години да имах – бих запалил с триста към някое село и не бих се посочил в никакъв случай повече.

На хора, които желаят по-високи приходи, по-добри пътища и по-малко празни приказки – вие им говорите за Истанбулската спогодба, за тротинетки и за права на гейовете. Всичкото това – до момента в който седите из софийските кафенета, цъкате с телефоните и тъжно обяснявате по какъв начин София се е напълнила със селяни.

Няма да стане.

И най-после – във връзка двете ми лица. С едничкото си лице желая да застана пред вас и ясно да ви кажа – знам, че каквото и да обяснявате, постоянно търсите опция на всички места да имате човек.

Е, в " Ъпсурт " към този момент нямате.

-------- Как ГЕРБ и Движение за права и свободи размениха Хасково за Маджарово.
Маскарад

Хелоуин пристигна по-рано

От разбор на Полина Паунова за " Свободна Европа "

" В Хасково Хелоуин пристигна по-рано ". Това написва в персоналния си " Facebook " профил претендентът за общински консултант в регионалния град и публицист Георги Пеев в нощта на изборите. Думите му предшестваха формалното известие, че Станислав Дечев (ГЕРБ) е новият кмет на града. Според окончателните данни на Общинската изборна комисия (ОИК) той печели изборите на първи тур с 51,42%. За него са дали своят вот тъкмо 17 786 души.

Фотограф: Юлия Лазарова
На фона на безапелационната победа, мненията на Пеев и други поданици на града загатваха, че въпросният резултат се дължи на освен това от персонална харизма и партийна пропаганда. На нещо, което е прикрито под маската на триумфа.

Проверка на " Свободна Европа " в резултатите от секциите в региона сочи недвусмислено – триумфът на ГЕРБ там значително се дължи на Движение за права и свободи. Движението за първи път от десетилетия не номинира собствен любимец, макар обичайно мощните си резултати. Но за какво някой не би издигал собствен претендент тъкмо там, където би могъл да отиде най-малко на балотаж, както се е случвало преди?

В Хасковска област има още един чудноват случай от сходно естество. Става дума за община Маджарово, където Милко Армутлиев от ГЕРБ управляваше досега три мандата, само че внезапно беше отдръпнат без пояснения. Така в Маджарово, която е смесена община, ръководещата групировка не номинира никого, само че пък издигна листа със съветници и след вота в неделя се оказа втора политическа мощ в града.

Липсата на кметска номинация обаче сведе избора в Маджарово до избор сред Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Така Ерджан Юсуф от Движение за права и свободи взе 77,79%. И също като претендента на ГЕРБ в Хасково седна в кметския стол още на първи тур.

До момента нито ГЕРБ, нито Движение за права и свободи са обяснявали публично кое е наложило да се въздържат от номинации в обичайно мощни за тях обитаеми места. В началото на процеса на номиниране Движение за права и свободи твърдеше, че за " Хасково още няма определен претендент ", само че след това тематиката заглъхна. По същата скица ГЕРБ в Маджарово тихомълком отдръпнаха своя кмет, макар че записаната от тях листа е получила поддръжката на 24.49% от гласуващите в общината и е втора политическа мощ, сочат данните на ОИК.

------------ Отдавна предричаната " драма " на така наречен градска десница се случва.
Изборна аритметика

Мая Манолова има да наваксва прекалено много

От коментар на Ясен Бояджиев за " Дойче веле "

" Ще затворя очи и на втория тур ще ида да гласоподавам за... " Напоследък постоянно слушам това изречение и в двата му разновидността: за Манолова или за Фандъкова. Още по-често обаче слушам някой да споделя, че не може да поддържа нито едната, нито другата. И по тази причина няма да гласоподава.

Фотограф: Цветелина Белутова
Това е от дълго време предричаната " драма " на така наречен градска десница, която на първия тур се раздели на две (между третия и четвъртия в класирането) или даже на три (доколкото мнозина поддържаха Бонев за кмет и " Демократична България " за общински съвет).

Моето мнение постоянно (и в други сходни случаи) е било, че тази драма е изкуствена - опит едни хора да бъдат примамени и вкарани да вземат решение непознат мач. Но за други тя е действителна - кипят подозрения и пристрастености, разменят се упреци и обвинявания в невярност и изменничество. Неутралните също са " отговорни ", тъй като в случай че не гласоподават на втория тур, в действителност ще поддържат водещата в класирането.

Главният въпрос, естествено, е ще обърне ли тази драма резултата от първия тур. Струва ми се явно, че е малко евентуално това да се случи. Основният мотив е чисто аритметически. Дистанцията сред двете кандидатки е прекомерно огромна и надали може да бъде преодоляна с гласовете на тези, които (макар и с известно отвращение) ще решат да поддържат изоставащата в класирането. А и тези гласове, както към този момент стана дума, ще бъдат уравновесени от останалите. Има обаче и други, не по-маловажни причини.

Двете участнички в балотажа обаче не са напълно наясно (или по този начин им е изгодно) с получатела на своите послания и въжделения. Самото установяване на тези хора като " градска десница " (понеже в София може би има и " селска десница " ) е опростенческо и погрешно. Всъщност става дума за образовани, съвременно и прагматично мислещи, същински европейски гласоподаватели, които по принцип са отвратени и не гласоподават за разните популистки, милиционерски, националистически, соцносталгични, проруски и всевъзможни други балкански фалшификати на дясно и ляво, преобладаващи тукашната политическа сцена. За тях първостепенни полезности са свободата и върховенството на правото, а първокачествен публичен проблем - властващият модел на политико-олигархично-мафиотско завземане на страната.

За тези хора ухажващите послания, които чуват, са слаби, а причините и обещанията - незадоволителни. Това е годно и за двете кандидатки за кмет, само че е изключително значимо за онази, която би трябвало да притегли гласове, с цел да навакса изоставането си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР