© Dado Ruvic Още по темата Зеленият ток ще се

...
© Dado Ruvic Още по темата Зеленият ток ще се
Коментари Харесай

Чешката Energo-pro емитира еврооблигации за още 250 млн. евро

© Dado Ruvic Още по тематиката
Зеленият ток ще се продава през борсата от 1 юли

До 1 януари 2019 година НЕК ще продължи да изкупува силата от ВЕИ и ще я продава на борсата, а по-късно покупко-продажбите ще вършат самите централи
26 апр 2018
Токът ще нарастне в допълнение поради ТЕЦ-вете и ЕСО

Държавната " Марица-изток 2 " желае нарастване на цената с 32%
18 апр 2018
Поредна енергийна компания заведе дело против България

Собственикът на фотоволтаичния парк край село Караджалово желае арбитраж във Вашингтон
6 мар 2018
Над 100 вложителя са придобили облигациите на Energo-pro

Чешката компания емитира в края на ноември бумаги за 370 млн. евро и с част от тях покри отговорности на българското си сдружение
13 дек 2017 Повече от 70 вложители, представляващи както интернационалните, по този начин и български финансови институции са закупили новата облигационна емисия от 250 млн. евро на чешката енергийна група Energo-pro. В България тя е притежател на едноименното разпределително сдружение, което обслужва северозападната част на страната. Постъпленията ще бъдат употребявани за погасяване на настоящи заеми, както и за общи корпоративни цели, като ще подобрят и успеваемостта на финансирането на групата.

Това е втора сходна емисия за Energo-pro, откакто през ноември предходната година компанията пласира друга такава в размер на 370 млн. евро. Тогава имаше висок инвеститорски интерес, като офертите превишиха 800 млн. евро. Това принуди емитентът да увеличи утвърдените поръчки с 20 млн. евро от в началото плануваните 350 млн. евро.

Кои са купувачите

От сдружението показват, че емисията е пласирана най-вече измежду асет мениджъри, които са 54% от всички вложителите. Държавните и частни банки са 26%, а 19% е делът на пенсионни фондове и застрахователни компании. Закупените облигации единствено от български финансови институции са на стойност над 15 млн. евро. Иначе максимален дял от вложителите - 25% (62.5 млн. евро), са от Англия, 21% са от Австрия и Германия, други 14% са от Франция, а останалите 40% са разпределени в Западна, Централна и Източна Европа и Общността на самостоятелните страни.

Какви са параметрите

Облигациите са с падеж 4 май 2024 година и имат 4.5% годишна рентабилност. За съпоставяне - емисията от ноември е с падеж в края на 2023 година и има годишен лихвен % от 3.5 на 100.

Ценните бумаги ще бъдат регистрирани на Ирландската фондова борса, където се търгува и емисията от 370 млн. евро. S&P и Fitch са определили рейтинга на облигациите надлежно на BB- и BB в сходство с корпоративния рейтинг на емитента Energo-pro a. s.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР