© Анелия Николова Прокуратурата започва разследване на служители на Министерството

...
© Анелия Николова Прокуратурата започва разследване на служители на Министерството
Коментари Харесай

Прократурата откри престъпление при платените в повече партийни субсидии

© Анелия Николова Прокуратурата стартира следствие на чиновници на Министерството на финансите, които са виновни за изплащането на държавни дотации на партиите в размер повече от 11 лв. на глас. Същевременно, в писмо до министъра на финансите прокуратурата желае от него " да се преприемат незабавни дейности в границите на закона за събиране и възобновяване на изплатените допълнително суми по годишните дотации на правоимащите политически партии и обединения " за последните три години – интервала от 26 май 2016г. днешна дата.

Това излиза наяве от известие на Върховната касационна прокуратура от през днешния ден, няколко часа преди съвещанието на парламентарната правна комисия по незабавно импортирания от държавното управление план за промени в Закона за политическите партии, в който с изключение на другото се планува и преходна наредба, че: " Годишната държавна дотация за политическите партии и обединения за интервала от 26 май 2016 година до влизането в действие на този закон се преизчислява по реда на този закон, като понижението е за сметка на идващите траншове, а при недостиг/липса на последващи траншове се възвръща от съответната партия ". (От датата 26 май 2016 година са в действие последните промени в Закона за политическите партии, които трябваше да усъвършенстват разпределението на дотациите след референдума на Слави. На него болшинството от гласуващите се произнесе за понижаване на партийните дотации на 1 лев на получен от съответната партия глас.)

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Съобщението идва след инспекция на Върховната административна прокуратура по разкритието в " Шоуто на Слави ", че партиите и обединенията с право на държавна дотация, получават на процедура по 13,23 лева на получен за тях глас, вместо 11 лева, колкото е заложено в закона за бюджета. Първоначалната реакция на министъра на финансите Владислав Горанов бе, че дотациите са изплатени при прецизно съблюдаване на закона, а в случай че има проблем, той е в несъвършенствата на законовите текстове. Проверката на ВАП обаче е разкрила освен, че обстоятелствата, изложени в шоуто, са правилни, а и че те значат, че партийните дотации са били определяни и изплащани при нарушаване на закона.

На петте политически партии и обединения с наличие на Народното събрание след последните парламентарни избори (ГЕРБ, Българска социалистическа партия за България, Обединени патриоти, Движение за права и свободи и ВОЛЯ) погрешно са изплатени суми, доста надвишаващи полагащата се дотация от 11 лева за един автентичен глас, в нарушаване на закона. По същия незаконосъобразен метод е изплатена и дотацията на партия " Възраждане ", която единствена от извънпарламентарните партии има право на дотация, защото има над 1 % от гласовете на последните парламентарни избори, се споделя в известието на прокуратурата.

Общият размер на дотацията е следвало да бъде 32 128 844 лева, само че вместо това е била предоставена дотация от 38 684 384 лева т. е. с 6 519 540 лева повече. В резултат на тези нарушавания, " цената " на фактически получен глас, като размер на партийната дотация, вместо избраните в бюджета 11 лева, незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лева, установи прокуратурата.

Очаквайте подробности
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР