Ако български търговци купуват стоки от трети страни и ги

...
Ако български търговци купуват стоки от трети страни и ги
Коментари Харесай

Кой поема разходите при сгрешена от електронния търговец пратка?

Ако български търговци купуват артикули от трети страни и ги показват под свои марки, като заличават информацията за производителя и вносителя, това е нелоялна комерсиална процедура , защото вкарва потребителите в илюзия по отношение на произхода на тези артикули. Хората ще останат с усещането, че те са създадени в България , което би трябвало да значи, че дават отговор на всички европейски стандарти, наставления и регламенти по отношение на сигурността. А в действителност да не е по този начин. Това сподели създателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова в ефира на „ Българска национална телевизия “.

В студиото на „ Денят стартира “ изясни, че европейското законодателство в региона на потребителската отбрана е най-добре развито, защото съществуват системи за обявяване за открити на пазара рискови хранителни и нехранителни артикули .

„ Когато осъществяващите контрол на пазарите национални контролни органи открият, че дадена стока е рискова, подават информация по съответната система и по подобен метод доста бързо за тези артикули са известени всички останали държави-членки. Предприемат се нужните ограничения по евакуиране, заличаване или преправяне, когато това е възможно. По този метод се дообогатяват и доразвиват законодателните правила на Европейски Съюз, които страните-членки са задължени да съблюдават. Не по този начин обаче стои въпросът за страните, които са отвън Европейската общественост и точно по тази причина ние не можем да бъдем сигурни до каква степен те дават отговор на всички годни за Европейското икономическо пространство стандарти, които пазят нашето здраве и живот “ , описа тя.

Важен аршин за потребителите е цената , само че също толкоз значимо за тях би трябвало да бъде и събитието има ли информация за търговеца, който ни предлага стоката, изключително в така наречен маркетплейси, където може да срещнем предложения на разнообразни продавачи, в това число физически лица .

„ Ако дръзнем да пазарим нещо, което сме видели във Фейсбук, то сигурно би трябвало да потърсим формалния електронен магазин, където би трябвало да е налична информацията и за търговеца, и за правата ни на отвод в 14 дни на претенция до две години, изискванията на договорката и така нататък “

Руменова обясни още, че при сбъркани колета от страна на е-търговеца, той е този, който поема разноските по връщането на стоката и доставянето на действително поръчаната от потребителя .

Измама: Възрастна жена си купи от презентация масажор и „ дарове “ за 4390 лева

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР