© Анелия Николова КФН обяви, че е обсъдила с Европейския

...
© Анелия Николова КФН обяви, че е обсъдила с Европейския
Коментари Харесай

И застраховането вече се оказа проблем за чакалнята на еврозоната

© Анелия Николова КФН разгласи, че е разискала с Европейския орган за обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване (EIOPA) " незабавни ограничения " за влизането на България в механизма ERM II. Срещата се е състояла в София, а по информация на " Капитал ", мотивът за нея е изпратено преди няколко седмици остро писмо на интернационалния регулатор, с което се желае разрешаване на проблемите със системата " Зелена карта " и по-конкретно отводът на " Лев инс " да изплати искания по вреди в чужбина.

Това значи, че при липса на политическа воля за изчистването му казусът в застрахователния бранш може да се трансформира в спънка по пътя на страната към еврото, защото EIOPA е институция, чието мнение ще се вземе поради от Европейската комисия при окончателното решение за приемане на България във валутния механизъм.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Изненадваща неотложност

След като в четвъртък " Капитал " изпрати въпроси до КФН, с които изиска да разбере какви ограничения е подхванал надзорът в застрахователния бранш по казуса " Зелена карта ", още повече, че източници оповестиха за изпратено остро писмо на EIOPA по тематиката, в петък следобяд от ведомството на Бойко Атанасов изпратиха прессъобщение до медиите, с което осведомиха за провела се през седмицата среща с ръководителя на организацията Габриел Бернандино. Официално мотивът е бил разискване на незабавни ограничения в небанковия бранш, нужни за присъединението на България към Валутния механизъм II (ERM II).

Това е изненадващо доколкото ограниченията в полето на КФН по проекта за влизането във валутния механизъм от дълго време са регистрирани като изпълнени. По информация на " Капитал " срещата е била провокирана от писмото на EIOPA по съответен проблем. А точно продължаващото неплащане по вреди в системата " Зелена карта " за застраховката Гражданска отговорност от българския осигурител " Лев инс ". Казусът не е нов, като за него се разбра преди две години, само че поради липса на дейности той ескалира до мониторинг европейското бюро " Зелена карта " и натрапен общ презастрахователен контракт за целия български пазар. Според източници на " Капитал " EIOPA е желала съответни и бързи ограничения, като от тона в писмото се е разбирало, че без такива може да последва отрицателно мнение за пред Европейската комисия, която би трябвало да оцени осъществяването на уговорките на България.

В известието на КФН не се загатват съответни проблеми, като не е ясно дали се е стигнато до някакво решение, само че се цитират високи взаимни оценки от двете страни и очаквания за добра взаимна работа. " За да отбрани българския консуматор, EIOPA ще бъде безкомпромисна, като отблизо ще следи нарушаващите разпоредбите поднадзорни лица – застрахователни и пенсионни компании, и в случай че се наложи ще приложи и надзорните си принадлежности. Важно е, обаче, с цел да има мощен контрол, както КФН поема отговорност, по този начин и всички останалите страни, участващи в процеса, да го създадат ", е декларирал Бернардино.

Какъв е въпросът

През ноември 2017 година Съветът на бюрата " Зелена карта " уточни два български застрахователя: " ДаллБогг: живот и здраве " и " Лев инс " като неточни поради бавене или неизплащане на заведени вреди по произшествия със застраховани от тях коли в чужбина. Последваха ограничения от страна на локалното бюро под формата на асимилиране на средствата от депозитните парични гаранции, които участниците в системата вършат. С времето " ДаллБогг " изплати всички висящи искания, само че другият осигурител продължи да упорства, че няма да заплати по вреди, с които съгласно него е източван от злонамерени партньори-кореспонденти в чужбина. Това наложи повдигането на депозитната му гаранция до оптималните 5 млн. евро, а след това и до налагането на обща гаранция за застрахователния пазар в България и условие за подписване на общ презастрахователен контракт за целия пазар.

Последният ангажимент е част от мониторингова процедура, наложена на България от страна на интернационалната система. По информация на " Капитал " презастрахователният консорциум е към този момент определен, текстовете по контракта с него са конкретизирани, като цената ще бъде към 13 млн. евро годишно. Договорът би трябвало да бъде подписан до 1 септември, само че с цел да стане това застрахователните сдружения би трябвало да се схванат между тях за разпределението на финансовия разход по него. Според източници от бранша най-справедливият вид е на база поетият от сдруженията риск, който е максимален при застрахователите на тежкотоварния транспортен бранш. Това значи жестоко три сдружения, измежду които и " Лев Инс ", да платят близо 80% от целия разход за бъдещия презастрахователен контракт. Това е повода да има закъснение на процеса и действителен риск след 1 септември България да се окаже изключена от системата " Зелена карта ". За водачите това значи да не могат да пътуват в чужбина. Според източник от бранша сключването на контракта до началото на септември би било еднакво на знамение поради на несъгласията, само че въпреки всичко съгласно него в Съвета на бюрата са прагматични и не е изключено да се даде пролонгация.

Според източници от застрахователния бранш разрешаването на казуса с " Лев инс " изисква не толкоз регулаторна, колкото политическа воля, защото сдружението няма нарушени индикатори за кредитоспособност или ликвидност. Депозитът му в локалното бюро " Зелена карта " би могъл да стартира да се усвоява по висящите искания в чужбина, само че решението за това е мъчно откакто предходният началник на институцията Орлин Пенев бе даден на прокурор за дейностите си против " Лев инс ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР