Специален прокурор повдига още обвинения срещу Доналд Тръмп по делото за секретни документи Мар-а-Лаго

...
CNN — Специалният прокурор Джак Смит повдигна в четвъртък допълнителни
Коментари Харесай

CNN —

Специалният прокурор Джак Смит повдигна в четвъртък допълнителни обвинения срещу бившия президент Доналд Тръмп по делото за неправилно боравене с класифицирани документи от времето му в Белия дом.

Прокурорите твърдят в актуализираното обвинение, че двама служители на Тръмп – помощникът Уолт Наута и работникът по поддръжката на Мар-а-Лаго Карлос Де Оливейра – са се опитали да изтрият запис от охранителна камера в курорта на бившия президент, след като Министерството на правосъдието е издало призовка за това.

 ВАШИНГТОН, окръг Колумбия – 22 СЕПТЕМВРИ: Президентът на САЩ Доналд Тръмп излиза от Овалния кабинет и се разхожда до Marine One на южната морава на Белия дом на 22 септември 2020 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. (Снимка от Drew Angerer/Getty Images) ВАШИНГТОН, окръг Колумбия – 22 СЕПТЕМВРИ: Президентът на САЩ Доналд Тръмп излиза от Овалния кабинет и се разхожда до Marine One на южната морава на Белия дом на 22 септември 2020 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. (Снимка от Дрю Ангерър/Гети изображения) Дрю Ангерър/Гети изображения

Де Оливейра казал на директора на ИТ в курорта, „че „шефът“ иска сървърът да бъде изтрит“, според обвинителния акт.

Тръмп, който вече беше изправен пред 37 наказателни обвинения, беше обвинен в едно допълнително обвинение за умишлено запазване на информация за националната отбрана и две допълнителни точки за възпрепятстване.

Тръмп, според обвинителния акт, е обвинен в умишлено задържане на строго секретен документ, който е „презентация относно военна дейност в чужда държава“, за която CNN съобщи, че е Иран. Тръмп е обсъдил документа с биографи по време на записана среща в Бедминстър, Ню Джърси, през юли 2021 г., се казва в обвинителния акт.

Чуйте разговора

Слушайте звука, получен ексклузивно от CNN, от разговор от юли 2021 г., по време на който бившият президент Доналд Тръмп признава той държеше секретен документ на Пентагона за потенциална атака срещу Иран.

Нови обвинения бяха повдигнати и срещу Наута, а Де Оливейра, който беше добавен към случая, беше обвинен в лъжа на ФБР относно преместване на кутии в голф клуба на Тръмп.

Американският окръжен съдия Ейлийн Кенън – базираният във Форт Пиърс, Флорида съдия, назначен от Тръмп, който ще председателства делото за секретни документи, повдигнато от прокурорите срещу бившия президент – определи график за производството, който ще позволи процесът да започне през май 2024 г. Смит каза в съдебна документация, подадена със заместващия обвинителен акт в четвъртък вечерта, че новите обвинения не са причина да се отлага този график.

Както CNN съобщи по-рано, кадри от камери за наблюдение, предадени на Министерството на правосъдието, показаха, че Наута и Де Оливейра, на 56 години, местят кутии с документи из курорта, след като Министерството на правосъдието за първи път призове Тръмп за класифицирани документи миналия май, включително в складово помещение точно преди адвоката на Тръмп Евън Коркоран го претърси за секретни документи.

Служители на Министерството на правосъдието дойдоха в Мар-а-Лаго в деня след претърсването на Коркоран и Коркоран предаде 38 класифицирани документа, които намери. И все пак ФБР извади още над 100 секретни документа, когато претърси Мар-а-Лаго през август, както в складовото помещение, така и в офиса на Тръмп.

Министерството на правосъдието впоследствие каза в съда, че смята, че „правителствените записи вероятно са били скрити и премахнати от стаята за съхранение“.

Бившият президент на САЩ и републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп присъства на вечерята на Линкълн в окръг Оукланд в Нови, Мичиган, на 25 юни. Бившият президент на САЩ и републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп присъства на вечерята на Линкълн в окръг Оукланд в Нови, Мичиган, на 25 юни. Ребека Кук/Ройтерс

Тръмп и Наута бяха обвинени преди това миналия месец и се признаха за невинни.

Де Оливейра е говорил с разследващите по-рано тази година и телефонът му е бил иззет.

Адвокатът на Наута отказа коментар пред CNN в четвъртък. Джон Ървинг, адвокат на De Oliveira, също отказа коментар.

Ървинг е сред адвокатите, чиято адвокатска кантора е получила близо 200 000 долара плащания за правни услуги от PAC на Доналд Тръмп „Спасете Америка“.

Де Оливейра е призован да се яви в 10:30 сутринта ET на 31 юли във федералния съд в Маями.

В изявление говорител на Тръмп нарече обвиненията „нищо повече от продължаващ отчаян и измамен опит от страна на престъпното семейство Байдън и тяхното министерство на правосъдието да тормозят президента Тръмп и хората около него“.

Отделно в четвъртък адвокатите на Тръмп и Смит се срещнаха във Вашингтон, окръг Колумбия, за да обсъдят разследването на опитите за отмяна на президентските избори през 2020 г.

На екипа на Тръмп не са дадени насоки относно времето за евентуално обвинение, казаха източници, запознати с въпроса, пред CNN.

Голямото жури във Вашингтон продължава да изслушва доказателства от разследването на специалния прокурор за опитите за подривна дейност в изборите от страна на Тръмп и неговите съюзници.

Тази история е актуализирана с допълнителни разработки.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР