class=first-letter-big>П ремиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на външните

...
class=first-letter-big>П ремиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на външните
Коментари Харесай

Борисов и сръбският външен министър обсъдиха АМ "Европа" и "Балкански поток"

class= " first-letter-big " > П ремиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович, който е на публично посещаване у нас.

"Отношенията сред България и Сърбия постоянно са били другарски и прагматични, а в изискванията на пандемията от ковид станаха още по-динамични ", съобщи при започване на диалога Борисов, представен от държавната пресслужба.

Премиерът напомни помощта, която страната ни даде на Сърбия още при започване на разпространяването на вируса - медицински защитни дрехи за неведнъж прилагане, нужни на медицинския личен състав за битката с вируса.

Министър-председателят уточни и финансовата поддръжка от страна на Европейски Съюз за страните от Западните Балкани, която бе отпусната, с цел да се отговори на непосредствените потребности от здравно съоръжение и за общественото и икономическо възобновяване.

В хода на диалога бяха разисквани основни за двете страни планове като автомагистрала "Европа " и "Балкански поток ", както и започването на построяването на интерконектора България-Сърбия.

Интерконекторът ще даде опция сръбската страна да получава полутечен природен газ от терминала в Александруполис, където България взе участие с 20 на 100.

На територията на България трасето ще е 62 километра, а цената на публичната поръчка е към 144 млн. лева
Българският министър председател посочи, че макар компликациите, подбудени от световната пандемия, дейната работа продължава.

"Тези планове са от извънредно значение за свързаността и инфраструктурното и енергийното съдействието както сред България и Сърбия, по този начин също за района и Европа ", акцентира Бойко Борисов.

Министър-председателят напомни на своя посетител, че единствено преди няколко месеца персонално е срещнал сръбския президент Александър Вучич с ускорената реализация на автомагистралата Европа и на "Балкански поток ".

Премиерът Борисов уточни, че районното съдействие във всички сфери остава крайъгълният камък по пътя към реализиране на мир, непоклатимост и разцвет за Западните Балкани.

По време на срещата е била маркирана и българската поддръжка за европейския път на Сърбия. "Напредък е вероятен само на основата на личните заслуги и самостоятелните достижения в осъществяването на критериите ", безапелационен бе министър председателят Бойко Борисов.

Министър-председателят означи, че България постоянно е пособия и ще продължи да поддържа всички свои съседи в името на обществения и стопански разцвет на народите в района.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР