class=first-letter-big>О т 1 януари 2021 г. хората, които сами внасят

...
class=first-letter-big>О т 1 януари 2021 г. хората, които сами внасят
Коментари Харесай

Здравната вноска за безработните става 26 лв. месечно

class= " first-letter-big " > О т 1 януари 2021 година хората, които сами внасят наложителните си здравни вноски дължат месечно по 26.00 лв., оповестяват от Националната организация за приходите /НАП/.

Това са отнася за трайно безработни, за тези които не получават обезщетение за безработица и не се обезпечават от страната или за хора, които не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за обществено обезпечаване.

Промяната е обвързвана с нарастването на минималния застрахователен приход от началото на тази година, който към този момент е 650 лева
Според Закона за здравното обезпечаване, неосигурените на друго съображение се обезпечават върху приход, не по-малък от половината от минималния месечен приход за самоосигуряващите се лица.

Така, здравноосигурителната вноска за тях се пресмята като 8 на 100 върху не по-малко от 325 лева и не повече от 3000 лева месечно.

От Национална агенция за приходите припомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който се отнасят.
Здравната вноска за януари 2021 година би трябвало да се внесе най-късно до 25 февруари 2021 година Всички, за които поражда обвързване сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в Национална агенция за приходите декларация Образец 7, напомнят още от приходната организация. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лв..

Здравноосигурителните права на жителите, които се обезпечават за своя сметка, се прекъсват, в случай че не са импортирани повече от три дължими месечни вноски за интервал от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предшестващ месеца, в който лицето потърси здравна помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса.

Прекъснатите здравноосигурителни права на жителите се възвръщат, при изискване, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възвръщат от датата на възнаграждение на всички дължими здравноосигурителни вноски за този интервал.

Гражданите могат да създадат информация за здравноосигурителния си статус, както и да ревизират интервалите, за които им липсват здравноосигурителни вноски на уеб страницата или на телефон 0700 18 700.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР