class=first-letter-big>О ранжев код за интензивни дъждове е в сила за

...
class=first-letter-big>О ранжев код за интензивни дъждове е в сила за
Коментари Харесай

Опасно време над България днес, започва застудяване

class= " first-letter-big " > О ранжев код за интензивни дъждове е в действие за 5 области в страната за 11 януари, за останалите 23 кодът е жълт, предизвестява Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код е разгласен за на следващия ден за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, в които ще има обилни превалявания от дъжд, със сумарни количества сред 35 и 55 милиметра, оповестява Агенция "Фокус ".

Жълт код важи за 11 януари за областите Варна, Добрич, Шумен, Силистра, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Там се чакат обилни превалявания от дъжд, със сумарни количества сред 25 и 35 мм. В областите Шумен, Силистра, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-област, София-град и Перник нощните часове дъждът ще се примесва със сняг.

За областите Плевен, Враца, Монтана и Видин предизвестието е за дъжд и сняг. Там ще има обилни превалявания, най-вече от сняг. Сумарните количества ще са сред 15 и 25 мм. Ще се образува нова снежна завивка - към 10 cm, а по поречието на Дунав снегът ще се примесва с дъжд.

За морето по цялото крайбрежие в страната, на територията на областите Бургас, Варна и Добрич, за 11 януари е в действие и жълт код са мощно неспокойствие, което ще доближава 4 бала.



Временно е лимитирано придвижването по път III-1002 Горно Камарци - Витиня заради голям брой паднали дървета. Това оповестиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура ".

Днес, с спирания, преваляванията ще продължат и на доста места ще са обилни. В Северозападна България ще вали най-вече сняг, ще продължи да се натрупва снежна завивка. В Южна България преваляванията ще са от дъжд.

През деня вятърът на всички места ще се ориентира от север-североизток, ще е слаб и сдържан и с него ще стартира по-трайно захлаждане. Минималните температури ще са от към минус 1° в северозападните региони до 5°-6° в крайните южни; оптималните температури ще са от 0° до 5° в Северна България, в Южна - сред 5° и 10°, в крайните югозападни региони и малко по-високи. Атмосферното налягане сутринта ще е по-ниско от междинното. През деня ще се покачва и до вечерта ще е близо до естественото.

По Черноморието ще е облачно и дъждовно. Ще духа най-вече сдържан вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще са 8°-11°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.



В планините ще остане облачно, мъгливо с превалявания. В Стара планина над към 1400-1600 метра ще вали сняг. До сутринта вятърът на всички места ще е с южна съставния елемент, мощен, краткотрайно и плевел с него температурите в Южна България за малко ще се покачат и там сняг ще вали при по-висока надморска височина. През деня вятърът ще стартира да се ориентира от север-северозапад и ще отслабне, ще стартира намаляване на температурите. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 7°, на 2000 метра - към 1°.

През идващите дни вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, изначало ще е слаб, след това ще се усили и с него ще прониква леден въздух. Валежите ще продължат. Във вторник в по-голямата част от Северна България и планините ще са от сняг, а в Южна и Източна - от дъжд; обилни по количество ще са в югоизточните региони. В сряда преваляванията последователно ще спрат. В четвъртък, след краткотрайни разкъсвания и понижения, облачността още веднъж ще се усили и ще завали слаб сняг. Температурите ще се намаляват последователно и в четвъртък минималните в цялата страна ще са негативни, а в по-голямата част от Северна България и дневните ще остават към и под 0°.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР