Чувството е сякаш сте се върнали в 80-те години на

...
Чувството е сякаш сте се върнали в 80-те години на
Коментари Харесай

35-годишни тролейбуси се движат по улиците на Русе

Чувството е като че ли сте се върнали в 80-те години на предишния век

Първото нещо, с което се сблъсквате малко откакто влезете в Русе, са паркирали на пътното платно коли. Другото, което незабавно забелязвате, са архаичните автобуси с отворена предна врата, тромаво спиращи на спирките на градския превоз. Чувството е като че ли сте се върнали в 80-те години на предишния век - което действително изобщо не е надалеч от датата им на произвеждане, пише .

В момента в града се движат четиридесетина такива тролейбуса на междинна възраст 35 години, до момента в който транспортната задача единствено за града изисква най-малко 110 транспортни средства. За да реши този проблем, общината обръща очи към европейските фондове. През 2019 година страната пренасочи 510 милиона лв. по оперативна стратегия " Околна среда " за електрически рейсове, тролеи и трамваи, откакто не съумя да ги усвои за ВиК планове. Както още осем града, по този начин и Русе се възползваха от това. 

В най-скоро време ще дойдат всички 20 нови електробуса

Те са чешки, с марка SOR, и се доставят от чешката компания " Биофрог ЦЗ ", която завоюва поръчката на транспортното сдружение " Общински превоз Русе " против 21,9 милиона лв..

" В момента сдружението разполага с 20 чисто нови електробуса, които са на възраст под 1 година, както и 40 тролейбуса на междинна възраст 35 години. Очакваме и 15 нови тролея. Обновяването на автопарка на предприятието е измежду главните ми цели и го вършим даже без европейско финансиране, със средства от общинския бюджет. Смятам, че сдружението би трябвало да остане общинско и да се поддържа и развива, тъй като задачата му е да бъде в услуга на жителите ", разяснява за " Капитал " кметът Пенчо Милков.

Новите 15 тролея обаче ще се забавят - поръчката за 14.2 млн. лева е била прекратявана няколко пъти поради тъжби в Комисията за защита на конкуренцията, като е оповестена нова и от 8 юли към този момент има протокол за избор на реализатор. На първо място още веднъж е чешката " Биофрог ", а на второ - " Авто инженеринг холдинг груп ". Ако няма обжалване, е напълно допустимо новите тролейбуси да стартират да идват в града в околните месеци.

" Целта ни е " Общински превоз - Русе " да стане единствен транспортьор, което ще разреши да упражняваме по-строг надзор, както и да спре непрекъсната война за пасажери, от която страдаха най-много русенци - нарушавания в часовете на потегляне, изпреварване и ред други престъпления, които сега са способ на работа ", споделя кметът Пенчо Милков.

Той изяснява, че абонаментните карти ще могат да се употребяват във всички транспортни средства по маршрута на дадената линия, което ще понижи времето за очакване и напредването ще бъде по-бързо. За да се осъществя това обаче, са нужни и повече транспортни средства.

Кметът изяснява, че по време на пандемията общинското транспортно сдружение е кандидатствало за финансова отплата от страната, само че не е получило такава.

" Нямахме водачи, нито задоволително пасажери, само че се справихме ", споделя той. Сега пък общината се сблъсква и с новата рецесия - възходящите цени на електрическата енергия. " През януари 2021 година за ток на тролеите плащахме 50 хиляди лева, а този януари 172 хиляди лева Над 300% нарастване, до момента в който общинските ни доходи не нарастват. Въпреки това съм уверен, че рецесиите са чудесна опция да станем по-силни, и имам вяра, че ще се оправим и с това ", споделя Милков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР