Чувствам се ужасно за това, че убедих украинците да се

...
Чувствам се ужасно за това, че убедих украинците да се
Коментари Харесай

Клинтън: Чувствам се ужасно за това, че убедих украинците да се откажат от ядреното си оръжие

Чувствам се извънредно за това, че убедих украинците да се откажат от нуклеарното си оръжие.

Това разгласи някогашният президент на Съединени американски щати Бил Клинтън в изявление за RTÉ. Той предположи, че Русия не би нахлула в Украйна, в случай че Киев към момента разполагаше със средства за нуклеарно въздържане.

" Чувствам персонален интерес, тъй като ги накарах (украинците) да се съгласят да се откажат от нуклеарните си оръжия. И никой от тях не има вяра, че Русия би изпълнила този номер, в случай че Украйна към момента имаше тези оръжия ", сподели той.

През януари 1994 година Клинтън подписа тристранно съглашение с тогавашните президенти на Русия Борис Елцин и на Украйна Леонид Кравчук за унищожаване на арсенала от стратегически нуклеарни оръжия, останал на украинска земя след рухването на Съветския съюз. Съединените щати бяха страна и по обвързвано съглашение, подписано по-късно през същата година, което включваше уговорката на Русия да зачита териториалната целокупност на Украйна.

Обещанието на Русия бе нарушено през 2014 година, когато Русия нахлу и анексира Крим и изцяло погазено през 2022 година, когато започва тотална война в Украйна.

" Знаех, че президентът Путин не поддържа съглашението, подписано от президента Елцин в никакъв случай да не нарушава териториалните граници на Украйна – съглашението, което той подписа, тъй като искаше Украйна да се откаже от нуклеарните си оръжия. Те се опасяваха да ги предадат, тъй като смятаха, че това е единственото нещо, което ги защищава от експанзионистична Русия. Когато настъпи комфортен миг, президентът Путин го наруши и първо взе Крим. И аз се усещам извънредно от това, тъй като Украйна е доста значима страна ".

Клинтън акцентира, че поддръжката на Запада за Украйна би трябвало да остане непоколебима.

" Мисля, че това, което Путин направи, беше доста неправилно, и имам вяра, че Европа и Съединените щати би трябвало да продължат да поддържат Украйна. Може да пристигна миг, когато украинското държавно управление има вяра, че може да се съгласи на спокойно съглашение, с което да може да живее. Но не мисля, че ние останалите би трябвало да се отхвърляме от тях и да бягаме. "

" I feel terrible about it because Ukraine is a very important country and I feel a personal stake because I got them to agree to give up their nuclear weapons and none of them believe that Russia would have pulled this stunt if Ukraine still had their weapons " - Bill Clinton in…
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en)

RTÉ интервюира и преподавателят от  " Националния университет на Ирландия Голуей " Лари Донъли, които разгласи, че признанието на Клинтън е " доста искрено ".

" В същото време е ясно за какво той направи това, което направи, пробвайки се да денуклеаризира света, пробвайки се да усъвършенства връзките и да се ангажира градивно с Русия... Разбира се, също по този начин е разбираемо за какво украинският народ е сърдит ".

Донъли уточни, че ролята на Съединени американски щати в денуклеаризацията на Украйна би трябвало да бъде по-сериозно коментирана в Америка.

" Много американци споделят: " Това е проблем, който е доста надалеч от нас, за какво би трябвало да участваме ". Но мисля, че доста от тях биха се трогнали на морално равнище, в случай че научат за ролята на Съединените щати за случилото се през 1994 година, когато Украйна се съгласи да се откаже от нуклеарните си оръжия ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР