Чувствам се неловко и не знам откъде да започна. Изказването

...
Чувствам се неловко и не знам откъде да започна. Изказването
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев: ДАНС не е преторианска гвардия, тя трябва да е лоялна към Конституцията

„ Чувствам се неудобно и не знам от кое място да стартира. Изказването на министър-председателя е импровизирано и прочувствено, което няма общо с нормативната база “. Така разяснява поисканата от премиера Денков оставка на шефа на ДАНС някогашният вътрешен министър и началник на Агенцията Цветлин Йовчев в студиото на Би Ти Ви.

„ Имаме деяние на зам.-министъра на електронното ръководство, когато на 25 октомври той реактивира процедурата по основаване на кода за машините. Това деяние не е законово регламентирано, само че и няма никакво разумно пояснение. Това е отразено в справката на ДАНС “, изясни той.

Йовчев напомни, че ръководещите са упълномощили на ДАНС да прави надзор върху процеса за узаконяване. И визпълнение на това обвързване ДАНС би трябвало да откри всяко събитие и да уведоми за него по подготвеност. ДАНС дава на способния орган ЦИК тази информация, която би трябвало да вземе решение, добави някогашният ръководител на ДАНС.

„ ДАНС е предоставила справката и на министър-председателя, защото нарушаването е в Министерството на електронното ръководство. Трябвало е да се извърши инспекция и в случай че се потвърдят обстоятелствата, трябвало е да наложи наказания по отношение на този зам.-министър, който е компрометирал процеса по узаконяване на машините. И по този начин въз основа на този факт е основал съображение да се наруши доверието на гласоподавателите в машините “, добави още Йовчев.

„ Аз останах с усещане, че министър председателят е обиден от това, че зам.-председателят на ДАНС не му се е обадил да показа с него за справката преди да я изпрати. ДАНС би трябвало да е лоялна към Конституцията и законите, а не да е преторианска армия под командването на някой. Докладите да са на ухото на министър-председателя и той да споделя какво да се направи. Ако информацията беше укрита – това щеше да е закононарушение и е корист с ДАНС. Ако той си мисли, че може да разпореди да не се изпраща справката – това щеше да е нарушаване на закона “, безапелационен е някогашният шеф на ДАНС.

Според него министър председателят не познава инструмента, с който работи, визирайки Държавната организация за национална сигурност, защото се разпореждат несвойствени за Агенцията задания като инспекции на стоковите тържища и борсите, дали има картел в горивата или възлагане на правенето на разбор за рисковете пред изборите.

„ Това не е тяхна работа. Тяхната работа е да работят против непознатите специфични служби, против терористични организации, да се грижат за ограниченията за отбрана на сериозната инфраструктура, за опазването на класифицираната информация. С това се занимава ДАНС, а не с футболните хулигани “, акцентира той.

„ Предложението за освобождение се прави с решение на Министерския съвет. Премиерът може да внесе предложение и да се издаде декрет на президента “, разяснява Йовчев и посочи, че ръководителят или зам.-председателят на ДАНС могат да го апелират пред съд.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР