Чували сме какви ли не съвети, свързани с храненето и

...
Чували сме какви ли не съвети, свързани с храненето и
Коментари Харесай

Кратка разходка след всяко хранене - защо не бива да я пропускаме

Чували сме какви ли не препоръки, свързани с храненето и с равнищата на кръвна захар. Добре знаем, че честите и внезапни пикове в нейните равнища носят редица вреди на организма и е добре да ги заобикаляме като да вземем за пример се придържаме към средиземноморската диета. Но има още една дребна ловкост, с която да контролираме значимите стойности.

Според проучване, извършено в University of Limerick в Ирландия, няколко минути стоене прав от време на време денем и най-много след хранене понижава равнищата на глюкоза в кръвта средно с 9,51% спрямо продължителното седене. А даже две минути вървене водят до понижение на стойностите с цели 17% спрямо продължителното седене.

Да постоим прави след ястие е по-добрият вид от този непосредствено да си легнем на дивана или да се върнем на бюрото. Но да се разходим до другата стая или към постройката е още по-препоръчително за намаление на инсулина в кръвния поток и по-плавни скокове и спадове с равнищата на кръвната захар.
 Снимка 633768
Източник: iStock

Предпазването от пикове е значимо, тъй като те покачват риска от развиването на диабет и сърдечно-съдови болести. А най-често повишението на равнищата на кръвна захар се случва сред 60 до 90 минути след хранене. Именно по тази причина и учените предлагат къса разходка в този интервал, която да им противодейства, предава CNN.

Положителният резултат от придвижването се дължи на обстоятелството, че мускулите се нуждаят от глюкоза, с цел да действат. И по този начин даже с вървене оказваме помощ за изчистването на захарите от кръвообращението. А в случай че желаеме да реализираме освен това, само че и повече изгоди за тялото си, би трябвало да бъдем физически дейни най-малко 150 минути седмично. Така понижаваме с една трета риска от смъртност в резултат на разнообразни болести.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР