Чуждестранните инспекции на иранските ядрени обекти са ограничени от вчера

...
Чуждестранните инспекции на иранските ядрени обекти са ограничени от вчера
Коментари Харесай

Сянката на Тръмп още тегне над ядрените преговори с Иран

Чуждестранните инспекции на иранските нуклеарни обекти са лимитирани от през вчерашния ден - откакто управляващите в Техеран оставиха без отговор молбата на Международната организация за атомна сила за удължение на краткотрайните договорености, настоящи от февруари. Срокът на тези договорености изтече в четвъртък - четири дни след следващия безуспешен кръг на договарянията във Виена за възобновяване на рестриктивните мерки върху нуклеарната стратегия на Иран. 

На конференция в Париж през вчерашния ден първите дипломати на Съединените щати и Франция - Антъни Блинкън и Жан-Ив льо Дриан, дадоха да се разбере, че времето за компромис и възобновяване на нуклеарната договорка - Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД), торпилиран от Доналд Тръмп през 2018 - не е безпределно. Блинкън призна, че в даден миг връщането към нуклеарната договорка ще стане " доста мъчно " .

Отговорът на Иран ще зависи значително от Ибрахим Раиси - президентът, който бе определен на 18 юни и ще заеме поста на Хасан Рохани при започване на август. 

 фотография: ЕПА/БГНЕС

Широко публикувано разбиране е, че президентските избори в Иран са без значение, тъй като не президентът, а висшият водач аятолах Али Хаменей е този, който дърпа конците . Това уточни и говорителката на Белия дом Джен Псаки в понеделник, когато отхвърли опцията за среща сред Джо Байдън и Ибрахим Раиси. Но компетентността, имиджът и опитът на новия ирански президент и неговата администрация по никакъв начин не са маловажни за ефикасността на ръководството и дипломацията, напомня Барбара Слейвин, шеф на Инициативата за бъдеще на Иран на Атлантическия съвет.

Както на предходните президентски избори, по този начин и на тези съществена роля изигра Съветът на пазителите на конституцията - неизбираем орган, който сортира подобаващите претенденти за президентския пост. Този път от 590 претендента бяха позволени 7. Трима от тях се отхвърлиха от конкуренцията дни преди вота. На 18 юни ръководителят на правосъдната власт в Иран Ибрахим Раиси завоюва с безапелационните 62 % от гласувалите.

" Изборите демонстрираха, че висшият водач - аятолах Али Хаменей, има толкоз малко доверие в своя народ, че реши да настройки напълно резултатите от вота, гарантирайки че Ибрахим Раиси няма да има действителни съперници ", счита Слейвин.

Колкото и безапелационна да наподобява, успеха на Раиси пристигна при изборна интензивност под 49 % - рекордно ниска за следреволюционен Иран, с 24 процентни пункта под интензивността на предходните президентски избори през 2017 година.

" Бойкотът на вота е знак за политическата зрялост на иранците и за политическа уязвимост на режима . Иранците постъпиха доста самоуверено, като бойкотираха по този начин всеобщо вота. Много хора участваха в изборите, само че с празни или невалидни бюлетини. Всъщност те бяха втората по бройка група гласоподаватели. Хората се опълчиха макар глобите за негласуващите - тъй като негласуването може да се отрази на възможностите ти за работа в държавни предприятия . Иран не е Сирия, където 90 % гласоподаваха за Башар Асад след всичките ужаси, които той аргументи на страната си ", уточни още Слейвин.

Според доктор Сайед Али Алави, учител по интернационалните връзки в лондонското Училище за ориенталски и африкански проучвания (SOAS), ограничението на правото на избор изяснява единствено частично протестното негласуване на иранците

" Някои от гласоподавателите не желаеха да са част от тези избори, откакто Съветът на пазителите отхвърли желаните от тях претенденти. Но слабото присъединяване в тези избори е най-много обръщение към иранските управляващи да решат икономическите и финансовите проблеми на Иран, които бяха провокирани от глобите на Тръмп и от Covid-19 ". 

 фотография: ЕПА/БГНЕС
Световната банка чака покачване на Брутният вътрешен продукт на Иран през 2020/21 година с едвам 1,7 на 100 - и това след 12-процентната контракция в предходните две години . Според прогнозата на МВФ инфлацията за тази година ще доближи 39 %.

Тъкмо тази тежка икономическа обстановка би следвало да пришпори иранското управление да потърси по-бързо компромис в договарянията за връщане на Съединените щати в нуклеарното съглашение и анулация на глобите. Вместо това, от изказванията на западните дипломати тази седмица излиза, че точно Техеран " тупа топката " на индиректните договаряния във Виена, които не престават към този момент два месеца без пробив .

" Има огромна въпросителна за това по какъв начин иранската стопанска система ще се оправи, даже в случай че глобите бъдат облекчени поради опита ни от времето, когато Съединените щати се отхвърлиха от нуклеарната договорка и поради усложненията, които непознатите компании изпитват в Иран...  Иран понесе обилни загуби през последните години. Продължава приключването на мозъци - огромен брой надарени младежи напущат страната, с цел да се образоват и по-късно не се връщат поради неналичието на независимост - на обществена и политическа независимост ", отбелязва Слейвин. 

Отзивите за договарянията във Виена са извънредно спорни. Европейският пратеник Енрике Мора съобщи след края на последния към този момент кръг предходната неделя, че " към този момент сме по-близко до съглашение ". Веднага по-късно висши дипломати от Англия, Германия и Франция обявиха, че " най-трудните проблеми " към момента са нерешени . В сряда Хайко Маас, немският външен министър, съобщи, че има огромен късмет за скорошна договорка. Но през вчерашния ден държавният секретар Антъни Блинкън призна за " съществени разлики " и предизвести, че договарянията не могат да се точат до до безкрайност. 

Според Барбара Слейвин Вашингтон има учредения да е припрян

" Иранското управление се притесняваше, че в случай че нуклеарното съглашение бъде възобновено прекомерно бързо, реформисткият лагер в Иран ще може да претендира за главната заслуга. Върховният водач бе заинтригуван на първо място от това Ибрахим Раиси да завоюва президентския избор. За забавянето на договарянията не е отговорен толкоз Байдън, колкото протакането от страна на иранците, до момента в който се проведат президентските избори в страната им ".  

Според източници на " Франс прес " и " Ройтерс " разликите сред договарящите за възобновяване на СВПД са по отношение на последователността на отстъпките, които всяка от страните би трябвало да направи. Вашингтон упорства иранците да се откажат от новото съоръжение, с което създават повече обогатен уран. Иран пък желае неотложно достъп до интернационалния банков бранш и гаранции , че Съединените щати ще анулират всички наказания. 

 фотография: ЕПА/БГНЕС

" Отмяната на глобите е приоритет за иранците. За иранския хайлайф, той желае глобите да бъдат анулирани, само че не и да направи спомагателни отстъпки оттатък записаните в Съвместния изчерпателен проект за деяние. Една анулация на глобите ще е от огромно значение за Техеран, тъй като желае да отвори стопанската система си за Русия, Китай и изключително за Европа . Но решението на Тръмп да напусне нуклеарната договорка породи надълбоко съмнение у иранското управление. Дори и да създадат още и още отстъпки, за договарящите от иранска страна няма гаранции, че Съединените щати няма още веднъж да денонсират договорката ", сочи Сайед Алави. 

" Президентът, който бе определен в Иран, наподобява с по-голямо въздействие върху ръководството на страната. Но топката е в половината на американците. Съединените щати са тези, които се отдръпнаха от нуклеарната договорка и те могат доста елементарно да я възобновят . Както наподобява обаче администрацията на Байдън е притисната от лобисти във Вашингтон, които са срещу всякаква договореност с Техеран ". 

Само триумф на сегашните договаряния ще разреши предоговаряне на рестриктивните мерки за иранската нуклеарна стратегия, които изтичат през 2026 и 2031 година.

" Недоверието към момента е налице, тъй като Вашингтон към момента се колебае дали да се върне в нуклеарното съглашение . Подозренията могат да намалеят единствено в случай че Вашингтон работи, т.е. в случай че анулира глобите. При безучастие от американска страна недоверието единствено ще се ускори в Техеран ", отбелязва Сайед Алави. 

Надеждите за съглашение са освен в Джо Байдън, само че и в Ибрахим Раиси . В първата си конференция след избирането си той удостовери желанието си да възвърне нуклеарното съглашение от 2015 година. Мотивацията му може и да е персонална. 

" Широко е публикувано мнението, че Ибрахим Раиси е подготвян за правоприемник на 82-годишния Хаменей. Ако Раиси реализира даже умерени триумфи като президент, това явно ще усъвършенства възможностите му да стане висш водач. От друга страна, в случай че се провали и в случай че икономическото състояние не се усъвършенства, това евентуално ще зачеркне всевъзможни шансове да наследи Хаменей, " споделя Барбара Слейвин от Атлантическия съвет. 

Конфликтът на Иран с Израел остава опасност за вероятностите пред нуклеарната договорка . Израел е упрекван за убийствата на ирански учени, заети в създаването на нуклеарната стратегия, и за саботажи против ирански нуклеарни обекти. Реакцията на новото израелско държавно управление след изборната победа на Раиси бе да го назова " най-екстремисткият президент " на Иран и " касапин ", визирайки изказванията на правозащитници, че Раиси е забъркан в изтезанието на хиляди политически пандизчии в далечната 1988 година.

Според Барбара Слейвин " израелците желаят да покажат освен на Иран, само че и на администрацията на Байдън, че няма да оставят националната си сигурност на " произвола " на интернационалните договорености "

" В момента, в който съзрат опция да нападат иранската нуклеарна инфраструктура, те ще го сторят. Тази седмица да вземем за пример бе обявено за опит против обект (западно от Техеран), където Международната организация за атомна сила бе засякла следи от радиоактивни детайли, за които иранските управляващи не можаха да дадат пояснение. Това е притеснително, тъй като в даден миг иранците могат да реагират с принуждение ". 

Сайед Алави също е на мнение, че " войната в сянка " сред израелци и иранци ще продължи

" Иранско-израелският спор е главно по палестинския въпрос. Истинският проблем е методът, по който Израел третира палестинската нация. Ивицата Газа е под блокада от години, подложена е на едни от най-интензивните наказания в историята, филантропичната обстановка там е ужасяваща. А вместо да реши палестинския проблем Израел упреква страни като Иран и Турция, които поддържат палестинците ".  

 фотография: ЕПА/БГНЕС

 

Конфронтацията с Израел значи, че израелската авиация ще продължи периодическите бомбардировки над проирански формирования в Сирия.

Според Слейвин вероятностите за Йемен - поле на друга прокси-война в Близкия изток с иранско присъединяване - са по-добри, заради почналите през април договаряния със Саудитска Арабия и изявеното от Раиси предпочитание за помиряване :

" И двете страни се нуждаят от стопански облекчения, от непоклатимост. И двете бяха ударени от пандемията и от срутва на цените на петрола, от желанието на света да се отърве от фосилните горива. Не чакам, че връзките сред Техеран и Рияд ще се " затоплят ", само че най-малко ще се върнат към естественото с наново отваряне на посолства и други сходни стъпки. Това ще спомогне доста за възстановяване на обстановката в Йемен. Виждаме към този момент стъпки на разнообразни нива за реализиране на помирение там ". 

 фотография: ЕПА/БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР