Чужденците ще трябва да купуват за рубли не само газПравителството

...
Чужденците ще трябва да купуват за рубли не само газПравителството
Коментари Харесай

Русия: Мишустин въведе нов механизъм за отказване от долара и еврото

Чужденците ще би трябвало да купуват за рубли освен газ

Правителството продължава да изтласква $ и еврото от интернационалните заплащания. На 13 април министър председателят Михаил Мишустин утвърди нови правила за възнаграждение на лизинг, наемане и закупуване на самолети от недружествените страни.

Сега заплащанията ще се правят или в рубли, или в националните валути на тези страни, които не поддържаха глобите. Отказът от долари и евро ще укрепи рублата, ще подсигурява сигурността на заплащането и ще заинтересува чужденците да заобиколят рестриктивните мерки, наложени на Руската федерация, обясниха специалисти пред URA.RU.

Съгласно постановлението на Мишустин разплащанията в рубли с задгранични компании, които имат представителства в Русия, ще се правят по формалния обменен курс на Централната банка в деня на осъществяване на отговорностите посредством сметки, открити в съветски банки.

„ Ако задгранична компания, обвързвана с неприятелска страна, работи с съветски сътрудници посредством структурно звено в страна, която не се е включила към глобите, заплащането ще се извърши в националната валута на страната, в която е записана тази структурна единица, или в рубли “, означават от пресслужбата на държавното управление.

Въведените правила ще важат през 2022 година Освен лизинг, отдаване чартърен и закупуване на самолети, те засягат спомагателни силови елементи и самолетни мотори. Авиационната промишленост стана втората след газовата, която съветските управляващи трансферираха на заплащания в рубли в отговор на западните наказания, наложени заради специфична интервенция в Украйна.

След замразяването на валутните запаси на Централната банка на Руската федерация и спирането на връзката на най-големите съветски банки от SWIFT, стана ясно, че е безсмислено да се одобряват заплащания за артикули в долари и евро. Унгария и Словакия се съгласиха да заплащат за газ в рубли, до момента в който други страни си отделиха време за размисъл.

В бъдеще съветската авиация би трябвало да стане самостоятелна от чужденците, акцентира Мишустин. „ Най-важното за тази промишленост е постигането на софтуерна самостоятелност от непознати материали и съставни елементи. Това отстранява сериозните опасности и защищава от нечестни дейности на нашите съперници “, сподели министър председателят, изказвайки се в Държавната дума.

Правителството продължи да заобикаля сетълментите с задгранични компании в долари и евро, с цел да не бъдат замразени сходни заплащания като част от идващите наказания против Русия, изясни пред URA.RU Владимир Гутенев, началник на комисията по индустрия и търговия на Държавната дума.

„ Първо, в този момент не можем да рискуваме да плащаме с валутата на тези страни, които поддържат глобите, това е обикновена застраховка против по-нататъшни недружелюбни стъпки. Второ, има решение на президента и държавното управление да се премине към националните валути при взаимни разплащания. Това ще укрепи рублата и в допълнение ще укрепи икономическия суверенитет на страната ни “, сподели депутатът.

Мишустин удостовери готовността на Русия да извърши отговорностите си към западните компании и в този момент те сами ще би трябвало да вземат решение компликациите, породени от глобите, сподели Михаил Делягин, заместник-председател на комисията по икономическа политика на Държавната дума.

„ Доларите и еврото могат да бъдат откраднати когато и да е, както се случи с валутните запаси на Централната банка. Вярвам, че можеха да работят по-сурово, само че държавното управление реши да заплаща в рубли. Ако лизингодателите и производителите на самолети желаят да вземат парите си в задгранична валута, пуснете ги те да се спогодят за размразяването на еквивалентната сума от запасите на Централната банка.

И в случай че не желаят, дано вземат рубли и по-късно да мислят какво да вършат с тях, да се съобразят със глобите или да ги заобиколят, това са техни проблеми. Работата на съветското държавно управление е да обезпечи действието на стопанската система и то реши този проблем “, акцентира депутатът.

Ако наемодателите не получат дължимите заплащания за самолетите, останали в Русия, те ще изгубят бизнеса си, тъй че новата процедура за сетълмент може да се смята за покана за обновяване на съдействието, счита Пьотр Кирян, началник на лабораторията за обществени проучвания на Института по районни проблеми.

„ Ако това решение не съществуваше, биха могли да последват искове от наемодатели, а в този момент те могат да ги адресират единствено до западните държавни управления. Така се завъртяха нещата, че не излиза наяве кой кого санкционира със глобите, тъй като в случай че вземеш самолетите от Русия, няма къде да ги денеш, ще се трансфорат от първокласна колесница в тиква.

Сега те са заинтересувани да седнат и да се спогодят по какъв начин да отворят представителствата си в Русия и ка да получават заплащанията си, изключително откакто към този момент има реципрочни стъпки от управляващите на Европейски Съюз “, изясни той.

Русия е в челните редици на световния развой на дедоларизация на интернационалната търговия, счита Станислав Митрахович, специалист от Националния фонд за енергийна сигурност и Финансовия университет. „ Светът последователно се отдалечава от централизираната световна финансова система, която се основава на сетълменти в щатски долари, към децентрализирана, където ще се употребява кошница от валути и бартерни транзакции.

Правилата за сетълмент, открити от държавното управление, са опит за опипване и експериментиране на финансовите механизми на бъдещето, в които ролята на $ ще стане по-малка, а ролята на валутите на други страни ще се усили “, заключи специалистът.

Превод: Европейски Съюз

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР