Чужденци отново купуват имоти в България, показват данните на БНБ

...
Чужденци отново купуват имоти в България, показват данните на БНБ
Коментари Харесай

Чужденци отново купуват имоти у нас

Чужденци още веднъж купуват парцели в България, демонстрират данните на Българска народна банка за януари. След месеци спад най-сетне чистият поток от вложения на задгранични лица в недвижими парцели у нас е позитивен в размер на 0.3 млн. евро.

За съпоставяне през януари предходната година той е бил негативен от 0.1 млн. евро. В началото на тази година Българска народна банка разгласи спад на вложенията в недвижими парцели за цялата 2022 година
 
Както за годината потокът от вложения на чужденци в парцели е негативен в размер на 20.7 млн. евро, включително негативен поток от 19.4 млн. евро за Русия. За съпоставяне през 2021 година потокът от вложения също е бил негативен от 12 млн. евро, като спадът от Русия е 13.4 млн. евро.

Сега обаче от Българска народна банка не споделят каква част от вложенията при започване на януари са от Русия.

Руснаците не престават да разпродават парцелите си у нас

По предварителни данни чистият поток на директните вложения в страната за януари 2023 година е позитивен в размер на 147.5 млн. евро (0.2% от Брутният вътрешен продукт 3 ), само че понижава с 479.5 млн. евро (76.5%) по отношение на този за януари 2022 година, когато е бил позитивен от 627 млн. евро, 
 istock istock
Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и запасите на български сдружения, както и  постъпления/плащания по покупко-продажби с недвижими парцели в страната) е позитивен и възлиза на 19.6 млн. евро за януари 2023 година Той е по-малък с 27.3 млн. евро от този за януари 2022 година, който е позитивен в размер на 47 млн. евро.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР