Чудите се в каква степен научната общност смята, че хората

...
Чудите се в каква степен научната общност смята, че хората
Коментари Харесай

Над 99,9% от проучванията показват, че хората са предизвикали изменението на климата на Земята

Чудите се в каква степен научната общественост счита, че хората са провокирали изменението на климата на нашата планета? Е, към този момент можем да отговорим с акуратност – 99,9%.

За да доближат до тази стойност, откривателите проучват в детайли 3000 проучвания, рецензирани анонимно и подбрани на случаен принцип всред лист с 81 125 научни труда, отдадени на климата и оповестени от 2012 година насам. Оказва се, че единствено 4 от тях показват някакво подозрение, че човешката интензивност е довела до смяна на земния климат.

Последния път, когато е осъществен сходен разбор, са обсъждани проучвания в интервала 1991 – 2012 година Тогава достигнатата стойност е 97%, което значи, че с течение на времето равнището на песимизъм понижава.

Въпреки че научната общественост към този момент е изцяло безапелационна по този въпрос, сега всеки трети американец да вземем за пример не има вяра, че хората са главните виновници за световното стопляне – един от признаците на изменението на климата.

Освен че проучват в детайли въпросните 3000 изявления, учените употребяват и логаритъм, основан на основни думи, с цел да класират цялата база данни от 88 125 публикации по песимизъм по отношение на антропогенното изменение на климата. Така доближават до 28, обозначени като имплицитно или категорично „ скептични “.

Това е сходно на равнището на консенсус по отношение на тектониката на плочите или еволюцията, споделя екипът, и големият брой оценени проучвания оставят малко място за причини, когато става въпрос за спор за науката за изменението на климата.

Също по този начин няма място за подозрение и по какъв начин тъкмо човешката активност предизвиква световно стопляне: посредством излъчвания на парникови газове. На 31 октомври в Глазгоу ще се организира срещата на върха по въпросите на изменението на климата – COP 26. На нея международните водачи ще имат още един късмет да вкарат фрапантни ограничения, които да забавят стоплянето на планетата.

Изследването е оповестено в Environmental Research Letters.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР