Чудили ли сте се как Черният петък получава името си?Всяка

...
Чудили ли сте се как Черният петък получава името си?Всяка
Коментари Харесай

Black Friday: Историята на явлението

Чудили ли сте се по какъв начин Черният петък получава името си?

Всяка година известният уикенд на разпродажбите, който следва Деня на благодарността в Съединени американски щати, вълнува забележителна част от купувачите, които са в търсене на най-хубавите предложения. Той се смята и за начало на коледното извършване на покупки и с други думи е напълно американска традиция, която се е сторила прекомерно атрактивна и за бизнесите в други страни, написа The Telegraph.

Но какъв брой хора знаят за историята на явлението и използването на името Черен петък, преди то да бъде обвързвано с манията за извършване на покупки преди Коледа.

Произход и история зад явлението Черен петък

Терминът " Черен петък " в действителност първо е бил свързван с финансовата рецесия, а не с пониженията по магазините. Двама финансисти на Уолстрийт Джим Фиск и Джей Гулд дружно купуват доста количество злато в Съединени американски щати с вярата за общо повишаване на цените и огромни облаги.

Вместо това обаче в петък (който по-късно стартира да бъде свързван с името Черен петък), 24 септември 1869 година, пазарът на злато в Съединени американски щати се срутва и дейностите им довеждат до десетки банкрути. Няколко години по-късно интервалът след Деня на благодарността стартира да се асоциира с името. Още повече американските магазини стартират да означават в своите отчети облагите си с черно, а загубите с алено. Те стигат до извода, че доста от магазините са в алената зона през цялата година, само че в петъка след Деня на благодарността графиката " почернява ", тъй като хората купуват доста понижени артикули, готвейки се за празниците.

Кой е измислил името Черен петък?

Полицейските чиновници във Филаделфия са били първите, които са въвели това разбиране поради интервала след Деня на благодарността през 50-те години на предишния век. По това време тълпи от туристи и купувачи идват в града за празника, като основават голям брой тапи и безпорядък, а служителите на реда би трябвало да работят изключително, с цел да овладеят огромните тълпи от хора. Именно те дефинират събитието като " Черен петък ". С разпространяването на термина из щата обаче търговците ставали все по-недоволни от отрицателното му звучене. Затова и се пробват да го трансформират на " Голям петък ", само че не съумяват.

По-късно Черният петък става още по-известен, откакто през 1966 година е оповестена реклама обвързвана с него в списание The American Philatelist. В края на 80-те години терминът е необятно публикуван в цялата страна и търговците на дребно стартират да го обвързват с продажбите им след Деня на благодарността. Днес Черният петък е най-голямото комерсиално събитие в Съединени американски щати за годината, когато доста магазини понижат цените на редица артикули, с цел да усилят облагите си и да дадат формален старт на празничния сезон.

Традицията с извършването на покупки на този ден

Голямото количество продажби през ноември са били известни в Съединени американски щати преди служителите на реда от Филаделфия да вкарат термина " Черен петък ". Една от огромните вериги магазини в страната Macy`s е първата, която популяризира извършването на покупки след Деня на благодарността през 1924 година, по време на парада за празника в Ню Йорк.

Този ден на извършване на покупки става известен през 30-те години на предишния век, макар че търговците на дребно имат съществени усложнения по време на Голямата меланхолия. Президентът Франклин Рузвелт взема решение да реалокира датата на Деня на благодарността една седмица по-рано от естественото през 1939 година с вярата, че продажбите ще подтикват стопанската система на Съединени американски щати. Някои назовават този метод " Franksgiving " (от Thanksgiving).

Днес милиони американци обикалят десетки магазини и сърфират из голям брой уеб страници, с цел да намерят най-хубавите предложения. Търговците на дребно постоянно не престават продажбите си през уикенда, завършвайки с онлайн предложения за така наречен Кибер понеделник (Cyber Monday), който е насочен към разпродажбите в онлайн магазините.

Aнализирайки 80 от топ 100 онлайн търговци на дребно в Съединени американски щати, Adobe Analytics откриват, че онлайн разноските по време на Черния петък през 2018 година доближават 6,2 милиарда $, като два милиарда от тях са генерирани от смарт телефони.

Черният петък по света

Наред с Англия и Съединени американски щати, Черният петък се появява и в други страни по света в това число Бразилия, Индия, Франция, Норвегия, Румъния и Германия. Според Citipost Mail 6,4 милиона канадци одобряват Черния петък като празник и доста от тях отиват в Съединени американски щати, с цел да пазарят - макар че тази наклонност спада през последните години заради обменните курсове.

В Мексико назовават своята версия на Черния петък " El Buen Fin ", което значи " положителният край ", до момента в който в Обединените арабски емирства магазините понижават цените си на събитието наречено " Бял петък ".

Дали Черният ноември е новият Черен петък?

Черният петък се трансформира във значим интервал за доста търговци на дребно, защото се надяват посредством избрани отстъпки да усилят облагите си. За да подобрят процеса на продажби и онлайн доставките, да се оправят с конкуренцията и да задоволят потребностите на клиентите, тe вземат решение да вършат разпродажбите си за по-дълъг интервал, а не за обичайните 24 часа.

През последните години започнаха редица промоции и предложения в дните, оставащи до Черния петък, ход, който беше наименуван " Черна петица " (Black Fiveday).

Някои онлайн търговци даже започват продажбите си при започване на ноември, продължавайки през уикенда на Черния петък и завършвайки с Кибер понеделника. Елън Дейвис, старши вицепрезидент на Националната федерация за търговия на дребно в Съединени американски щати, за първи път употребява този термин през 2005 година, когато видя нарастване на онлайн продажбите в понеделник след Деня на благодарността.

А от Adobe Analytics пресмятат, че има повече онлайн покупки, направени по време на Кибер понеделника в Съединени американски щати предходната година, в сравнение с Черния петък, като американските консуматори са изхарчили 7,9 милиарда $. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР