Чрез намаляване на данъците не може да бъде победена инфлацията,

...
Чрез намаляване на данъците не може да бъде победена инфлацията,
Коментари Харесай

Проф. Ганчо Ганчев: Акцентът на мерките трябва да са уязвимите групи, за бизнеса - избирателно

" Чрез понижаване на налозите не може да бъде победена инфлацията, само че може да бъде смекчена и могат да бъдат подкрепени бизнесът и обществено уязвимите пластове от обществото. Т.е. може да се смекчат отрицателните последствия от инфлацията ". 

Това съобщи пред БНР макроикономистът проф. Ганчо Ганчев, учител в ЮЗУ " Неофит Рилски ".

Според него държавните антиинфлационни ограничения са ориентирани вярно , тъй като главно наранени от нарасналите цени са пенсионерите и хората с минимални приходи:

" Но значим е и казусът с бизнеса , защото огромни браншове от стопанската система останат без обезщетения, това би довело до затваряне на бизнеси и до безработица. Балансът е доста значим. Мисля, че акцентът би трябвало да е към обществено уязвимите пластове ".

По думите му подпомагането на бизнеса би трябвало да е изборно, тъй като има сектори на стопанската система, които даже печелят от това повишаване на цените .

Няма заплаха България да влезе в дългова серпантина , счита макроикономистът и разяснява:

" България е сред страните с най-ниска задлъжнялост в Европейски Съюз и една от страните с най-ниска задлъжнялост в света. Нарастването на дълга би трябвало да е под надзор. Засега не виждам заплаха ".

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Ганчо Ганчев в предаването " Хоризонт за вас " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР