Човешки ръце, а не природата се опитват да заличат паметта

...
Човешки ръце, а не природата се опитват да заличат паметта
Коментари Харесай

Йотова и Първанов на военното гробище в Битоля: Човешки ръце опитват да заличат паметта

" Човешки ръце, а не природата се пробват да заличат паметта за падналите в името на българския блян за обединяване. Имената на поругателите и осквернителите никой не помни. Заличените лица остават, отломките споделят истината по-силно ", сподели вицепрезидентът Илияна Йотова, която дружно с президента Георги Първанов се поклони на българското военно гробище в битолското село Цапари в Северна Македония.

Гробището е от Първата международна война, когато в него са заровени 214 български бойци и офицери. То е първото възобновено българско военно гробище на територията на Северна Македония. Вицепрезидентът постави цветя пред седемте паметника на български офицери, заровени в двора на църквата " Св. Георги ". Тези монументи са едни от дребното непокътнати от хилядите български офицерски монументи на територията на днешна Северна Македония.

" Помним тези 214 синове на Майка България - от Видин до Тракия, които лежат под тази земя след дни на безподобен подвиг на Червената стена, в сражения против многоброен зложелател. Няма по-силна заповед, нито от цар, нито от военачалник, от тази, която повелява дългът за свободата на своите братя и обединяването на Отечеството ", сподели Йотова по време на обичайния военно-църковен обред на Архангелова задушница, представена от Прессекретариата на президента. " Балканските нации имаме нелека и доста обща история. Колкото по-добре я познаваме, ще живеем в мир и съгласие ", уточни Илияна Йотова.

 Снимка: Президентство

Вицепрезидентът благодари на всички, които възвърнаха войнишкото гробище. " Всеки монумент е обръщение, а нашето обръщение е в никакъв случай повече война ", уточни Йотова. " Всеки път, когато погледнем към белите кръстове, мислим за цената на омразата и опълчването и има ли опрощение за страшните спорове, довели до милиони жертви ", посочи вицепрезидентът. " Днес заветът " в никакъв случай повече " не е истина. В Европа още веднъж има война. На идващите генерации би трябвало да завещаем не оръжия и опустошения, а мир и благоприятни условия за бъдещето ", акцентира Илияна Йотова.

В ритуала участваха президентът в интервала 2002-2012 година Георги Първанов и генералният консул в Битоля Димитър Иванов. Венци бяха поднесени и от името на министъра на защитата, от военните аташета на Хърватия, Италия и Румъния, от шефа на Българския културно-информационен център в Скопие Антония Велева, от българските сдружения в Северна Македония, оповестява Българска телеграфна агенция.

 Снимка: Президентство

" Войните, които нашата войска е водила, са обективни войни, войни за освобождението на нашите сънародници, за обединяването в една страна. Бил съм тук преди много години, бил съм на военното гробище в Ново село, знам, че страната ни и нашите сънародници поддържат военните гробища в Хърватия, Унгария, на други места по света, където нашите воини са положили костите си. Това е израз на цивилизовано отношение, което би трябвало да се пази, с цел да се предава духа и историята напред в поколенията ", съобщи Георги Първанов.

 Снимка: Президентство

По-рано в Генералното консулство на Република България в Битоля вицепрезидентът дружно с българската делегация участва на откриването на изложбата " 125 години българско дипломатическо посланичество в Битоля " и представянето на книгата " Досието " Галичица " и прекършената орис на Панде Ефтимов ". Илияна Йотова постави цветя на гроба на първия дипломатически представител в Битоля Никола Стойчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР