Човекът е свикнал да се смята за най-интелигентното същество на

...
Човекът е свикнал да се смята за най-интелигентното същество на
Коментари Харесай

Най-интелигентните животни

Човекът е привикнал да се счита за най-интелигентното създание на Земята. Въпреки доста слабите си физически качества, той ръководи по-голямата част от сушата и прави опити да превземе Световния океан. Що се отнася до животните, тяхната значителност е подценявана, само че някои от тях не са толкоз глупави, колкото наподобяват на пръв взор.

Прасета

Животните нямат задоволително разсъдък, с цел да можем да ги назовем „ рационални “, само че някои от тях са по-умни и по-съобразителни от другите. Например, прасетата. Те са лесни за образование, имат страхотна памет и показват високи резултати в тестванията за предвидливост.

Папагали

Високо равнище на просветеност се следи при папагалите, изключително при Жако. В множеството случаи те просто повтарят звуците, които са чували, без да схващат смисъла им, само че това се дължи на неналичието на уместно образование. Доказано е, че те са в положение да свързват думите с обекти, както и да възприемат понятия за форма, цвят, следващ номер.

Катерици

Катериците са освен умни, само че и хитри. Те от дълго време са научили, че индивидът е източник на храна. Ако в миналото сте хранили катеричка, евентуално тя на идващия ден ви е чакала на същото място, с цел да получи още веднъж храна. И ще вземе толкоз, колкото й давате – останалата част от храната ще скрие, запомняйки скривалището.

Кучета

Най-добрият другар на индивида е кучето – доста интелигентно творение. С уместно образование то е в положение да разбере 250 думи и жестове, да брои до пет, да прави елементарни математически дейности. Струва си да се означи, че най-умната порода куче е пуделът.

Котки

Разбира се, тази ранглиста не може да мине без котките. Домашните котки са доста интелигентни – главният симптом за това е способността им да се приспособяват. Ако вашата котка не извършва командата, на която сте я учили, това не значи, че тя я е не запомнила. По-скоро не желае да я извърши: способността да се каже „ не “ е също знак за просветеност и воля.

Гарван

За мозъка на гарваните се носят митове – тези птици са в положение да вършат невероятни неща, с цел да стигнат до храна, да вземем за пример, да разделят ядката, да я слагат под колелата на колата и така нататък Когато учените решили да създадат опит се оказало, че птицата стартира да пие вода от бездънен съд, откакто хвърляла разнообразни предмети в него, с цел да увеличи равнището на течността и по този начин да я доближи с клюна си. Като цяло тези птици несъмнено ще намерят излаз от всяка обстановка!

Октопод

Тези морски безгръбначни са надарени с доста разсъдък. Те вземат участие в подготовка, имат добра памет, отличават геометрични фигури, разпознават хора, привикват с тези, които ги хранят.

Слонове

Те се разпознават в огледален облик, което се счита за знак за съзнание, имат отлична дълготрайна памет и ориентировка в терена, могат да употребяват принадлежности (например клони като „ мухобойки “), да разграничават доста звуци и най-важното – извънредно чувствителни са към гибелта на техните ближни. Тези колоси знаят по какъв начин да съчувстват!

Шимпанзе

Шимпанзетата, изключително бонобо, са доста интелигентни създания и най-близките родственици на индивида в животинското царство. Шимпанзетата не могат да приказват, поради структурата на гласовия им уред, само че са в положение да поддържат връзка посредством жестовете с ръце, употребявайки думи в метафоричен смисъл за основаване на нови понятия, комбинирайки известни думи. Те са в положение да създадат принадлежности (да заострят пръчки) и имат възприятие за комизъм. Ако сложите до малко шимпанзе дете до 2-годишна възраст, то интелектуално няма да намерите никаква разлика сред тях.

Делфини

Може би с най-голяма просветеност измежду животните са надарени делфините. И не е чудно! Мозъкът на делфин тежи към 1700 грама, а на човек – 1400 грама, при делфините има два пъти повече гънки в мозъчната кора, в сравнение с при хората. Според последните научни данни от етологията и логиката на психиката на животните, делфините освен имат речников ресурс (до 14 000 звукови сигнали), което им разрешава да поддържат връзка между тях, само че също по този начин имат съзнание и са способни на прочувствено състрадание. Освен това, всеки делфин има свое име, на което той дава отговор, когато неговите родственици се обръщат към него!

Очевидно хората не са единствените рационални същества.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР