Членството на България в НАТО е най-голямата гаранция за териториалната

...
Членството на България в НАТО е най-голямата гаранция за териториалната
Коментари Харесай

Заков: Членството в НАТО е най-голямата гаранция за териториалната ни цялост

Членството на България в НАТО е най-голямата гаранция за териториалната целокупност и сигурността на страната ни, изключително при военни рецесии като тази в Украйна. Това сподели министърът на защитата Драгомир Заков на празничен концерт пред Народния спектакъл в София във връзка 18-ата годишнина от участието на България в НАТО и 73 години от основаването на Алианса. 

„ Аз мисля, че в рецесия като сегашната – военната рецесия в Украйна, това е действително приносът на НАТО. Ние се усещаме сигурни. Това е най-големият поръчител за териториалната целокупност, за сигурността и за суверенитета на Република България. Това е възпиращият фактор, който предотвратява опцията България да бъде въвлечена в сходен спор. Ето ви образец, в който НАТО несъмнено, способства за нашата сигурност “.

„ Това е освен реализирана стратегическа цел, освен една цел, която беше дълго време преследвана, само че в действителност ние в този момент виждаме тъкмо приноса на това участие България да се усеща сигурна като член на НАТО “, добави Заков.

В репертоара на празничния концерт, изпълнен от Гвардейския внушителен духов оркестър, бяха включени военни маршове, емблематични български национални хора, латиномузика и джаз.

На 2 април 2004 година България дружно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения става част от НАТО. Това е най-голямото разширение на Алианса.

Днес се навършват 73 години от подписването на Северноатлантическия контракт във Вашингтон.

 На концерта участва и министърът на защитата Драгомир Заков/БГНЕС
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР