Членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) назначиха

...
Членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) назначиха
Коментари Харесай

Прокурорите във ВСС приеха съдия Даниела Талева за ad hoc прокурор

Членовете на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) назначиха арбитър Даниела Талева за проверяващ основния прокурор и заместниците му за осъществени закононарушения .

Членовете на колегията за повторно разискаха тематиката, откакто преди три месеца откриха несъгласие сред Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ), което съгласно тях беше спънка да вземат решение. Прокурорската гилдия не я назначи поради законовия пропуск - можела да проверява основния прокурор, само че не и заместниците му. А първият сигнал беше точно против Борислав Сарафов като заместител на обвинител номер 1, който сега е изпълняващ длъжността основен прокурор.

Прокурорската гилдия изпрати мнение до Народното събрание, а по-късно народните представители одобриха съответните корекции в закона по отношение на Механизма за следствие на основния прокурор и заместниците му. От през вчерашния ден измененията са в действие, след излизането им в Държавен вестник.

Днес арбитър Талева би трябвало да бъде назначена краткотрайно като прокурор, който единствен има право да ревизира дали има съображение да се проверява и повдига обвинявания на основния прокурор и неговите заместници.

Даниела Талева бе определена сред 22-ма съдии, заявили единодушие да работят по новия механизъм за надзор над основния прокурор .

В началото на юли системата за инцидентно систематизиране на каузи я уточни като, който ще ревизира дали обвинител номер едно е направил нарушаване.

Припомняме, че назначението на Талева бе поради законови пропуски.
 Пак отложиха назначението на Даниела Талева за проверяващ основния прокурор
Пак отложиха назначението на Даниела Талева за проверяващ основния прокурор

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет желае да се почисти пропуск в НПК
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР