Членовете на Президиума на Координационния съвет на белоруската опозиция Мария

...
Членовете на Президиума на Координационния съвет на белоруската опозиция Мария
Коментари Харесай

Тежки присъди за беларуски опозиционери

Членовете на Президиума на Координационния съвет на белоруската съпротива Мария Колесникова и Максим Знак бяха наказани от съда надлежно на 11 и 10 години затвор. Това решение е взето в понеделник от Минския областен съд, оповестява ТАСС.

„ За съвкупността от закононарушения, посредством отчасти прибавяне на санкции, се дефинира отнемане от независимост: на Знак - за период от 10 години със работа в поправителна колония при непоколебим режим на сигурност, Колесникова - за период от 11 години със изтърпяване на присъда в поправителна колония при общ режим “, сподели съдията, председателстващ процеса.

Съдията постанови, че Знак и Колесникова са приети за отговорни в скрит план, осъществен за завладяване на властта с противоконституционни средства, за основаване и управление на екстремистки организации, а също и за обществени апели за завладяване на властта, осъществяване на разнообразни дейности, ориентирани към причиняване на нреди на националната сигурност на Беларус.

Съдията разгласи, че присъдата не е влезнала в действие и може да бъде обжалвана и оспорена в правосъдната гилдия по наказателни каузи на Върховния съд на Беларус. Според един от юристите на подсъдимите отбраната ще апелира присъдата на окръжния съд. „ Разбира се “, сподели юристът в отговор на обвързван въпрос.

Представители на отбраната на Максим Знак и Мария Колесникова смятат присъдата против клиентите си за незаконосъобразна и ще я апелират във Върховния съд, сподели юрист Евгений Пилченко пред кореспонденти.

" Издадена е присъда против Максим Знак и Мария Колесникова, те са наказани надлежно на 10 и 11 години затвор. Тази присъда е незаконосъобразна и неоснователна, не се основава на доказателства. По време на производството нито тяхната виновност е доказана, нито даже осъществяването на тези закононарушения, за които ги упрекват “, сподели юристът.

" Естествено, отбраната ще апелира тази присъда, жалбите ще бъдат подадени в границите на 10 дни. Мисля, че самите наши клиенти ще подадат тъжби ", сподели Пилченко.

Колесникова беше арестувана през нощта на 7 против 8 септември предходната година. На 16 септември тя беше упрекната в обществен апел за завладяване на държавната власт или принудително изменение на конституционния ред на Беларус. След това през февруари тази година бяха повдигнати обвинявания по още два члена от наказателния кодекс - интрига за завладяване на властта и основаване на екстремистка група.

Знак е арестуван на 9 септември предходната година. Той е упрекнат в апели за дейности, ориентирани към нанасяне на щета на националната сигурност. През декември Генералната прокуратура заведе две нови наказателни каузи против членове на Координационния съвет по обстоятелствата за основаването и управлението на екстремистка група, финансирането на нейната активност и конспирацията за завладяване на държавната власт. На 10 февруари Знак също беше упрекнат по тези членове.
Германия осъди произнесените присъди против опозиционните водачи. Говорителка на немското държавно управление съобщи пред кореспонденти, че „ държавното управление в Берлин осъжда неоправданите присъди против Мариа Колесникова и Максим Знак и потреблението на правосъдната система за политически репресии в Беларус “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР