Членовете на Комисията по външни работи приветстваха началото на преговорите

...
Членовете на Комисията по външни работи приветстваха началото на преговорите
Коментари Харесай

ЕС приветства старта на преговорите на Албания за присъединяване към съюза

Членовете на Комисията по външни работи приветстваха началото на договарянията за присъединение на Албания и приканиха страната да резервира фокуса си върху програмата за промени на Европейски Съюз.
В отчет, признат с 53 гласа " за ", 3 гласа " срещу " и 1 глас " въздържал се ", членовете на Комисията по външни работи оцениха твърдия ангажимент на Албания за интеграция в Европейски Съюз, като означиха, че той е отражение на консенсуса сред политическите партии и голямата поддръжка на жителите.
Албания е благонадежден външнополитически сътрудник и остава значим геополитически съдружник с помощта на напъните си за развиване на районното съдействие и добросъседските връзки, се показва в отчета.
Правителството е запазило фокуса си върху промените, свързани с Европейски Съюз, укрепило е координационната си конструкция за европейска интеграция и ролята на Народното събрание в процеса на интеграция в Европейски Съюз посредством изменение на съответните закони, и настоятелно приканва лицата, вземащи решения, да работят взаимно за осъществяване на критериите за участие не по-късно от 2030 година
ЕП настоя държавното управление да усили напъните си за подсилване на действието на правовата страна, правосъдната система, битката с корупцията и проведената престъпност. То би трябвало да подсигурява свободата на медиите, да овласти гражданското общество, да подсигурява главните права и правата на малцинствата, в това число на общността ЛГБТИ+, както и да ускори съдействието си с институциите на Европейски Съюз.
Докладчикът Изабел Сантос (С&Д, Португалия) съобщи: " Албания показва дълбока ангажираност с процеса на интеграция, като организира сложни промени. Резултатът от днешното гласоподаване демонстрира, че Европейският парламент признава тези старания и цялостното пригаждане на Албания към общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз. Това е самопризнание за заслугите, демонстрирани от страната по пътя ѝ към присъединение към Европейски Съюз. "
Сега отчетът ще бъде показан за гласоподаване в Европейския парламент като цяло на пленарната сесия през юни. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР