Членът на управителния съвет на Европейската централна банка Йенс Вайдман

...
Членът на управителния съвет на Европейската централна банка Йенс Вайдман
Коментари Харесай

Йенс Вайдман предупреждава за инфлационна изненада

Членът на управителния съвет на Европейската централна банка Йенс Вайдман счита, че инфлацията в еврозоната може да набере скорост по-бързо от упованията и упорства да не се бави изтеглянето на пандемичната стратегия за покупка на облигации.  

Вайдман, който е и ръководител на немската Бундесбанк, " ще изиска също да се следи зорко за риска от прекомерно високи инфлационни равнища, а освен от прекомерно ниски стойности на индикатора ", разяснява банкерът за немския ежедневник " Велт ам зонтаг " в изявление, оповестено на 8 август. В него той добавя, че " по-високи инфлационни равнища не би трябвало да бъдат изключвани ". 

ЕЦБ предвижда междинна инфлация от 1.9% през 2021-а, която счита за краткотрайна и дължаща се на преходни фактори, последвана от годишни стойности от 1.5% през 2022-а и 1.4% през 2023-а. Европейските централни банкери не изключват следения сега ценови напън да се ускори в хода на възобновяване на стопанството на блока на еврото, само че съществуващата перспектива приказва по-скоро за инфлация надалеч под целевите 2% годишно.  

Вайдман счита, че изключителната противопандемична стратегия за покупка на активи (PEPP) на ЕЦБ би трябвало да завърши по едно и също време с края на рецесията с ковид. 

" Първата писмен знак P има поради пандемията, а не непрекъснато битие и проектът е въпрос на меродавност ", показва Вайдман, който с още няколко свои сътрудници от по-заможния север на еврорегиона е самоотвержен бранител на по-стриктната финансова дисциплинираност. Според формалния график на европейските централни банкери PEPP би трябвало да е в действие до края на март 2022-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР