Чистотата на въздуха е най-актуалната екологична тема за град Пловдив,

...
Чистотата на въздуха е най-актуалната екологична тема за град Пловдив,
Коментари Харесай

РИОСВ Пловдив откри специален информационен раздел за качеството на въздуха в града

Чистотата на въздуха е най-актуалната екологична тематика за град Пловдив, неговото възстановяване е задача на общинската и държавната власт, а всеки жител е заинтригуван тя да бъде изпълнена, и то в оптимални периоди.

Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ-Пловдив) следва поредна политика за запазване чистотата на атмосферния въздух, включваща разбор на данните от извършения мониторинг, засилен надзор на промишлените източници на замърсяване, надзор върху осъществяването на заложените от общините ограничения и действия по информиране на обществеността.

Съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ), кметовете на общини и общинските препоръки са виновни за ръководството на общинската инфраструктура и общинските действия за обезпечаване чистотата на въздуха. В осъществяване условията на ЗЧАВ община Пловдив има призната от общинския съвет Програма за възстановяване на качеството на атмосферния въздух за интервала 2018 – 2023 година и План за деяние към нея, в които са планувани редица механически, регулаторни, икономическо-фискални и информационно-образователни краткосрочни и дълготрайни ограничения. Ефектът, който се цели, е понижаване равнищата на замърсяване, в това число съкращаване излъчванията на фините прахови частици.

Директорът на РИОСВ-Пловдив е изискал от кмета на общината два пъти месечно да регистрира пред екоинспекцията използването на плануваните ограничения и резултата от реализирането им. Екоинспекцията наблюдава осъществяването им и има право да подхваща административно-наказателни дейности при положение, че откри нередности.

В устрема си да обезпечи надеждна, настояща и леснодостъпна информация РИОСВ-Пловдив взе решение да даде по-широк достъп на всички заинтригувани жители и страни до информация по какъв начин се извършват общинската стратегия и проектът за деяние. Екоинспекцията сътвори специфичен раздел на уеб страницата си, където с изключение на информация за положението на атмосферния въздух, от време на време ще разгласява и настояща информация под формата на таблица за всички действия и задания, планувани в проекта, и степента им на осъществяване. Информацията в таблицата ще се актуализира регулярно на база предоставената от общината информация.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР