Чистият въздух в София през зимата е напълно загубена кауза.

...
Чистият въздух в София през зимата е напълно загубена кауза.
Коментари Харесай

Инспектори на Фандъкова изядоха хляба на Дядо Коледа

Чистият въздух в София през зимата е изцяло изгубена идея. Не единствено поради Йорданка Фандъкова, Хелзинския комитет и Сорос.

Докато пресичах ул. "Шести септември ", отивайки на работа, забелязах, че пред една кооперация са стоварили въглища. Две дами цъкаха с език и се чудеха, тъй като ти е да живееш в центъра на София, в случай че ще се отопляваш на кюмюр. Хората обаче желали камина, жив огън, уют. Дали поради уюта или от немай къде в постройката до работата ми, на гърба на НДК, също се отопляват на въглища и дърва. Редовно се носи оранжено-черен пушек и натрапчива смрад на сяра като в сцена от "Фауст ". Какви да са упованията следователно за периферията на града?

В няколко региона на София от години има съществени проблеми с изгарянето на боклуци и живущите там постоянно могат да видят от прозорците с горящи клади от гуми, дюшеци и облекла. Тези хора непрекъснато се оплакват от отровната миризма, подават сигнали, само че огньовете остават. Очевидно е, че най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление. Много вярно го реши кметицата, неприятното е, че следващото вписване на казуса не го взема решение. Фандъкова изиска смяна на законодателството и криминализиране на нерегламентираното горене, само че закон и сега има. Само че той не се съблюдава - освен от маргинализирани и обществено слаби хора! Видно е, че част от обществото не счита мръсния въздух за сериозна опасност или просто не желае да се преценява. Дори се сблъсках с гениално конгрес изявление: "Никой не е починал от замърсен въздух ". То и от чист не е.

Вчера инспектори влязоха на инспекция в 900 жилището и сформираха осем акта за горене на рискови боклуци. Тази мярка сама по себе си е трагикомична. Звучи като историята на данъчните чиновници от Национална агенция за приходите, които под прикритие играха хоро в пловдивското село Марково. Чиновниците се бяха показали за фенове на фолклора, с цел да заловен членовете на пенсионерски клуб, в който не издавали касови бележки по 1.50 лв.. Сега инспектори от общината несъмнено ще нахлуват като Дядо Коледа през комините с акт в ръка. Мерки, като да вземем за пример разпределяне на еко печки, купени с пари от Брюксел, пречистващи филтри и енергийни ваучери за най-бедните, трябваше да бъдат взети преди сезона. Сега по остарял табиет кърпим ситуацията, пък след няколко месеца ще пристигна пролетта и ще ни се отворят нови проблеми, я с дупките по пътищата, я с Истанбулската спогодба.

Според последното изследване на Центъра за енергийна успеваемост "ЕнЕфект " показателят на енергийна беднотия в България е напряко сериозен и ние, както нормално, сме на последното място в Европейския съюз. Оказва се, че близо 40 на 100 от българите не могат да поддържат комфорт в домовете си през зимата, а близо половината от популацията ни е в трайна енергийна беднотия. Това значи, че казусът би трябвало да се взема решение не на трагикомично, общинско, а на национално равнище, дълготрайно и допустимо най-скоро.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР