Чиновниците в държавната администрация да намалеят с 15% още до

...
Чиновниците в държавната администрация да намалеят с 15% още до
Коментари Харесай

Съкращаване на чиновниците, но изглежда не на началниците?

Чиновниците в държавната администрация да намалеят с 15% още до края на 2022 година - това към този момент е съглашение в ръководещата коалиция, написа в. " Сега ".

Освобождаване на служители в пенсионна възраст към този момент има - първото публично известие пристигна от МОН през предходната година. Предстои закриване на незаети щатове.
Колко ще коства да пенсионираме служителите на възраст?
Милиони ще трябват, с цел да бъдат освободени от работа служителите в пенсионна възраст. Това е заключението на към този момент девет министерства, к...
Прочети повече
Изглежда обаче съкращенията няма да обиден политическите управления на министерствата. Например, министър председателят Кирил Петков ще има 17 съветници, а вицепремиерът за ефикасното ръководство Калина Константинова - 12, излиза наяве от новата конструкция на Министерски съвет. Но няма изясненост какво е ситуацията с другите министри.

Правителството твърди, че преструктурирането на министерствата и прекосяването на организации и дирекции от едно ведомство в друго няма да увеличи щатовете в администрацията - просто едни служители сменят местоработата си. Реформата обаче сигурно ще докара до повече началници. Създаването на новите министерства на нововъведенията и на електронното ръководство да вземем за пример значи и още заместник-министри, началници на кабинети и други членове на политическите кабинети. Министърът на нововъведенията Даниел Лорер да вземем за пример ще има двама заместници, няма информация какъв брой ще са съветниците му.

В същото време министърът на стопанската система Корнелия Нинова се разделя с основни ресори поради разделянето на министерството на стопанската система на две. Очаква се тя обаче да резервира броя на заместниците си - трима, от които към този момент е назначен единствено един.

От земеделското министерство излизат горите и храните, само че заместник-министрите остават четирима. Както стана известно Агенцията по горите и Агенцията по сигурността на храните минават под шапката на Министерския съвет.
Съкращаването на служители стартира - първи са пенсионерите
Министерството на образованието и науката (МОН) приключва договорите на 25 чиновници в централната администрация, оповестиха от ведомств...
Прочети повече
Транспортното министерство също се разделя с едни от досегашните си ресори - осведомителните технологии, които отиват към новото министерство на електронното ръководство. " Български пощи " пък минават под директния контрол на вицепремиера Калина Константинова. Въпреки това на държавното съвещание от 30 декември държавното управление гласоподава броят на заместниците на транспортния министър Николай Събев да нарасне от трима на четирима.

За какво ще отговоря новият зам.-транспортен министър? Според стенограмата на държавното съвещание, ресорът е телекомуникации. " Основната функционалност за развиване на известията, т.е. пазара на телекомуникациите по отношение на всички условия, свързани със благосъстоятелност, развиване на мрежите и организация на изискванията за добър пазар, всичко това последователно в годините е било изземано и е отишло главно в Комисията за контролиране и известията. Т.е. с изключение на главната им регулаторна функционалност те са приели и много оперативни функционалности ", споделя транспортният министър Николай Събев. Според него Министерството на превоза и известията би трябвало още веднъж да си влезе във функционалностите - оперативни и управнически, и да стартира на създава условия като да вземем за пример действието на още един GSM оператор. " Той би трябвало да даде опция ние да доставяме интернет във всички отдалечени точки на нашата страна ", показва транспортният министър.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР