Чилийският президент Себастиан Пинера поиска оставката на всички министри. Това

...
Чилийският президент Себастиан Пинера поиска оставката на всички министри. Това
Коментари Харесай

Чилийският президент поиска оставката на всички министри

Чилийският президент Себастиан Пинера изиска оставката на всички министри. Това се случва ден след историческия митинг в страната против общественото неравноправие, съобщи Българска телеграфна агенция.

Над 1 милион души излязоха през вчерашния ден по улиците на Чили против икономическия модел на страната и с искане за по-голяма социална правдивост.

"Поисках всички министри да подадат оставка, с цел да мога да образувам ново държавно управление и да дава отговор на тези нови претенции ", сподели чилийският президент в послание към нацията.

Пинера акцентира, че "ние се намираме в една нова действителност. Чили е друга (страна) от тази, която имахме преди седмица. "

Това е третата държавна рокада, направена за малко повече от една година от чилийския президент реакционер, който встъпи в служба през март 2018 година

Пинера даде обещание да анулира на следващия ден изключителното състояние, "ако събитията го разрешат ", за "да способства за тази нормализация, която толкоз доста чилийци желаят и заслужават ". Мярката, мощно подложена на критика от стачкуващите, бе въведена на 18 октомври след размириците, отприщили невиждана вълна на обществени митинги в тази страна, известна в Латинска Америка със своята политическа и икономическа непоклатимост. В резултат хиляди военни бяха ситуирани по улиците на Сантяго и други градове за първи път след края на диктатурата на Пиночет през 1990 година

Днес чилийската войска разгласи, че анулира прелюдия преди седмица комендантски час в столицата, откакто е направила оценка на обстановката. Безпрецедентното придвижване на обществени митинги в Чили се надигна след повишението с над 3 % на цената на билета за метрото. Впоследствие мярката бе анулирана, само че това не успокои обстановката.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР