Чили ще гласува днес на втори президентски тур, избирайки между

...
Чили ще гласува днес на втори президентски тур, избирайки между
Коментари Харесай

Чили ще избере днес или много ляв, или много десен президент

Чили ще гласоподава през днешния ден на втори президентски тур, избирайки сред два плана за обществото - обществена страна и обществен напредък или, както до момента, неолиберален стопански модел, комбиниран с идеологически консерватизъм.

Последните социологически изследвания (официално могат да се разгласяват сондажи не по-малко от 15 дни преди вота), както и тези, публикувани посредством обществените мрежи, сочат равни шансове за двамата финалисти.

Депутатът Габриел Борич, застанал отпред на лява коалиция, разчита да откри система за преразпределение на богатствата в страната с най-голямо неравноправие от всички членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. А Хосе Антонио Каст от крайната десница има ултраконсервативни възгледи по обществените проблеми и се афишира за поддържане на свободния пазар.

Петдесет и пет годишен юрист, Каст завоюва първия тур от 21 ноември с 27.9 на 100 от гласовете против 35-годишния Борич, едвам навършил минималната възраст за присъединяване в президентската конкуренция (с резултат 25.8 на сто).

Двете водещи партии в левия и десния център, управлявали Чили след края на диктатурата на Аугусто Пиночет (1973-1990 г.), бяха пометени и се озоваха на четвърто и пето място.

Противоположни модели

Впечатляващият напредък на Каст от четвъртата позиция, която зае през 2017 година (с резултат 7.93 на сто), се дължи частично на омаломощаването на ръководещата демократична десница и отдръпването на благосклонностите от настоящия президент Себастиан Пинера, приключващ втория си мандат (от 2018 година досега; първият бе от 2010 до 2014 г.).

Дясна коалиция поддържа сега Антонио Каст, който членува в консервативно католическо придвижване, неодобряващо абортите. При все че възприе сред двата тура малко по-умерен звук и се отхвърли по-специално да отстрани министерството по въпросите на дамите, той поддържа своя план, предусещащ по границите да бъде прокопан " трап ", възпрепятстващ незаконната миграция - водеща тематика в акцията му.
В икономическата сфера той предлага да бъдат съкратени държавните разноски, да се понижат налозите на предприятията за привличане на вложения и да се резервира частната пенсионна система.

Докато Габриел Борич желае да постави завършек на тази пенсионна система посредством капитализация - главно искане по време на обществените демонстрации от 2019 година, - и да вкара единна система за опазване на здравето. Освен това депутатът, оглавяващ лява коалиция с присъединяване и на комунистическата партия, се стреми да стане въплъщение на бъдещи радикални промени в Чили.

 Левият претендент Габриел Борич
© Reuters

Левият претендент Габриел Борич

Но сред двата тура той смекчи изказванията си, с цел да притегли гласове от центъра. Поддържа обаче своето предложение да се вдигнат налозите на най-богатите и по този начин да се финансират проектите му за преразпределение.

" Водени от страха "

" Повечето чилийци, които гласоподават (...), ще бъдат водени от страха ", съобщи пред Агенция Франс Прес Майкъл Шифтър, президент на Междуамериканския разговор във Вашингтон. Било " тъй като не желаят Чили да стане по-дясна страна (ако ръководи Каст), било тъй като ги е боязън, че Борич ще бъде следен от компартията и страната ще се трансформира във втора Венецуела ".

Седемдесет и пет годишният пенсионер Рикардо Сепулведа съобщи да вземем за пример пред Агенция Франс Прес: " За мен това ще е избор срещу комунизма ". Анализаторът Патрисио Навиа от Нюйоркския университет изяснява: " Много хора не са удовлетворени от избора, който им остава ", защото " умерените претенденти не се класираха за втория тур ".
Консуело де ла Рива Дуцан, 47-годишна здравна сестра, се бои, без значение кой ще завоюва, да не избухне " спор, по-голям от този, в който живеем към този момент две години ". Но " съгласно мен, по-малко неприятният е Борич, той най-малко пази дамите ", споделя тя - " другият (...) ме плаши ".

С оглед обичайно слабата изборна интензивност в Чили (47 на 100 при първия тур), решаващи за този избор ще бъдат спечелването на гласовете в центъра и присъединяване на колебаещите се гласоподаватели. Каст приказва единствено за " продължение на делото на Пиночет ", а младите " би трябвало да гласоподават, осъзнавайки какво са претърпели родителите им ", твърди 26-годишната Камила Чамблас, обществен помощник на деца с аутизъм. " Постоянно се пробвам да убедя хората да гласоподават ", споделя тя.

При всяко състояние спечелилият в тази президентска конкуренция няма да има цялостна независимост на деяние при настоящето равновесие в Народното събрание (по 25 сенатори за всяка от страните в горната камара и 79 депутати от левицата против 76 десни в долната). Той ще се изправи пред комплициран стопански сюжет - след мощния оздравителен напредък през 2021 година се чака закъснение на растежа на фона на инфлацията и държавния дълг, повишен по време на пандемията. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР