ЧЕЗ Разпределение и Българското дружество за защита на птиците ще

...
ЧЕЗ Разпределение и Българското дружество за защита на птиците ще
Коментари Харесай

ЧЕЗ започва проект по обезопасяване на въздушни електропроводи, за да съхрани живота на птиците

ЧЕЗ Разпределение и Българското сдружение за отбрана на птиците ще работят дружно по план, чиято цел е да опази застрашени типове птици посредством обезопасяване на рискови за тях въздушни електропроводи. Едновременно с това електроразпределителната мрежа ще бъде защитена от пожари, в резултат на запалване на гнезда или спиране на електрозахранването при до момента с птиците. Инициативата ще се реализира в продължение на 5 години. През този интервал ще се конфигурират към 9 хиляди разнообразни уреди, сподели екологът на ЧЕЗ Мария Георгиева :

Изолиране на рисковите проводници посредством изолационни покрития, монтиране на уреди, които да разрешават птиците умерено да кацат на нашите стълбове, тъй че да могат да си починат без да има опасност за техния живот. Освен това планираме и монтиране на дивертори. Това са оборудванията, които маркират въздушната линия, тъй че по време на полет птиците да виждат въздушната линия и да не се блъскат в нея, с цел да няма проблем.

Дейностите ще се извършат в 19 особено предпазени зони от мрежата Натура 2000, а планът, за който има обезпечено европейско финансиране е с бюджет 2.65 милиона евро.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР